БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Памет и оросяване

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Оросяването на мозъка и по-специално на т.нар. амонов рог (хипокамп) в него е от ключово значение за паметта, концентрацията и редица други когнитивни качества. Отдавна е известно, че нарушеното кръвоснабдяване на мозъчните структури може да доведе до системна оскъдица на кислород и хранителни вещества и в крайна сметка да влоши умствените ни способности. Независимо дали този процес се дължи на болест или старост, на този процес може да се противодейства с подходящите фармакологични средства.

Ноотропия

Ноотропиците, са препарати, които регулират мозъчната функция независимо от здравния статус на индивида. Тоест, те са истинските „хапчета“, които могат да ни съдействат да мислим по-добре. Въпросната промяна на ума се случва не само заради способността на тези субстанции да подобряват оросяването, но и поради широк спектър от ефекти като:

  • Подобрена невротрансмисия – по-ефективна сигнализация между невроните.
  • Подобрена биоенергетика – оптимизиране на обмяната на веществата в мозъка.
  • Невропротективен ефект – предпазване на невроните от увреждане и влошаване на тяхната функция.
  • Ендокринен ефект – промяна в нивата на хормони, засягащи мозъчната функция.
  • Индиректно подобряване на мисловната дейност, облекчавайки състояния с негативен ефект върху когнитивните функции като депресия, тревожност и безсъние.

Ноотропиците могат да подобрят познавателни функции като памет и концентрация, бдителност, както и редица аспекти на интелигентността. По-долу ще обсъдим 3 от тях, за чието действие има не само отлични отзиви от потребителите, но и убедителни сведения в научната литература.

Бакопа мониери (Брахми)

Бакопа мониери или Брахми е блатна билка, която се използва от традиционната аюрведическа медицина за повишаване на интелигентността при младите и превенция на когнитивния спад при възрастните. Множество експерименти показват, че бакопа подобрява паметта и особено работната памет, която отговаря за съхраняването на информацията преди тя да бъде складирана в краткосрочната памет. Екстрактът от Брахми помага за поддържането и на други когнитивни функции като способност за учене и концентрация. Той значимо подобрява фокуса дори при пациенти с дефицит на вниманието. Освен това съществуват сведения, че билката може да намали симптомите на депресия, което подобрява индиректно подобрява мисловната дейност при страдащи от нея пациенти. Брахми също така оросява мозъка, стимулира периферната микроциркулация и понижава тревожността.

Цитиколин

Цитиколинът e ноотропно съединение, което се преобразува в холин и цитидин след поглъщане, осигурявайки нужните суровини за производство на невротрансмитери, предпазвайки и възстановявайки невроните от увреда. Цитиколинът първоначално е изследван заради потенциала му да предотвратява влошаващата се с напредването на възрастта памет. Проучванията откриват, че веществото наистина противодейства на свързаните със стареенето когнитивни спадове и подобрява паметта, оптимизирайки мозъчната биоенергетика. Веществото не само увеличава енергийните запаси и енергийното потребление в мозъка, но и създава условия за образуване и поддържане на клетъчните мембрани. Впоследствие цитиколинът се оказва ефективен за подобряване на паметта и способността за учене при когнитивно здрави хора. Обещаващи са резултатите от предклинични изследвания, според които веществото помага за запомнянето на нова информация също толкова добре, колкото и отпусканото по лекарско предписание лекарство пирацетам.

Гинко билоба

Гинко билобата е най-популярната „билка за оросяване на мозъка“. Подобно на бакопа мониери, тя има дълга история на натурално средство за стимулиране на умствените способности, само че не в индийската, а в китайската народна медицина. Всекидневният прием на билката може да предотврати възрастово-обусловените когнитивни нарушения. В това отношение гинко дава известни надежди на пациенти с деменция и Алцхаймер. При възрастни, но здрави хора билката ефективно подобрява паметта с особено изразен ефект при формирането на визуални спомени. Може би известно отношение към това има и фактът, че екстрактът от нея може да подобри очното здраве и да има роля в лечението на възрастово-обусловената дегенерация на макулата. Силата на гинко билоба да подобрява способността за учене е установена с висока степен на сигурност при лица на средна възраст и все още е спорна по отношение на млади хора. Направените до момента изследвания откриват, че приемът ѝ от младежи подобрява „качеството“ на паметта, но пък за сметка на това може да има негативен ефект върху вниманието. Освен това е установено, че една и съща доза екстракт от гинко е по-ефективна при възрастните, отколкото при младите.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари