БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Страхотните ползи на маслото от черен кимион

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Черният кимион е широко използвано лечебно растение в целия свят. Обширни проучвания са проведени от различни изследователи и е докладван широк спектър от биологични ефекти, включващи антидиабетно, антихипертензивно, имуномодулиращо, хепатопротективно, противовъзпалително действие и други.

               Черният кимион (Nigella sativa L., сем. Лютикови), известно още и като челебитка, представлява едногодишно тревисто растение, характерно за Югозападна Азия и Северна Африка. Въпреки името си на български, а и на повечето европейски езици, черният кимион няма родствена (филогенетична), в ботаническия смисъл връзка с кимиона (Cuminum cyminum L., сем. Сенникоцветни). Отглеждано и ценено е в Близкия изток, Средиземноморието, Южна Европа, Индия, Турция, Пакистан, Сирия, Саудитска Арабия и други.

               Високо е до 20-30 cm с фини, линейни, разделени листа, нежни бледосини до бели цветове, с пет до десет венчелистчета. Плодът е голяма раздута капсула, съставена от 3 до 7 сраснали фоликула, съдържащи множество семена. Семената са малки до 2-3 mm, черни на цвят. Именно те са от най-голямо икономическо и медицинско значение. Използват се като подправка в традиционните кухни на много народи.

               Маслото представлява 32%-40% от състава на семената. Съдържа линоленова, олеинова и палмитинова киселина. Други компоненти са алкалоиди (нигелицин, нигелидин, нигелимин), терпени – цимен, карвакрол, туйен, тимол, лимонен, алфа и бета-пинен, транс-анетол и други. Специфичен компонент на маслото е веществото тимохинон, по своята структура монотерпеноид, производен на пара-хинона. Предполага се, че повечето лечебни свойства се дължат на тимохинона.

               Маслото от черен кимион традиционно се използва за лечение на различни разстройства, заболявания и състояния, свързани с дихателната система, храносмилателния тракт, бъбречната и чернодробната функция, сърдечно-съдовата система и подкрепата на имунната система, както и за общо здравно благосъстояние.

               Авицена споменава черните семена в „Канона на медицината“, тъй като семената стимулират енергията на тялото и помагат за възстановяване от умора и отпадналост. Черните семена и тяхното масло имат дълга история на фолклорна употреба в индийската и арабската цивилизация като храна и лекарство. Семената традиционно се използват в страните от Югоизточна Азия и Близкия изток за лечение на няколко заболявания, включително астма, бронхит, ревматизъм и свързани с тях възпалителни заболявания. Многобройните му употреби са спечелили на черния кимион арабското звание „Habbatul barakah“, което означава семето на благословията. Тинктура, приготвена от семената, е полезна при лошо храносмилане, загуба на апетит, диария, отоци, аменорея и дисменорея и при лечение на глисти и кожни обриви. Външно маслото се използва като антисептик и локален анестетик. Печени черни семена се дават вътрешно за спиране на повръщането.

               През последните няколко десетилетия са изследвани редица фармакологични действия на черния кимион.

Антибактериална, противогъбична и противопаразитна активност

Маслото от черен кимион проявява изразена антибактериална активност срещу Staphylococcus aureus (включително MRSA) и Helicobacter pylori (бактерията причиняваща язва на стомаха). Противогъбичен ефект е доказан срещу Candida albicans, видове Trichophyton и Epidermophyton. Доказан е терапевтичен ефект и срещу шистозомиаза (инфекции причинени от паразитни плоски червеи шизтозоми). Според учените тези ефекти предполагат ползи в комплементарната терапия на различни инфекции и паразитни заболявания.

Антиоксидантна активност

               Проучена и доказана е антиоксидантната активност на семената и маслото от тях. Намаляват липидната пероксидация и предпазват от вредното влияние на свободните радикали, отговорни за патофизиологията на различни болестни и дегенеративни процеси в организмите. Наред с това проявяват и противовъзпалително и противоартритно действие. Намалят количествата на проинфламаторни медиатори като IL-1β, IL-6, TNF-α, IL-10, IFN-γ и PGE(2). Повишава се активността на ензимите глутатион-S-трансфераза, аденозин деаминаза, миелопероксидаза и други. По такъв начин се оказва регенеративен ефект върху клетките на черния дроб, увредени от алкохол, лекарства или заболяване.

               Противодиабетно действие

               Според учените основната съставка тимохинон благоприятства състоянието на диабет тип 1 и тип 2. Подпомага възстановяването на бета-клетките на панкреаса (отговорни за отделянето на инсулин) и повишава секрецията на инсулина. Проучване от 2017 г. заключава, че маслото от семена на черен кимион с течение на времето намалява средните нива на кръвната захар – чрез увеличаване на производството на инсулин, намаляване на инсулиновата резистентност, стимулиране на клетъчната активност и намаляване на чревната абсорбция на инсулин.

               Имуномодулиращи свойства

               Маслото от черен кимион е имуномодулатор, който поддържа имунната система в баланс, така че да не реагира прекалено или недостатъчно. То също потушава опасните възпаления и засилва подходящата имунна функция, което води до подобрена защита срещу инфекции, като същевременно облекчава кашлицата, симптомите на бронхит и настинки.Изследванията показват, че Nigella sativa може да помогне за регулиране на производството и активността на определени имунни клетки, като Т клетки, В клетки, естествени клетки убийци и макрофаги. Тези имунни клетки играят решаваща роля в защитата на организма срещу инфекции и болести.

               Кардиопротективни свойства

               Някои проучвания показват, че черния кимион може да има защитни ефекти върху сърцето, включително намаляване на риска от увреждане на сърцето и подобряване на сърдечната функция. Съобщават се различни механизми. Регулиране на кръвното налягане: Черният кимион може да помогне за понижаване на нивата на кръвното налягане, което е важно за поддържане на сърдечно-съдовото здраве.Управление на холестерола: Установено е, че Nigella sativa има понижаващи липидите ефекти, като потенциално помага за намаляване на нивата на LDL холестерол (често наричан „лош“ холестерол) и повишава нивата на HDL холестерол (често наричан „добър“ холестерол ).Антитромбоцитна активност: Доказано е, че черният кимион притежава антитромбоцитни свойства, което означава, че може да помогне за предотвратяване на прекомерното съсирване на кръвта и да намали риска от сърдечно-съдови събития като инфаркти и инсулти.

               Гастропротективно действие

               Някои проучвания предполагат, че Nigella sativa може да има гастропротективни ефекти, като помага за защита на стомашната лигавица и намалява риска от стомашни язви. Установено е също, че противовъзпалителните свойства, също могат да допринесат за потенциалните му ползи за здравето на храносмилането. Действа още газогонно и спазмолитично.

               Локалното приложение на маслото от черен кимион може да помогне при състояния като акне, екзема, псориазис и заздравяване на рани. Маслото е богато на незаменими мастни киселини, включително линоленова киселина и олеинова киселина, които могат да помогнат за овлажняване и подхранване на кожата. Антимикробните свойства на Nigella sativa също могат да допринесат за неговите потенциални ползи, когато се прилага локално. Може да помогне в борбата с определени бактерии и гъбички, които могат да причинят кожни инфекции или раздразнения.

               Маслото от черен кимион на Nature’s Way съдържа органично, студено пресовано, нерафинирано масло от семена на органик черен кимион (Nigella sativa). То е отличен източник на тимохинон (0,6%). Течната форма, в която се предлага осигурява висока степен на усвояване и ползи за организма. Подходящо е и за вътрешен прием и за външно прилагане.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари