БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Станислава Попова-Белова: Турмерон – научно доказан контрол върху болката и възпалението, в изцяло природен продукт от Куркума!

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Станислава Попова-Белова, дм е завършила медицина през 2017 г. В Медицински унииверситет – Медицински факултет, Пловдив. През 2022г. придобива специалност по Ревматология. Успешно защитава дисертационен труд на тема Псориатичен артрит. През 2022 г завършва и второ висше образованиe по Здравен мениджмънт. Взела е участие в множество републикански и европейски курсове по мускуло-ставна ултрасонография, капиляроскопия и поляризационна микроскопия. По настоящем е асистент към Катедра Пропедевтика на вътрешните болести към МУ Пловдив.От 2022г. е част от екипа на Клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Св.Георги“-гр. Пловдив, преподавател в МУ-гр.Пловдив. Амбулаторно приема пациенти в МЦ АртМед, гр. Пловдив след предварително записване на телефон: 0895/676460

__________________________________________

Роля на възпалението.

Възпалението е от съществено значение за човешкото здраве и е защитен механизъм от първа линия. Неговата цел е да елиминира първоначалната причина за увреждане на клетките и тъканите, за да започне възстановяването им. Възпалението може да бъде разглеждано като остро и хронично:

Острото възпаление е краткосрочен процес, който обикновено се проявява в рамките на няколко минути или часове и започва да намалява след отстраняване на вредния стимул. То е нормален здравословен отговор, който се активира, изчиства патогена и започва процес на възстановяване, след който спира. Има 5 основни симптома: 1.болка, 2. зачервяване, 3. затруднено движение, 4. подуване и 5. затопляне.

Хроничното възпаление е продължителен възпалителен отговор, който продължава месеци или години и е отличителен белег на хроничните заболявания. Може да има различни причини. Например автоимунните състояния са възпалителни реакции към собствената тъкан и са хронични. Необходимо е да се вземе под внимание системното въздействие на продължаващата възпалителна реакция в организма (хронично възпаление) и тежестта му върху цялостното здравословно функциониране на организма- което води до заболяване.Възпалението е компонент на много, ако не и на всички хронични заболявания – сърдечни заболявания, диабет, рак, ревматоиден артрит, болест на Алцхаймер, бронхиална астма, възпалителни заболявания на червата; дори затлъстяването сега се счита за възпалително състояние.Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) са най-честата форма на противовъзпалително лечение, но са ограничени до инхибиране на ензима циклооксигеназа (COX), особено COX-2. Инхибирането на COX-2 обаче е само една малка част от процеса и не е синоним на блокиране на възпалението въобще. НСПВС имат доказан противовъзпалителен, аналгетичен и антипиретичен ефект, но за жалост не могат да бъдат приемани дългосрочно, защото продължителният им прием е свързан с поява на редица нежелани странични ефекти – увреждане на стомашно-чревния тракт, бъбречни увреждания, риск от кървене и много други.

През последното десетилетие много клинични проучвания доказаха, че активните съставки от корена Куркума – куркуминоидите и етеричното масло от Куркума, могат да потиснат ефективно и дългосрочно всички възпалителни пътища в нашия организъм и по един безвреден начин да контролират болката и възпалението, независимо от това дали е от остър или хроничен характер. Но за да бъде ефективен този контрол, е необходима достатъчно мощна и бионалична комбинация от тях.

Какво е Куркума?

Куркумата е многогодишно тревисто растение, което е с височина до 1 метър и с късо стъбло. Коренището му, в прахообразно състояние, е известна подправка заради вкусовите, багрилни и храносмилателни свойства. Куркумата се използва широко в традиционните индийски, китайски и унани лекарства за редица състояния като чернодробни разстройства, ревматични състояния, навяхвания, отоци, диабетни рани, синузит и др.

Основните активни съставки в корена Куркума, които са ценни за здравето ни са куркуминоидите и етеричното масло от куркума. Куркуминоидите съдържат куркумин, а етеричното масло се състои от ароматни турмерони.Останалите части от корена на растението имат приложение предимно в кулинарията.Важно е да се приема мощна комбинация /висок милиграмен състав/ от биоактивен или свободен куркумин, защото само той е активен в човешкото тяло и осигурява терапевтичните ползи, които искаме.Много от продуктите с Куркума в състава си съдържат просто „Прах от корен Curcuma Longa”, което е просто подправката Куркума затворена в капсули.Съдържанието на куркуминоиди в корена на прах е около 1%-5%.Стандартните екстракти от куркумин 95% имат кратка бионаличност, защото организма ни ги преработва и елиминира след няколко часа от приема им, което означава, че за да се използват ценните им качества, трябва да се приемат високи дози през кратки интервали от време, което често е неудобно, а и скъпо за пациентите.

Решението идва с Турмерон!

Турмерон съдържа патентована формула с клинично доказан ефект.Когато говорим за хранителни добавки – само продукти произведени под патент дават гаранция за качество, безопасност и ефективност.Турмерон включва в състава си патента BCM-95 (Bio curcumin 95%), който е най-проученият екстракт от куркумин и единственият патент от Куркума в света одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ /FDA/. Патентът е обект на над 65 клинични проучвания, които доказват терапевтичните му ползи в различни сфери на медицината.Всяка капсула Турмерон 500 мг. представлява уникална комбинация съдържаща изцяло и само куркумин+етерично масло от куркума, които са добити от 1 кг. корен Куркума. Патента в Турмерон доставя 7 пъти повече биоактивен куркумин с бързо начало на действие – до 2 часа от приема, който остава активен в организма до ненадминатите до момента 8 часа.Тази бързо действаща и мощна формула е и причината пациентите да съобщават за подобряване на състоянията свързани с болка и възпаление до няколко дни след началото на приема.

Терапевтични ползи:

  • Заради патентованият си състав Турмерон ефективно потиска „Главният възпалителен превключвател” в организма – NF-kB протеинния комплекс /Nuclear factor kappa-light-chain-enhancer of activated B cells/ и блокира по каскаден път основните /но и не само/ възпалителни пътища в организма – циклооксигеназа, липоксигеназа, а от там и медиаторите на възпалението – простагландини и левкотриени.От съществено значение е, че куркуминът е в състояние ефективно и здравословно да регулира NF-кВ в отсъствието на нежелани странични ефекти и се понася добре в дългосрочен план, което отделя куркумина от конвенционалните противовъзпалителни лекарства. Този регулаторен ефект позволява силен противовъзпалителен отговор и контрол над хроничното възпаление и болка.Проучвания показват, че ефектът от нестероидна противовъзпалителна терапия може да бъде съизмерим с този на куркумина по отношение на възпаление, болка, оток, подвижност на ставите и изминато разстояние при ревматични заболявания като остеоартрит.Наблюдавани са отлични положителни резултати по отношение на възпалителни състояния на червата: улцерозен проктит, болест на Крон и като поддържаща терапия за ремисия при улцерозен колит. В областта на ендокринологията куркумина ефективно повлиява инсулиновата резистентност като повишава чувствителността към инсулин, намалява кръвната захар на гладно и теглото при пациенти с Диабет тип 2.Облекчава състоянието и намалява тежестта на симптомите при хронични заболявания като псориазис и синузит. Хроничната болка, напрежение и умора в мускулите, сухожилията и ставите при фибромиалгия също могат да бъдат ефективно повлияни от мощна доза куркумин.
  • Куркуминът действа хепатопротективно и липидопонижаващо – детоксикира и предпазва от увреждане черния дроб и стимулира разграждането на холестерола в него.Повлиява положително общия холестерол, LDL-холестерола и триглицеридите, като ги понижава.Може да бъде безвредна алтернатива на статините или да подсили ефекта им приеман в комбинация с тях.
  • Куркуминът има антитромботичен ефект и е мощен антиоксидант.Спомага за премахване на свободните радикали, предотвратява окислителното увреждане на ДНК и може да бъде мощен чистач на азотна киселина.
  • Силно изразено е неговото имуностимулиращо и противораково действие. Поддържа имунната ни система и е ефективен „природен щит” срещу вируси и бактерии, които ни атакуват ежедневно.Проучвания доказват, че предизвиква апоптоза в раковите клетки, блокира промоцията им и възпрепятства туморния растеж.

Турмерон може да бъде приеман дългосрочно, самостоятелно, но и в комбинация със стандартна противовъзпалителна, хепатопротективна и липидопонижаваща лекарствена терапия, чийто ефект ще подсили.

Дозиране:

При възрастни и деца над 12 години: 2 капсули дневно – една сутрин и една вечер по време или след храна първите 3 дни, след което се приема по 1 капсула дневно.

Турмерон е 100% натурален продукт и е подходящ за прием от вегани, вегетарианци и диабетици.

Не съдържа: захар, глутен, консерванти, ГМО, изкуствени оцветители и аромати.

Турмерон – Природата и Науката в едно!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари