БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

АНИМА ЦЕНТЪР – Кога психотерапията става устойчива?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

“Анима Център”
Център за психологична консултация и терапия
Елена Машонова – психолог
Петя Стойчева Кривицки – психолог 

В Анима Център работи екип от клинични психолози, които провеждат психологични консултации и терапия. Петя Стойчева Кривицки и Елена Машонова завършват бакалавърски, магистърски и допълнителни степени на обучение както в България, така и в чужбина. Общата им цел е високото качество на работа, което ги мотивира да следват най-иновативните научни методи в психологията.

Можете да си запишете час на тел. 0889331337 или да ни изпратите имейл на [email protected]

____________________________________________

Предприемането на крачката да се започне психотерапия е трудна за много. Факторите, които често възпрепятстват ангажираността в психотерапия, не са за подценяване – стигмата върху тези, които посещават психолог в България, например, поддържа нездравословните поведения, отношения и връзки. Табуто около психичното здраве бавно се размива, но все още възпрепятства голяма част от населението. В тази статия не се акцентира върху множеството пречки на психотерапията, тъй като за тях чуваме често. Вместо това, тази статия поставя под прожектора това, което поддържа и закрепва психотерапевтичния процес.

Първо, ангажираността не се рестриктира единствено с 60-минутните срещи, в които проблемите, целите и развитието се обсъждат. Посещаващият психотерапия е нужно да се “упражнява” в новите знания и умения, които обсъжда със своя психотерапевт. Например, основна практика в когнитивно-поведенческия модел на психотерапията е поставянето на задачи, които се изпълняват между сесиите. По този начин ангажираността с решенията на проблема не остават висящи във въздуха, бегло споменати и забравени, а активно вписани в живота на човека. Палитра от индивидуално съобразени задачи могат да бъдат интегрирани в подобрението на ситуациите, около които психотерапията е насочена. Такива задачи могат да мотивират, емоционално да стабилизират, насочат и подхранят ежедневието.

Ангажираността между психотерапевтичните срещи е полезна и от страна на психологът. Професионализмът предполага психологът, когото се посещава, да надгражда себе си постоянно като проучва индивидуалните казуси, най-новите методи и теории в сферата. Неслучайна е поговорката “Човек се учи цял живот” – ние всички сме хора, които постоянно трупаме опит и знания, а мотивацията да сме по-добри поддържа ума ни остър. Някои психолози имат практика да дават обратна връзка след определена среща, за да обобщят напредъка и обсъдят алтернативи и компромиси с насоката на психотерапевтичния процес.

В духа на човещината е полезно да обърнем внимание върху дребните детайли, които позитивно допринасят върху усещането на човек в психотерапевтичния кабинет. Малки, но важни детайли са грижата чрез наличието на вода, чай, салфетка и възможността да се използва санитарен възел. Всеки от нас е човек със своите биологични и емоционални нужди, съответно спокойствието да получим подобен комфорт, винаги е от значение. Кабинетът не е “просто стая”, в която надграждаме положително живота си, а напомняне за топлите взаимоотношения в обществото. Последно, но определено не на последно място, е качеството на работа. Провеждането на психотерапия е невъзможно без квалифицираност и ясна насоченост. Всеки, посещаващ психолог, е нужно да е наясно с насочеността на професионалиста и дали тази насоченост е в унисон с неговите очаквания и нужди. Например, клиничната психология е конкретна специализация, която освен с житейски проблеми, има познания и умения за психичните разстройства като тревожни и депресивни разстройства. Анима Център предоставя устойчива, ангажирана и професионална психологична консултация и терапия от клинични психолози.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари