БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Прочистване на въздуха чрез бактерицидни UV лампи

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 3,00 oт 5)
Loading...

Ултравиолетовата (UV) светлина може да се използва за дезинфекция на вода, повърхности и въздух. Дали тази технология е ефективна срещу микроби във въздуха или като цяло подобрява ли качеството на въздуха в дома ви?

Какво представляват пречиствателите на въздух с UV светлина?

UV пречиствателите на въздух са проектирани да използват ултравиолетова светлина с къса вълна (UV-C светлина) за премахване на въздушни патогени и микроорганизми като плесен, бактерии и вируси. Те имат една и съща крайна цел като всички пречистватели на въздух: да намалят замърсения въздух в помещенията. Технологията се нарича още UV бактерицидно облъчване или UVGI пречиствател на въздуха. На пазара UV пречиствателите на въздух в момента се предлагат като самостоятелни  устройства или като системи, инсталирани в съществуващи битови  устройства. Въздухът преминава през UV лампи, които директно се опитват да го дезинфекцират чрез бактерицидно облъчване. Най-голямото безпокойство за безопасността е, че по време на този процес може да се генерира озон.

За ултравиолетовата светлина

UV светлина се използва за лечение на различни болести и за дезинфекция на болници, предприятия и лаборатории. Електромагнитното лъчение приема различни форми – от видимата светлина през радиовълните до ултравиолетовата светлина. Ето няколко предистории за това как различните форми на светлина имат различни енергийни нива:

UV-A светлина: 315–400 нанометра с фотони, които вибрират малко по-бързо от видимата светлина

UV-B светлина: 280–315 нанометра, с фотони, които вибрират средно бързо

UV-C светлина: 100–280, с фотони, които вибрират най-бързо и носят най-много енергия

Продължителното излагане на UVC светлина може да причини временно увреждане на очите и кожата, така че трябва да се вземат допълнителни предпазни мерки, ако работите директно с UV-C лампи или се намирате около тях. В повечето случаи се пуска UV-C лампата да работи с дистанционно управление в отсъствието на хора и животни в помещението. Използва се главно като допълнение към други утвърдени методи за дезинфекция и „стерилизация“ на медицинско оборудване и пространства, въпреки че такива облъчващи почистващи системи намират приложение в жилищни и търговски обекти.

Как бактерицидните UV лампи използват UV-C светлина?

UV-C светлината е отговорна за основната дезинфектантна активност на UV-C системите за пречистване на въздуха. Цялата тази допълнителна енергия може да промени молекулите, които я абсорбират. Ултравиолетовата светлина бомбардира микроорганизми около UV лампата и уврежда ДНК, от което те се нуждаят, за да живеят. Тъй като бактериите са само една клетка, те разчитат на своята ДНК, за да живеят. Това е принципът, който стои зад пречиствателите на въздуха с UV светлина. Ако ДНК на бактериална клетка е достатъчно повредена, тя задейства механизъм за самоунищожение, което я прави безвредна.

Как бактерицидните UV лампи почистват въздуха?

Начинът, по който работят бактерицидните UV лампи е съвсем прост. Те са проектирани да използват UV лампи, които потенциално могат да променят ДНК на микроорганизмите и да ги деактивират или унищожат. В зависимост от материала на излъчвателя (напр. Фосфор или кварц), тази светлина може да е синкава или да не се вижда от човешко око. Пречиствателите на въздуха с ултравиолетова светлина обикновено са комбинация от въздушна система и филтър (като HEPA филтър). Въздухът преминава през уреда и се вентилира през специален сектор с крушки, излъчващи светлина в рамките на UV-C честотата. UV лампата обикновено се поставя след филтъра. Различни фактори като вида на UV лампата, влажността и температурата могат да повлияят на нейните характеристики. UV-C лампите, използвани в UV-C бактерицидните пречистватели, са безшумни и светлината на повечето, в зависимост от монтираната около тях  обвивка, е невидима за човешкото око. Те обикновено са без мирис. UV крушките може да се нуждаят от подмяна ежегодно, в зависимост от марката и модела.

Опасни ли са бактерицидните UV лампи?

Може би най-важният отрицателен аспект на UV пречиствателите на въздуха е че UV-C лъчението може да трансформира кислорода във въздуха в озон. Това се случва чрез фотолиза – когато светлината кара кислородът да се разпада на два отделни атома и да се комбинира с други кислородни молекули, за да създаде озон. Поради тази възможност някои производители използват специално покритие върху UV лампите.

Колко ефективни са UV пречиствателите на въздух?

Ефективността на UV-C светлината при дезинфекция на въздуха зависи от редица фактори, включително:

  • Дали замърсителите влизат в контакт с UV светлината
  • Дали светлината се инхибира от охлаждащия ефект на въздушния поток
  • Материалът на крушката, излъчващ такава светлина
  • Необходимата доза светлина
  • Колко дълго замърсителят е изложен на светлината

Ако е правилно проектиран, процесът на UV филтриране може потенциално да унищожи някои бактерии и плесени. По принцип спорите на бактерии и плесени са устойчиви на UV лъчение и изискват висока доза UV светлина и продължително излагане на такава светлина.

Алергени

Пречистването на въздух с ултравиолетови лъчи не премахва изцяло алергените, химическите изпарения, прах, цигарен дим или плесени от въздуха. Опасните газове и много твърди частици често са неуязвими при UV лъчение. Частиците мухъл все още могат да причинят алергии, дори когато са деактивирани, тоест UV пречиствателите на въздуха може да не са ефективни при алергии и астма.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари