БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Христо Кралев: Кои чайове са подходящи за ежедневна употреба – вкус и ползи от тях

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

маг. фарм. Христо Кралев

АПТЕКА 36.6 УЕСТ ПАРК

Маг. фарм. Христо Кралев е завършил фармация в Медицински Университет-Пловдив. Притежава близо 10годишен опит в практикуването на специалността. Преминал сертифицирани курсове по Шуслерова терапия.

Независимо дали пиете зелен, черен или друг вид чай, тази напитка може да ви накара да се чувствате спокойни, да ви зареди с енергия и да ви помогне да избегнете някои заболявания. Множеството билкови растения предлагат богат избор от вкусове, от които може да изберете подходящия за вас.

Чай от лайка

Приятен на вкус и с много ползи е чаят от Лайка. Той е известен в целия свят със своите многобройни ползи. Най-популярните от тях са антистрес и успокояващ нервната система ефект. Препоръчва се за спокоен сън, при твърде натоварено ежедневие и нервно напрежение. Около 1 супена лъжица се залива с 200мл гореща вода, оставяте билката да отпусне и можете да се насладите на лечебния еликсир.

Помирисването на лайка автоматично изпраща сигнали към мозъка, които успокояват нервните импулси в тялото. Неслучайно лайката се използва и за ароматерапия. Ако нямате етерично масло от лайка подръка – можете да използвате сушен цвят.

При настинка и грип, инхалациите с билки са естествен лек за симптомите. Те отпушват синусите, премахват главоболието и други неразположения, които съпътстват заболяванията на организма.

Чай от лавандула

Чаят от лавандула се приготвя чрез варене на лилавите пъпки на растението Lavandula angustifolia с гореща вода. Смята се, че този чай успокоява нервите, води до по-добър сън, подобрява здравето на кожата и предоставя много други предимства, въпреки че изследванията за полезните свойства на растението се фокусират най-вече върху екстракти от лавандулата.

Може да подобри настроението

Лавандулата се използва широко като ароматерапевтично средство и добавка, за да помогне при тревожност, депресия и умора. Проучванията сочат, че съединенията в лавандулата могат да стимулират активността в определени области на мозъка и да повлияят на предаването на импулси между мозъчните клетки по начини, които повишават настроението и предизвикват успокояващ ефект. Въпреки че е доказано, че както ароматът на екстракт от лавандула, така и оралните лавандулови масла подобряват настроението и успокояват ума, по-малко ясно е дали лавандуловият чай може да предложи подобни ползи.


Може да подобри съня
Изследванията сочат, че успокояващият аромат на екстракта от лавандула може също да насърчи по-добрия сън. Проучване, проведено с 79 студенти, които съобщават за проблемите със съня, показало, че правилната хигиена на съня и дишането на лавандула подобрява качеството на съня. Въз основа на тези резултати, чаша чай от лавандула може да ви разпусне преди лягане и да ви помогне да имате по-здрав сън. Това може да се окаже особено вярно, ако отделите време, за да оцените и вдъхнете аромата.

Може да успокои менструалните спазми

Спазмите в долната част на корема преди или по време на менструация са често срещан проблем сред жените. Лавандулата може да помогне при чувство на дискомфорт. По-конкретно, едно проучване на 200 млади жени в Иран установило, че мирисът на лавандула в продължение на 30 минути на ден през първите 3 дни от менструалния цикъл води до значително по-малко болезнени спазми след 2 месеца, в сравнение с контролната група. Други изследвания сочат, че масажът с етерично масло от лавандула също помага при менструални спазми.


Може да подобри здравето на кожата
Доказано е, че маслото от лавандула проявява противовъзпалителни и антибактериални ефекти. В резултат на това се използва локално, за да помогне в борбата с акнето, да подобри възпалителните състояния на кожата като псориазис и да заздрави рани или ожулвания. Смята се, че това се дължи на свойството на лавандуловото масло да насърчава синтеза на структурния протеин колаген.

Чай от джинджифил

Джинджифилът има силно противовъзпалително действие, помага за предотвратяване на лошо храносмилане, повръщане и гадене. Той също е чудесен избор за страдащите от артрит. Според изследванията, консумацията му намалява риска от злокачествени заболявания и тумори. Най-добре е да се пие с прясно изцеден лимон.

Чай от мента

Чаят от мента е един от най-популярните и ароматни билкови чайове, на които имаме възможността да се насладим. Той има характерен свеж и богат вкус. Тази прекрасна натурална напитка може не само да ви ободри и успокои, но и да ви помогне да се погрижите за здравето си.

Запарката от мента е била ползвана още от древността в народната медицина, като успокояващо, противовъзпалително, подобряващо храносмилането и понижаващо кръвното налягане натурално средство. И с това не се изчерпват всичките приложения на билката. Причината за широкото й приложение е, че тя е богата на много полезни вещества.

Ето някои от съставките, които са открити в ментовите листа: витамини А, В, С, фолиева киселина, флавоноиди, микроелементи, желязо, цинк, манган, мед и макроелементи, както и натрий, калций и калий, магнезий, фосфор. В ментата има и диетични фибри, наситени мастни киселини, етерични масла, затова е много полезна за прием, когато искате да отслабнете.

Подобрява паметта и концентрацията
Интересното при ментата е, че тя има освежаващо и едновременно с това успокояващо действие. Приемът на чай от мента доказано подобрява паметта и когнитивните функции. Нейните съставки повишават енергията и помагат да бъдем по-фокусирани, затова се препоръчва по време на работа или по време на обучителни сесии.


С високо съдържание на антиоксиданти
Ментата може да ви помогне в борбата със свободните радикали в организма и да подпомогне възобновяването на клетките, тъй като е богата на антиоксиданти. Също така и да я добавите към отслабващата си диета.

Намалява нивата на стрес
Ментовият чай е известен с това, че помага при състояния на безпокойство и силни нива на стрес в организма. Понякога напрежението, което изпитваме, е в следствие на преумората. Ментата ни снабдява с енергия и помага на организма да възвърне част от силите си и да се справи с тревожността.


Успокоява спазмите
Топла чаша чай от мента може да облекчи различни болезнени спазми в организма след тежка физическа натовареност. Тя може да се използва и за намаляване на спазмите и кървенето по време на менструация. Приемайте ментов чай при мускулни спазми и се насладете на неговия нежен и ефективен начин на действие.


Облекчаване на главоболието
Ментата има болкоуспокояващо действие и е ефективна и при наличието на главоболие. Една чаша ментов чай може също така да спомогне за повишаване на хидратацията и понижаването на стреса, което помага при борбата с главоболието.


Успокоява симптомите на настинка
Можете да приемате ментов чай с цел да успокоите симптомите на настинка в организма си.

Освежава дъха
Ментовият чай е с чудесен свеж аромат и вкус. Ако имате проблеми с неприятен дъх, можете да изпиете една топла чаша чай от мента и да се освежите.

Черен чай
Ако ви е омръзнало кафето сутрин и се чудете как да се събудите сутрин пробвайте с ароматна чаша черен чай, сега ще разберете многото му  предимства.

Черният чай укрепва имунната система

Напитката съдържа алкиламинови антигени, които стимулират имунната система. Наред с това, танините в черния чай действат като антиоксиданти, които неутрализират уврежданията, причинени от свободните радикали, и спомагат за укрепването на защитните сили на организма. Това означава, че черният чай предпазва от настинки, бактерии, вируси и други чужди тела, които причиняват инфекции или заболявания.


Черният чай е полезен за здравето на сърцето.

Черният чай съдържа флавоноиди, които са полезни за здравето на сърцето. Той успешно помага за понижаване на нивото на „лошия“ холестерол в кръвта, като по този начин намалява риска от инфаркт и сърдечно-съдови заболявания.


Здраве на стомашно-чревния тракт
Освен че подобряват имунната система, танините в черния чай имат и терапевтичен ефект при стомашни и чревни заболявания. Те също така спомагат за ускоряване на обмяната на веществата в организма.

Мощен заряд от енергия с черен чай
Относително ниското количество на кофеин в чая помага за подобряване на притока на кръв към мозъка, без да натоварва прекалено много сърцето. Черният чай също така стимулира метаболизма, дихателната система, сърцето и бъбреците.

Факторът на щастието
Ако чаша от любимия ви черен чай ви кара да се усмихвате, просто продължавайте да го пиете, за да се чувствате добре!

Зелен Чай

Произходът на зеления чай може да се проследи до корените му в китайската провинция Юнан, където виреят около 260 вида чай. За разлика от Запада, думата „чай“ в Китай се отнася конкретно до зеления чай.

В натуралната напитка без мляко и подсладители няма калории. Макар, че в едно и също количество сух чай и кафе на зърна кофеинът в чая е много повече, в готовите напитки той е повече в кафето. Чаша (240 мл) зелен чай предлага до около 45 мг кофеин, а чаша (240 мл) кафе – до около 95-100 мг. При това нивото му в чая силно варира, защото извличането му зависи както от запарваното количество, така и от температурата на водата и времето за запарване.

Сравнен с останалите чайове, зеленият е най-богат на антиоксиданти. Той съдържа много полифеноли и точно на тях се дължат забележителните ефекти, които оказва при потискането на възпалителните процеси в тялото и при защита на клетките от увреждане и израждане. Полифенолите достигат до 45% от състава на сухите листенца, а поне две трети от тях са катехини. Най-интригуващ за учените се оказва епигалокатехин-3-галат (EGCG). Той е най-ефективният при неутрализирането на свободните радикали и резултатите от изследванията върху него се очакват с огромен интерес и надежда.

В източните страни, където традиционно се пие много зелен чай, заболеваемостта от рак е доста по-ниска. Въпросът е, че защитната функция може да се дължи както на неговата консумация, така и на спецификите на диетата и начина на живот на местното население.

Сърдечни заболявания

Смята се, че изключителното богатство на зеления чай на катехини – вид полифенолни съединения – оказва защитно действие срещу болести на сърдечносъдовата система.

Понисък холестерол

След анализиране на проучвания, проведени през 2011 година, става ясно, че макар и с малко, употребата на зелен чай или приемът на екстракт от него намаляват отчетливо нивата на лошия холестерол (LDL).

Отслабване

Високите нива на антиоксидантите в зеления чай при редовна употреба повлияват благотворно усилията за поставяне на теглото под контрол.

Работна памет

Фитохимикалите в зеления чай въздействат стимулиращо на работата на мозъка и подобряват когнитивните процеси – най-вече работната памет.

В заключение, може да кажем, че който и чай да предпочетете, те всички са изключително здравословни и приятни за пиене! Открийте за себе си кой от тях е по ваш вкус и се насладете на невероятните му ползи!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари