БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Какво е бронхиолит?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Може би често сте чували термина бронхит преди, но какво е бронхиолит? Двата термина (бронхит и бронхиолит) често могат да бъдат объркани, когато ги чуете за първи път. Наричаме бронхиолит възпаление на бронхиолите, най-малките клонове на бронхите. Бронхиолитът най-често се среща при бебета и малки деца под 2 години, тъй като тяхната имунна система все още се развива и е особено уязвима. Симптомите на бронхиолит включват затруднено и повърхностно дишане, леко повишена температура и ускорен пулс. Заболяването обикновено се проявява през зимните месеци.

Причини за бронхиолит

Бронхиолитът обикновено се причинява от вирусна инфекция, често от респираторен синцитиален вирус (RSV). Предаването на патогените се причинява от капкова инфекция. Вирусите попадат в носната лигавица от вдишвания въздух. Тъй като патогените могат да оцелеят до няколко часа извън тялото, те се предават и чрез докосване на предмети, като играчки в детската стая. Вирусите се пренасят от ръцете в дихателните пътища. Ето защо е важно да се обърне внимание на хигиената и миенето на ръцете, когато се занимавате с бебета.

Симптоми на бронхиолит

При бронхиолит различни симптоми засягат дихателните пътища. Треска, респираторен дистрес и възпалено гърло са някои от най-честите симптоми на бронхиолит. Често се наблюдава леко повишена температура. Треската кара пациентите да се чувстват уморени и отпаднали.

Бронхиолитът при кърмачета и бебета също е подобен на обикновена настинка. Децата нямат апетит и имат хрема или запушен нос. Температурата им е леко повишена между 37,5 и 38 °C и имат суха кашлица.

Ако симптомите се влошат след няколко дни, това може да означава бронхиолит. Дишането при бебетата е учестено, повърхностно и напрегнато, пулсът им се учестява и кашлицата се засилва. Храненето може да стане по-трудно или бебето да откаже храната напълно.

Тъй като това е вирусна инфекция, лечението с лекарства няма да помогне. Въпреки това, възстановяването може да бъде подпомогнато чрез облекчаване на симптомите. В много редки случаи (по-малко от 2%) бебетата и малките деца трябва да бъдат лекувани в болница.

Тъй като тежкият бронхиолит причинява сериозни респираторни проблеми, като родител трябва да обърнете специално внимание на следните симптоми.

Незабавно се консултирайте с лекар в случай на:

  • Дехидратация. Вашето бебе е консумирало по-малко от половината от това, което обикновено би изяло за 24 часа и не е имало мокра пелена в продължение на шест часа. Когато е дехидратирано, вашето бебе също ще има сухота в устата и устните.
  • Вашето бебе е много летаргично и сънливо.
  • Температурата им е над 38°C.
  • Респираторен дистрес: Вашето бебе вдишва и издишва с хриптящ, свистящ звук и ноздрите му се надуват, докато диша. Кожата под ребрената дъга, на ключицата или между ребрата е видимо засмукана по време на дишане.
  • Устните и ноктите на детето посиняват.
  • Дишането е ускорено. Вашето бебе диша по-бързо от 60 пъти в минута.
  • Дишането понякога се прекъсва и спира за няколко секунди.
  • Коремните мускули на вашето бебе се свиват при дишане.

Диагностициране на бронхиолит

Бронхиолитът може да бъде диагностициран от лекар въз основа на звуците в горната част на тялото, които се определят чрез потупване на горната част на тялото или слушане със стетоскоп. В някои случаи се извършва рентгенова снимка.

Лечение на деца с бронхиолит

Лечението на бронхиолита е насочено към облекчаване на симптомите, тъй като няма директен вариант за неутрализиране на вирусите. Децата с леки симптоми на бронхиолит могат да се лекуват у дома, докато лечението в болниците е предназначено за тези с тежки симптоми.

Домашното лечение на бронхиолит може да се извърши от родител на детето и включва следното:

  • Улесняване на дишането на пациента, чрез по-дълго изправено положение на тялото
  • Прием на течности, за предотвратяване на дехидратация
  • Поддържане комхортна температура и влажност на домашната среда с помощта на овлажнител
  • Осигуряване на среда без тютюнев дим за предотвратяване на дразнене на белите дробове
  • Прием на лекарства за облекчаване на температурата за кърмачета и малки деца, ако е необходимо, като парацетамол или ибупрофен, с изключение на аспирин, антибиотици и кортикостероиди.
  • Използване на назален аспиратор за отстраняване на излишната слуз и облекчаване на запушен нос
  • Използване на хипертоничен и физиологичен разтвор, който е тестван като безопасен и ефективен при кърмачета, за намаляване на симптомите на бронхиолит. Хипертоничният физиологичен разтвор се приема чрез инхалация с помощта на небулайзер (инхалатор).
  • В редки изключителни случаи се налага болнично лечение
  • Получаване на допълнителен кислород, ако има ниски нива на кислород в кръвта

Предотвратяване

Тъй като бронхиолитът е капкова инфекция, трябва да се обърне внимание на хигиената при работа с бебета и малки деца.

Небулайзерна терапия:

При респираторни заболявания на дихателните пътища като бронхиолит за предпочитане е да се използват инхалации с хипертоничен и физиологичен разтвор. При назначаването на допълнителни лекарства за предпочитане са форми, които могат да бъдат инхалирани, тъй като това е бърз и ефективен начин за прилагане на активната съставка. Сравнително малко количество от лекарството стига директно до мястото, където е необходимо.

Небулизаторите създават фина мъгла от разтвор на активна съставка. Този аерозол е под налягане и се създава с помощта на дюза или механични вибрации. Активната съставка напуска пулверизатора по-бавно и следователно може да се инхалира по-лесно. Следователно при вдишване не е необходимо да вдишвате много дълбоко. Поради това този тип устройство за инхалация е особено подходящо за деца и възрастни хора, както и в случаи на остър респираторен дистрес.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари