БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

ХОЛЕСТЕРОЛ

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Холестеролът е вид мазнина, която е присъща и жизненоважна за организма на всички животни, в това число и на нас – хората. Всяка клетка в тялото ни се нуждае от холестерол, който влиза в строежа на клетъчните мембрани и е определящ за тяхната избирателна пропускливост. Холестеролът се използва от черния дроб за производството на жлъчен сок, който заедно с храносмилателни ензими ни помага да разграждаме храната и да усвояваме нейните ценни вещества.

Ако поради някаква причина балансът в тялото ни бъде нарушен и се стигне до завишаване на нивата на холестерол в кръвния серум, това може да създаде предпоставки за увеличаване на сърдечно-съдовия ни риск. Медицинският термин за висок холестерол е хиперхолестеролемия. Висок холестерол наричаме състоянието, характеризиращо се със завишени нива на атерогенни липопротеини в кръвообращението. Но какво означава това?

Тъй като холестеролът и мазнините не са водоразтворими, а кръвта е съставена предимно от вода, тези жизненоважни субстанции се транспортират до местоназначенията си посредством водоразтворими частици, наречени липопротеини. Част от въпросните липопротеини обаче могат да се натрупат в стените на артериите под формата на мастни депозити, формирайки атеросклеротични плаки. Нарастването на тези натрупвания затруднява кръвообращението, нарушава съдовата гъвкавост и създава предпоставки за образуването на съсиреци – все фактори за сърдечно-съдови и мозъчно-съдови инциденти.

Високият холестерол може да бъде унаследен, но често е следствие от нездравословен начин на живот, като във втория случай той е предотвратим и лечим с помощта на балансиран хранителен режим, редовно движение, някои хранителни добавки и ако е наложително – лекарства.

Причини за повишаване на холестерола

Сред причините за високия холестерол и триглицериди попадат редица контролируеми фактори като уседналост, нездравословна диета и напълняване. Съществуват и неконтролируеми фактори, в това число и наследствени такива, които се отразяват върху способността на тялото да отстранява LDL („лошият холестерол“) от кръвообращението.

Има и някои медицински състояния, свързани с влошен липиден профил, като: хронична бъбречна недостатъчност, диабет, ХИВ/СПИН, хипотиреоидизъм, лупус, омазнен черен дроб.

Липидният статус също така може да бъде влошен и от някои лекарства, приемани при състояния като: акне, рак, високо кръвно налягане, ХИВ/СПИН, аритмия, трансплантация на органи.

Как да се предпазим?

  • Не консумирайте източници на трансмазнини, ограничете източниците на животински мазнини и ги заменете с източници на минимално преработени поли- и мононенаситени мастни киселини (шарлан, слънчогледово олио, зехтин).
  • Яжте изобилие от зеленчуци, плодове, бобови и пълнозърнести култури и намалете източниците на прости захари в диетата си.
  • Консумирайте диета с ниско съдържание на натрий – ограничете солта или я заменете с калиева.
  • Поддържайте нормално телесно тегло.
  • Не пушете.
  • Движете се поне 30 минути на ден и тренирайте през повечето дни от седмицата.
  • Не пийте алкохол или ако пиете – бъдете умерени и не консумирайте всекидневно.
  • Управлявайте стреса и се погрижете за качеството на съня си.
  • Контролирайте нивата на кръвна захар и кръвно налягане. Постарайте се да поддържате нивата на серумна глюкоза и кръвно налягане в нормата, следвайки препоръките на лекаря си, особено ако страдате от диабет или хипертония.

Симптоми на висок холестерол

Единственият начин за диагностицирането на висок холестерол е кръвният тест, като регулярното измерване на нивата на липиди в кръвния серум може да започне още от 9–11-годишна възраст и да се провежда на всеки 5 години. Профилактичното измерване на холестерола при мъжете на възраст от 45 до 65 и за жените между 55 и 65 следва да се провежда на всеки 2 години, а за лицата над 65 оптималната регулярност е годишната.

Добавки и лекарства при висок холестерол 

Обичайните препарати за лечение на висок холестерол включват:

Статини

Статините са едни от най-популярните лекарства за понижаване на холестерола. Тяхното действие се базира на способността им да намаляват холестеролния синтез в черния дроб, насърчавайки секвестирането на наличния в кръвообращението холестерол. Някои от популярните статини са:

  • Аторвастатин
  • Флувастатин
  • Ловастатин
  • Правастатин
  • Розувастатин
  • Симвастатин
  • Питавастатин

Статините не са подходящи за всеки пациент с висок холестерол, особено при наличието на проблеми с черния дроб.

Секвестранти на жлъчната киселина

Този клас лекарства, известни още като йонообменни смоли, не се усвояват от червата и се свързват с жлъчните киселини, елиминирайки ги от храносмилателната система. Черният дроб е принуден да компенсира за това, произвеждайки още жлъчен сок, като за целта използва наличния в кръвообращението холестерол. Това, от своя страна, води до намаляване на нивата на холестерол в кръвта. Тези смоли не са универсално подходящи и страничните ефекти от употребата им включват запек и болки в стомаха. 

Екстракт от ферментирал червен ориз (Монаколин К)

Ферментиралият червен ориз е богат на т.нар. монаколини, от които най-добре проученият и мощен е монаколин К. Клиничните изпитвания откриват, че той може да намали общия холестерол с до 23% и LDL холестерола с до 34% – ефект, сравним с този на статините. Разликата е, че, при екстракта от червен ориз често се регистрират по-малко нежелани странични реакции.

Инхибитори на абсорбцията на холестерола

Този тип лекарства възпрепятстват усвояването на холестерола от храната и постъпването му в кръвообращението. Най-често се предписват на пациенти, които не могат да приемат статини. При липса на противопоказание за статини, могат да бъдат комбинирани с тях за допълнително понижаване на холестерола по различен механизъм. Най-популярният представител на групата е езетимиб.

Фибрати

Наричани още производни на фибриновата киселина, те са по-ефективни в понижаването на триглицеридите, отколкото на LDL холестерола. Могат да допринесат за известно повишаване на HDL холестерола. Тази група лекарства включва молекулите фенофибрат, гемфиброзил и клофибрат. Прилагането им в комбинация със статини може да увеличи риска от странични ефекти от статините.

PCSK9 инхибитори

Инхибиторите на ензима пропротеин конвертаза субтилизин/кексин 9 повишават експресията на рецепторите на LDL в черния дроб и по този начин стимулират извличането на „лошия холестерол“ от кръвообращението. Тук попадат скъпи препарати като алирокумаб, еволокумаб и бокоцизумаб, които се инжектират подкожно на период от няколко седмици.

Тяхното приложение е най-вече при пациенти с наследствено високи нива на LDL или при хора с история на коронарна болест на сърцето, за които статините и други лекарства за понижаване на холестерола са противопоказани.

Бемпедоева киселина 

Сравнително ново лекарство, чийто механизъм на действие наподобява този на статините, но с по-малък риск от мускулни болки като страничен ефект. В комбинация със статини могат да допринесат за допълнително понижаване на LDL. Съществуват и препарати, които съчетават действието им с това на инхибиторите на абсорбцията на холестерола.

Омега-3 мастни киселини

Приемът на дълговерижни омега-3 като EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина) може да понижи нивата на триглицеридите, а последните клинични изпитвания показват, че специални EPA формули могат директно да забавят и дори да обърнат развитието на атеросклеротичните плаки.

Важно е да се отбележи, че най-ефективните в борбата с холестерола омега-3 са висококонцентрирани източници от специален тип (етилови естери на EPA, наречени икозапент етил), които попадат в категорията на прескрипторните лекарствени средства.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари