БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Иван Марков – Очни заболявания при кучета

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 2,00 oт 5)
Loading...

Д-р Иван Марков

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695

_________________________________________

Здравите очи на кучето са ясни, блестящи и имат любознателно и очакващо изражение. Ако кучето все повече присвива очите си или ако има секрет от очите, това са индикации за заболяване на очите. Очните заболявания при кучета могат да бъдат наследствени, поради слаб имунитет или причинени от инфекция, чужди предмети, течения или наранявания. 

Ако куче страда от очно заболяване, симптомите често са подобни на тези при хората. Има засилено мигане или присвиване на очите и може също да има секреция от очите. Ако секрецията от очите не е видима, това може да се разбере по слепените ръбове на клепачите или засъхналият секрет в областта около очите. Някои кучета също търкат очите с лапите си, ако ги сърбят или болят. 

Типичните признаци на възпаление са зачервяване, подуване или затопляне. Ако очният секрет вече не е бистър, а гноен, това също е ясен признак за възпалителна реакция.

Очните заболявания при кучетата биват остри и хронични. Докато острите очни заболявания често са причинени от наранявания, чужди тела или инфекции, хроничните очни заболявания често са генетични, предизвикани от имунни реакции или следствие от системни заболявания.

Примери за вродени очни заболявания при кучета са аномалии на очната ябълка или клепачите.

Ретината на окото на кучето може да бъде засегната и от наследствени очни заболявания. 

Често срещано имунно свързано очно заболяване при кучета е keratoconjunctivitis sicca („сухо око“). При това състояние се образуват малко сълзи или напълно липсват такива. Ако заболяването не се лекува, то води до възпалително увреждане на роговицата с помътняване и нарушено зрение. Помътняването на лещата (наричано също катаракта), от друга страна, често е страничен ефект от метаболитни заболявания. Кучетата със захарен диабет например могат да имат помътняване на лещата, което се лекува с операция.

Най-честите очни заболявания при кучета са:

Конюнктивитът при кучета може да има инфекциозни причинители като бактерии, вируси, гъбички или паразити. Аденовирусите или херпесните вируси се считат за често срещани причинители, както и стафилококите и хламидията сред бактериалните патогени. Освен това дразненето на очите от прах, течение, алергени или чужди тела може да доведе до възпаление на конюнктивата. Типичните признаци са: зачервена конюнктива, секреция от очите или подуване около очите. Има смисъл да посетите ветеринарен лекар, за да определите точната причина. 

Нараняване на роговицата. Роговицата е външният слой на окото на кучето. Нараняванията възникват например при битка с други кучета, чрез одраскване от котешки нокти или при нараняване в храсти. Нараняванията обаче могат да възникнат и в резултат на очни заболявания. Особено малките драскотини не винаги се разпознават веднага. Нараняванията на роговицата са много болезнени и кучетата присвиват очи или се опитват да ги потъркат с лапи. Ако се подозира нараняване на роговицата, кучето трябва да бъде заведено на лекар. Лекарят използва специално багрило, наречено флуоресцеин, за да визуализира дефекта. Нараняванията винаги трябва да се лекуват, за да се ускори зарастването на раните и да се предотврати инфекция. Нараняванията на роговицата се разделят на перфориращи и неперфориращи. При перфориращите наранявания се прониква в цялата роговица, при неперфориращите се засяга само най-горния й слой.

Глаукомата е повишаване на вътрешното очно налягане. Последствията са увреждане на ретината и зрителния нерв, което може да доведе до слепота. Ако не се лекува, очната ябълка също ще се увеличи с течение на времето.

Нарушението на дренажа на вътреочната течност може да бъде наследствено или да възникне поради съществуващи очни заболявания. При съмнение за глаукома се определя вътреочното налягане със специален апарат. Това отнема само няколко секунди. При отклонения от нормалните стойности се прилага терапия, тъй като повишеното вътреочно налягане причинява болка и натискът върху ретината трябва да се намали възможно най-бързо. Ако глаукомата се открие достатъчно рано и причината може да бъде отстранена, прогнозата е добра. Ако обаче налягането се повиши рязко, е възможна и остра слепота в рамките на един ден. 

Предотвратяването на очните заболявания е най-важното, за което стопаните трябва да се грижат.

Очите на кучетата трябва да се проверяват ежедневно за мръсотия или признаци на заболяване. Прах, цветен прашец или частици мръсотия, които са в областта на очите, могат да бъдат отстранени от козината и миглите с навлажнена с чиста вода почистваща кърпа.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари