БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Стоилов: Може ли да предотвратим преждевременното раждане?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (20 вота, средно: 1,35 oт 5)
Loading...

Д-р Борис Стоилов

Център по майчино-фетална медицина

Д-р Борис Стоилов е акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина, завършил престижния King’s College в Лондон, Великобритания. Той е управител на Център по Майчино-Фетална Медицина в гр. Пловдив и преподавател в Медицински Университет-Пловдив. Можете да си запишете час за преглед на тел. 0876 222 711. Прочетете повече на: http://pregnancy.bg/

______________________________________

Скъпи дами, този месец е специален, защото на 17 ноември отбелязваме Световния ден на недоносените деца – проблем, превърнал се в кауза за много лекари и хиляди български семейства. Затова и статията ми в списание „Аптеки 36.6” е посветена на преждевременното раждане и въпроса, който вълнува всички: може ли да го предотвратим и как?

Преждевременното раждане е раждане на бебе преди 37г.с. Причините за раждане преди термина могат да са най-различни: инфекции, аномалии на плода, аномалии на матката, предходни преждевременни раждания, операции на матката и маточната шийка, външни фактори и т.н. Ролята на акушер-гинеколога е да открие рисковите групи и да ги проследи. Проследяването започва от 12г.с- 16г.с. с измерването на дължината на маточната шийка, като има контролни прегледи на всеки 2-4 седмици до 28г.с., а при нужда и след това. На жените, при които няма предхождащ риск се извършва измерването на дължината на шийката рутинно при извършването на фетална морфология.

Държа да подчертая, че вагиналната ехография е безопасна за плода и за майката. Ползите от прегледа са много големи, така че дамите трябва да преодолеят притеснението си заради една по-висша цел – вашето неродено дете!

Прегледът е технически лесен за изпълнение и отнема 30 секунди, но си има своите специфики и критерии за изпълнение. Неправилното изпълнение и непознаването на критериите могат да опропастят този преглед и да доведат до тежки последици! Най-честата грешка, която може да се допусне е, че поради неправилна техника може да се измери по-дълга шийка на матката, което да постави бременната в групата с нисък риск и да не се предприемат съответните действия за предотвратяване на преждевременно раждане.

Бременните, които имат висок шанс да родят преждевременно започват терапия веднага. В хода на контролните прегледи определяме дали е необходимо от поставянето на Cerclage! Cerclage е процедура по поставяне на конец около родовия канал, който не позволява той да се отвори и бебето да се роди. Успехите на тази техника зависят от много фактори.

Най-важното според мен е факта, че ние може да определим 80% от жените, които ще родят преждевременно и с нашите действия да предотвратим половината да родят преждевременното или удължим бременността до период, в който да може да дадем шанс на бебето да оцелее. В тези случаи е много важна екипната работа с колегите неонатолози!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари