БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Алберт Чифлигаров: Как ни помага приемът на колаген за здравината на ставите?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 3,33 oт 5)
Loading...

д-р Алберт Чифлигаров, ортопед Клиниката по ортопедия и травматология УМБАЛ “Св. Георги” и ДКЦ “Св. Георги”, Пловдив

___

Ставните проблеми са ежедневие в практиката Ви, пациентите – разнообразни като възраст и проблеми, които имат. Какви са най-честите съвети, които давате на пациентите си, свързани с грижата за ставите?

Всеки ден при мен идват пациенти със ставни проблеми. Причините, от които са породени, са разнообразни. При млади пациенти това са най-често повишено и нерационално натоварване, а с напредване на възрастта се увеличават случаите с дегенеративни и възпалителни промени в опорнодвигателния апарат. Най-общата препоръка, която давам е, че при повишена физическа активност е необходимо човек да се грижи за ставите и общото си здраве. С напредване на възрастта това е задължително. Препоръчително е през пролетния и есенния сезон допълнителен прием на продукти, които доказано имат благоприятен ефект върху ставния апарат.

Какви продукти за профилактика препоръчвате (когато не са необходими лекарствени продукти или заедно с тях)?

Прием на продукти, които съдържат глюкозамин и хондроитин, както и колаген. Това са вещества, които според редица проучвания имат отношение към структурните елементи на ставите и при своевременен прием имат положителен ефект както върху здравето на ставите, така и върху намаляването на болката и забавянето на дегенеративните изменения. Разбира се има състояния, при които е необходимо прилагането и на лекарствени продукти или хирургично лечение.

С какво помага приемът на колаген?

Приемът на колаген тип II в дневна доза от 11000mg е полезна матрица за хрущялното покритие на ставите. Колагенът е основен структурен протеин в тялото. Благодарение на голямата си молекула, изградена от аминокиселини – т.нар. „тройна спирала“, колагенът има голяма издръжливост и здравина. Именно това налага, ако искаме да постигнем резорбция на колаген при перорален прием, да използвам продукти, при които молекулата е хидролизирана, т.е. предварително раздробена на по-малки частици. Така помагаме на тялото в синтеза на собствен колаген.

Как хората, които искат да се погрижат за ставите си, да се ориентират при избора на колагенов продукт?

Най-добре е да направят консултация със специалист, който използва колагенови продукти в практиката си и има наблюдение върху ефекта от приложението му при пациентите си. Количеството вещество, което се съдържа, е от значение, както и формата – хидролизиран за лесно и пълно усвояване, удобство на прием – веднъж на ден в индивидуални флакони, също и добавени други вещества с отношение към ставното здраве.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари