БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Майндфулнес и ползите за психичното ни здраве

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки

Анима Център, гр. Пловдив

Петя Стойчева-Кривицки е специалист клиничен психолог и магистър по консултативна психология с практика в гр. Пловдив. Автор и създател на “Анима” мобилно приложение за психологична помощ.

www.petyastoycheva.com
_____________________________

Сигурно доста често сте чували израза: “Живей тук и сега!”, или опитайте се “да сте в настоящето”. Задавали ли сте си въпроса, какво всъщност означава това?

Истината е, че ние всъщност разполагаме само с настоящия момент, миналото вече го няма, а бъдещето все още не е дошло, но понякога ни занимават мисли, свързани с тези времеви отрязъци. Често тези мисли ни нагнетяват много напрежение, прекарваме повече време в мислене за това, което предстои в бъдеще, или се занимаваме с неща от миналото, които не можем да променим. Много често по този начин можем да пропуснем да изживеем настоящето.

Сега си представете една жена, която стои неподвижно, седнала е удобно и е притворила очи, докато притесненията й отлитат от главата и, а по лицето и се прочита спокойствие. Тази картина описва майндфулнес упражненията. Всеки, който не е практикувал техниката, е скептичен. Първите опити понякога не са много успешни, но истината е, че техниката работи!

Майндфулнес упражненията имат своите корени в будистката медитация. Медитацията е практика, която има за цел да повиши осъзнаването на ума и концентрацията.

През последните години много често се говори за тази техника и ми се иска тя да се превърне в масова практика, а упражненията да се практикуват често в училищата, работните места и болниците.

Майндфулнес упражненията могат да включват седяща медитация, която се практикува в тихо пространство. В тази практика се фокусирате върху дишането или усещанията в тялото си. Ако умът ви блуждае – като изникващи мисли за неща, които трябва да направите – вие се опитвате да върнете ума си към настоящия момент.

Не е задължително упражненията да се правят само неподвижно или мълчаливо. Можете да интегрирате практиката в неща, които правите всеки ден като ходене или хранене. Можете също да бъдете в “настоящето”, докато общувате с другите.

Ползите за нашето здраве

Проучванията показват, че фокусирането върху настоящето може да има положително въздействие върху здравето и благосъстоянието. Доказано е, практикуващите майндфул упражнения, са с намалена тревожност и с по-малко депресивни симптоми, след практикуването. Има също доказателства, че упражненията могат да понижат кръвното налягане и да подобрят съня, дори да помогнат на хората да се справят с болката.

За много хронични заболявания медитацията подобрява качеството на живот и намалява симптомите. Една от първите терапии, базирани на майндфулнес, е била използвана при болни с депресия. Много проучвания показват, че може да бъде ефективна за някои хора като помага при борба с депресията по два начина.

Първо, това ви помага да развиете способността да останете здраво стъпили на земята в настоящето. Използва се за лечение и предотвратяване на рецидив на депресия, включително сред бременни жени.

При депресия „вниманието ви може да бъде отвлечено в миналото или бъдещето“. Често пациентите прекарват време като се фокусират върху минали негативни преживявания или се тревожат за предстоящите неща.

Второ, упражненията могат да ви помогнат да се “отделите” от натрапливи мисли. Хората често изпитват мисли като „нищо не ми се получава“ или „винаги ще бъде така“, а с течение на времето и с практика можете да развиете способността да се отдръпнете от тези болезнени мисловни модели. Упражненията могат да помогнат при различни други състояния, включително посттравматично стресово разстройство, хранителни разстройства и пристрастяване.

Развиване на здравословни навици

Майндфулнес упражненията, могат също да ви помогнат да направите по-добър избор за здравето си, съществуват програми за хора с високо кръвно налягане, също можете да подобрите хранителните си навици и съня. Проучванията показват, че може да помогнат за намаляване на преяждането, а също и емоционалното хранене. Обръщането на по-голямо внимание на тялото ви може да ви помогне да забележите сигнали, че сте сити и да ви помогне да се насладите по-добре на храната си.

Опитайте майндфул упражненията в АНИМА, можете да намерите мобилното приложение в телефона си и да свалите безплатно, също да използвате безплатните записи.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари