БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Трифон Трифонов – Чести заболявания при децата и билки, с които се повлияват

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

маг. фарм. Трифон Трифонов

АПТЕКА 36.6 ПОБЕДА

Маг. фарм. Трифон Трифонов е завършил фармация в Медицински Университет – Пловдив. Преминал е сертифицирани курсове по фитотерапия и хомеопатия.

В хода на есенно-зимния сезон малките деца са най-податливи на заразяване. Основните причини за боледуване при тях са все още незрялата имунна система и увеличените им социални контакти (в детска градина, училище), което води до среща с по-голям брой инфекциозни агенти. Най-често вирусните и бактериалните инфекции засягат дихателните пътища и стомашно-чревния тракт, като основните симптоми са повишена температура, възпалено гърло, ларингит, кашлица, бронхит, повръщане, диария и др. Освен с медикаментите, предписани от лекар, те могат да бъдат повлияни и от голям брой билки. Тъй като организмът на децата все още съзрява, това ги прави по-податливи към лечебните ефекти на билките. Те предлагат безопасност и ефективност при укрепването на детето при лечението на заболяването. Голяма част от билките могат да бъдат използвани продължително време без риск от нежелани реакции. В тази статия ще ви запознаем с част от тях, които добре въздействат върху симптомите на инфекциите.

1. Ларингит

Ларингитът е възпаление на ларинкса (гръкляна), което най-често е причинено от респираторен вирус или гласово пренатоварване. При кърмачетата и малките деца протича по-тежко, поради наличието на анатомични особености. Най-честите симптоми са кашлица, болки в гърлото, дрезгав глас, задух. Протичането му може да бъде остро или хронично, когато симптомите му се задържат повече от 3 седмици. Хроничният ларингит се развива по-бавно и в повечето случаи е в следствие на фактори от средата, например замърсен въздух.

Лечението на ларингита при децата включва инхалации със солен разтвор, антихистамини и сиропи против кашлица. Добре е имунната система да бъде подсилена с мултивитамини и минерали. Освен тях, в лечението могат да бъдат включени и някои билки:

Ехинацея

Ехинацеята е многогодишно растение. Произхожда от Северна Америка, където е била използвана още от индианските племена. Тя е една от най-добре изследваните билки и е доказано, че е силен природен имуностимулант и мощен антиоксидант. Тези нейни действия се обуславят от съдържащите се в състава й флавоноиди, цихорова киселина и розмаринова киселина. Множество проучвания показват, че ехинацеята помага на имунната система да се бори с различни инфекции и вируси, което води до по-бързо възстановяване на организма, като това е и една от основните причини билката да бъде една от най-използваните за лечение на настинка и грип. Освен това нови изследвания сочат, че тя може да помогне за справяне с чувството за безпокойство и тревожност, както и за справяне с различни кожни проблеми, като акне и екзема.

Лайка

Лайката е едногодишно тревисто растение. Разпространено е в Европа, Северна Америка и Азия. В цветовете й се намират едни от най-полезните й съединения – бизаболол и матрицин, които придават противовъзпалителните свойства на билката. Гаргара с чай от лайка е особено ефективна при гнойна ангина, болки в гърлото и възпалени сливици. Освен това растението има успокояващи свойства, поради съдържащия се в него флавоноид, наречен апигенин.

Мащерка

Мащерката е многогодишно тревисто растение, растящо в Европа, Северна Америка и Азия. Тя е известна още от древността и е една от обичайните билки за лечение на настинка, болки в гърлото и облекчаване на кашлицата. Поради голямото съдържание на етерично масло, тя е и добро средство при проблеми в храносмилането.

2. Кашлица

Кашлицата е рефлекторен процес, който предпазва дихателните пътища от чужди частици. Както при децата, така и при възрастните, тя е породена най-често от вирусна инфекция.

От гледна точка на продължителността на кашлицата при децата, тя бива остра и хронична. Острата кашлица продължава по-малко от месец, докато хроничната може да се задържи до 4-5 седмици.

От друга страна, според начина, по който се развива, кашлицата се разделя на суха и влажна.

Сухата, дразнеща кашлица може да се развие вследствие на възпаление на носа, синусите, ушите или гърлото. При нея липсва секрет и може да стане много упорита, особено ако лечението й не започне навреме.

Влажната, отхрачваща кашлица се характеризира с отделяне на секрети. Тя може да бъде причинена от бронхиална инфекция, възпаление или алергия.

Повечето билки, които се използват за лечение на дихателните пътища повлияват положително както на сухата, така и влажната кашлица:

Медицинска ружа

Медицинската ружа е многогодишно тревисто растение. Тя оказва изразено противовъзпалително и омекчаващо действие. Показанията за нейното прилагане са за заболявания на дихателните пътища, придружени със суха, упорита кашлица, бронхити, трахеити. Освен това, тя се прилага и за заболявания на храносмилателния канал (язва, гастрит). Благоприятните въздействия на ружата върху дихателните пътища се дължи на съдържащите се в корените й слизести вещества. Противовъзпалителното й действие се обуславя от присъствието на полизахариден комплекс от пентози и хексози, което я прави изключително ефективна под формата на гаргара за лечение на възпалено гърло.

Бял оман

Белият оман е многогодишно тревисто растение. Счита се, че произхожда от древна Гърция. Той е една от билките с най-силно антисептично и антибактериално действие. Изключително ефективен е за употреба при хронични бронхити, хронична астма и суха кашлица. Подпомага отделянето на гъсти секрети от дихателните пътища. В състава му влиза 3% етерично масло, което определя противовъзпалителната му активност. Друга основна съставка на белия оман е инулинът (до 45%), който действа благоприятно на редица процеси в стомашно-чревния тракт.

Широколист живовлек

Широколистият живовлек е многогодишно тревисто растение. Използването му за лечение на различни заболявания, като кашлица, рани и констипация датира от хиляди години. Най-ранни данни за познанията на неговите свойства получаваме от разказ, писан за него в “Мateria Medica” от Педаний Диоскорид (40-90 г. сл. Хр.), който е гръцки ботаник. В листата на широколистия живовлек се съдържат флавоноиди, терпеноиди и танини, които имат противовъзпалително действие. Той омекчава секретите в дихателните пътища и подпомага тяхното отделяне. Освен това се използва и за лечение на различни стомашно-чревни заболявания като гастрит, язва, ентероколит.

3. Бронхит

Бронхитът е възпаление на лигавицата на бронхите. При него се отделя плътен мукус. Той бива остър и хроничен.

Острият бронхит е най-често причинен от вирусна инфекция. Понякога може да бъде причинен и от бактерии. При острия бронхит бронхиалните тръби се подуват и създават повече секрет, при което се създава затруднение на въздуха да премине през по-тесните пространства и се нарушава процесът на дишане. Той продължава от 7 до 10 дни, но въпреки това кашлицата може да остане за по-дълго време.

Ако детето получава повтарящи се пристъпи на заболяването, вероятно е развило хроничен бронхит. Той е едно от състоянията, включено в Хронично обструктивните белодробни заболявания. Най-честите причини за него са замърсения въздух, праха и токсичните газове в атмосферата, алергени, астма или отслабена имунна система.

При лечението на остър бронхит се използват билки за стимулиране на имунната система (ехинацея) и такива за отделяне на секрета (мащерка, бял оман). За терапията на хроничен бронхит се използват растения за укрепване на белите дробове:

Хвощ

Полският хвощ е многогодишно тревисто растение. Разпространено е в целия свят, с изключение на Антарктида и Австралия. Той е една от билките с най-комплексно действие, като се използва за заболявания на бъбреците, сърдечни заболявания, чернодробни болести, чревни инфекции, ревматизъм и др. Най-важно за здравето на белите дробове са съдържащите се в полския хвощ антиоксидантни съединения.

Жълт кантарион

Жълтият кантарион е многогодишно тревисто растение, което се използва от стотици години в народната медицина, особено при лечението на повърхностни рани, изгаряния, натъртвания и др. В днешно време билката се използва широко в Европа, поради своите антибактериални и противовъзпалителни свойства. Улеснява извеждането на секрети от бронхите и облекчава дишането.

Въпреки добрите лечебни свойства на жълтия кантарион, има и случаи, в които билката може да бъде противопоказана. Не е препоръчителна употребата й при деца с чернодробни проблеми, бъбречни и сърдечни заболявания, както и при язви на храносмилателната система.

4. Гастроентерит

Гастроентеритът е често срещано състояние, характеризиращо се с възпаление на стомашно-чревния тракт, което причинява диария и повръщане при децата и най-често се причинява от вируси или бактерии. Основните симптоми на заболяването са внезапна, водниста диария, гадене, повръщане и температура. Гастроентеритът обикновено преминава в рамките на няколко дни, но понякога може да продължи и по-дълго. Поради загубата на големи количества вода, една от най-важните стъпки в лечението на гастроентерит е адекватното рехидратиране. Приемат се разтвори, съдържащи въглехидрати и минерали. Освен това, наред с възстановяването на електролитния баланс на организма, могат да бъдат и приложени някои билки за предотвратяване на диарията и повръщането.

Диарията е патологичен процес, характеризиращ се с изхвърляне на фекалии с увеличено водно съдържание. При децата се среща често по време на остро инфекциозно заболяване на храносмилателния тракт и обикновено отшумява до 24 часа. Обикновено е придружена със спазми и висока температура. Една от билките, която може да бъде използвана за превенция на диария е малината.

Малина

Малината е многогодишно храстовидно растение. Нейните листа са с високо съдържание на  витамините В, С и Е, както и на минералите магнезий и манган. Магнезият помага за облекчаване на спазмите по време на диария. Също така, листата на малината са богати на танини, които имат адстрингентно (затягащо) действие.

Повръщането е рефлекторно изпразване на съдържанието на стомаха. Както диарията, така и повръщането при децата се дължи главно на стомашно-чревна инфекция. То може да бъде ограничено с приемане на джинджифил.

Джинджифил

Джинджифилът е растение, чийто корени се използват от древността в Китай и Индия. В Европа е разпространен през ХIII век. Той е богат източник на витамини и минерали като калий, калций, мед, манган, магнезий, фосфор, желязо, цинк, витамини В3, В6, С и др. Основното действие на джинджифила е свързано с ефектите му върху храносмилателната система. Има висока ефективност като антиеметик (средство против гадене и повръщане), което се дължи на газогонното му действие.

Безопасност при билково лечение

Безопасността е винаги важна, когато се дават какъвто и да е вид лекарства. Всяка билка за лечение на деца е безопасна, когато се използва разумно. Важно е да се познават потенциалните действия и показанията на индивидуалната билка. Това ще помогне да се гарантира безопасното и ефективното й използване. В случай на съмнение, консултирайте се с лекар или фармацевт.

Не всяко дете понася добре различните видове билки и е възможно да възникнат някои реакции на свръхчувствителност. Ако детето е свръхчувствително или има алергични реакции, трябва да се подходи внимателно и да се започне с една или две билки в намалени дози, за да се установи неговата поносимост.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари