БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Даниела Павлова: Тийнейджърски емоции

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Маг. фарм. Даниела Павлова работи във фармацевтичния сектор над 20 години и е управител на Аптека 36.6 Събота Пазар близо 12 години. Завършила е сертифицирани курсове по Бахова терапия, хомеопатия, шуслерова терапия и биоенерготерапия. Прилага успешно духовни техники и практики-Рейки, медитация, йога, кристалотерапия и ароматерапия. Можете да се консултирате с нея след предварително записване на тел. 0878598444.

Danihelp Бахова терапия

__

Пубертетната възраст е тежък период от живота на човека, който се характеризира с много бурни промени. Хормоналното развитие води и до анатомични, физиологични и психо-емоционални промени, които нарушават емоционалния комфорт на подрастващите, а от там и на родителите, които са изправени пред сериозни затруднения.

 

Цветните есенции на Д-р Бах могат да бъдат в помощ за:

– по-плавно преминаване през пубертета;

– за справяне със сигурността;

– подобряване на увереността и самочувствието;

– намиране на цел и посока в живота;

– справяне с разочарованието и отчаяност;

– подобряване на настроението;

– справяне с негативните емоции;

– емоционална стабилност и спокойствие.

 

Ето и кои са най-често срещаните емоционални състояния в преходната възраст:

  1. Липса на насока

Всеки тийнейджър ще тръгне да търси себе си и посоката, която желае да следва в живота си. Ще търси отговор на въпроси като “Кой съм аз? Къде отивам? Какви качества и таланти притежавам?“ Подходящите Бахови есенции ще помогнат да намери правилната посока в живота и ще го подкрепи в изграждането на собствена идентичност. Ще се намали чувството на неудовлетвореност, пасивност и неориентираност.

 

  1. Несигурност

Съмнението е често срещано чувство, проявяващо се през пубертета. Юношата търси и пробва различни неща, бунтува се срещу установени граници и иска да намери свой собствен начин на живот. Несигурността и съмненията често нарушават емоционалния му баланс, взима трудно решения, дори и да е взел някакво решение все още се чуди дали то е правилното. Често търси съвет и одобрение от други хора, защото не вярва в собствената си преценка. Влияе се от убежденията и начина на мислене на своите приятели поради нерешителност и несигурност дали е поел правилния път.

 

  1. Смяна на настроенията

Промените в настроението са израз на емоционална нестабилност. В един момент човек може да се чувства отлично и да е в еуфория, а следващия момент да изпитва тъга, да е агресивен и ядосан към приятелите и семейството. Тогава отново енергийният потенциал на цветята ще неутрализира тези промени в настроението и ще осигури повече баланс в емоционалния живот.

 

  1. Чувство за малоценност

Тийнейджърите могат да се чувстват по-малко достойни от другите по време на този период. Могат да искат да са част от група, но се чувстват по-глупави, по-малко способни, по-малко интересни или родителите им имат ограничени възможности. Може да са представители на други етноси и религии, което да доведе до чувство на малоценност и ниско самочувствие.

  1. Властно поведение

Типично за пубертета е желанието за власт, лидерът обича да дава наставления и всички да му се подчиняват, налага мнението си и лесно се гневи и става арогантен, когато не му се подчиняват. Той най-често е бунтар като по този начин се бори за получаване на „място“ в света на възрастните.

 

  1. Избухливост и агресия

Повечето деца са по-раздразнителни, конфликтни, лесно се гневят и противопоставят, избухват неконтролируемо. Може да изпитват силни чувства на ярост, жестокост, гняв, омраза, яд и ревност. Може да бутат и чупят всичко около тях, да бият други деца.

 

  1. Инатливост и трудна комуникация.

По-голяма част от тийнейджърите се затварят в себе си, не споделят много за своите проблеми и преживявания. Общуват повече с приятелите си, от колкото с натоварените или изнервени си родители. Трудностите в общуването и особено упорството са най-честите семейни разногласия и конфликти.

 

  1. НЕ приемане и НЕ харесване на себе си.

Възможно е подрастващият да не се харесва или да не харесва отделни части от тялото си, да се чувства дебел(а), да има акне или други кожни раздразнения, които го карат да се притеснява и да изпитва неудобство от неговата външност. Много често тийнейджърите обръщат внимание на несъществени за здравето неща, като пренебрегват по-сериозни проблеми.

 

  1. Чувства на разочарование и отчаяност

Подрастващите лесно се обезкуражават и депресират, след неуспех или когато нещата не вървят добре в училище или в личния живот. За крехката си възраст и вследствие на ежедневния стрес може да загубят вяра и надежда за по-добри дни, да загубят усмивката си, когато имат трудности в живота. Възможни са разочарования от приятели, родители и др.

 

  1. Липса на мотивация

Деца, които се чувстват апатични, уморени или отегчени, трудно се събуждат сутрин, имат нужда от повече сън. Много често в речника си ежедневно използват думите: “Скучно ми е! Това е много досадно! Омръзна ми да ходя на това тъпо училище!“.

 

  1. Разсеяност и трудна концентрация

Тийнейджърите се интересуват от по-забавни и интересни неща за живота. Уроците в училище не са най-приятните занимания. Стресът, неправилното хранене, прекомерното гледане на телевизия и игри са най-честите причини за липсата на концентрация.

 

Родителите са изправени пред много предизвикателства в живота докато отглеждат и възпитават децата си и се опитват да ги превърнат в добри и успешни хора в живота. Като най-големият урок за самите тях е да се научат на прошка, търпение и безусловна любов!

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари