БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

МАТЧА

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 3,00 oт 5)
Loading...

Матча е висококачествен японски фино смлян зелен чай, който има вековна история. Чаят Матча произхожда от вечно зеленото растение Camellia Sinensis (чаено растение). Историята на древната напитка започва преди повече от 800 години, когато будисткият монах Ейсай внася еликсира на живот от Китай и засажда Матча в Страната на изгряващото слънце – Япония.

Буквалният превод на Матча е „чай на прах“ и за разлика от обикновения зелен чай, Матча се произвежда чрез засенчване на растението за период около 20 дни преди беритбата. По този начин в листата на чаения храст се натрупват големи количества хлорофил и други полезни за човешкия организъм хранителни вещества. След това листата на чаените дървета се берат и смилат до получаването на фина зелена пудра с аромат на прясно окосена трева. Технологията на смилане е изцяло ръчна с гранитни камъни, като за един час се приготвят едва 40 гр. от здравословния прах. Този процес на производство на чая остава непроменен от столетия. От засаждането на чаеното дърво до първото докосване на устните чаят Матча носи в себе си вековни традиции и по-важното – много полезни активни съставки, които нито един друг зелен чай не притежава.

Зеленият чай отдавна е известен с традиционните си ползи за здравето, а Матча предоставя до 10 пъти повече полезни съставки от обикновения зелен чай. При консумацията на чай Матча ние поглъщаме чаените стрити листа, които съдържат много по-висока концентрация на катехини, хлорофил и л-теанин, докато при нормалния зелен чай получаваме едва до 20% от полезните елементи. Резултатът е енергизиращо ускоряване на метаболизма и цялостно повишаване на жизнените фукции на човешкия организъм.

Със своята деветвековна история този смарагдовозелен еликсир ни пренася през вековете в днешните забързани и динамични дни, когато повече от всякога търсим най-чистите и здравословни природни продукти. С антиоксидантите, аминокиселините и естествените си фибри Матча засилва имунитета и същевременно ни кара да се чувстваме ободрени и енергични. Чаят спомага за редуцирането на телесните мазнини, понижава холестерола и нормализира кръвното налягане. По този начин ние се чувстваме по-здрави и повишаваме качеството си на живот.

Интересен начин за прием на чая е под формата на шейк – „Матча колада“. Тази освежаваща напитка може лесно да бъде подготвена следвайки следната рецепта:

Съставки:
250 мл оризова напитка с кокос
1 банан
100 г замразен ананас
1 с.л. матча на прах
сироп от агаве

Начин на приготвяне:
Прибавете всички съставки в блендер и разбийте до получаване на хомогенна смес.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари