БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Катерина Иванова: Какво включва профилактичният гинекологичен преглед?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Катерина Иванова е акушер-гинеколог, част от екипа на „Центъра по Майчино-Фетална Медицина”, гр. Пловдив. Интересите й са в областта на гинекологията, които надгражда с курс за „Колпоскопска диагностика и деструктивно лечение на преканцерозите“. Освен в центъра тя работи и в УМБАЛ „Св. Георги”.

Можете да си запишете час за преглед на тел. 0876 222 711. Прочетете повече на: http://pregnancy.bg/

_____________________________________

Гинекологичният преглед е от онези посещения при лекар, които жените обичайно отлагат до момент, в който се появят оплаквания или събитие с тяхна близка ги накара да се замислят кога последно са посетили АГ кабинета.

Колкото и да не е желан, профилактичният гинекологичен преглед е редно да се състои веднъж годишно, при липса на оплаквания или отклонения в резултатите от предходен такъв. Обичайно се състои от преглед на гинекологичния стол, по време на който със инструмент – спекулум, поставен във влагалището, се оглежда маточната шийка или по- точно видимата част от нея, т.нар. порцио. Следва вземане на материал, чрез четчица или шпатула от канала на маточната шийка и от видимата част на шийката около канала. Това е познатата цитонамазка или ПАП-тест. Клетките се разстилат на стъкло или се поставят в специална течна среда, която се предава на патоанатом за оглеждане под микроскоп, за да се търсят атипични или променени клетки. Предвид механизма на тази процедура – остъргване на повърхностните клетки, е възможно след процедурата да има оскъдно зацапващо кървене, което нерядко присъства и притеснява пациентките, но то е напълно нормално. Този тест, чието начало е поставено от проф. Папаниколау (откъдето идва и името му ПАП-тест) е най-старият, най-познат и достъпен метод за скрининг на рак на маточната шийка. Резултатите от него се класифицират  в пет групи, според които се определя необходимостта от по-нататъшни изследвания и/или процедури. За норма се възприемат резултати от първа и втора група.

Към момента, все още се възприема, че колпоскопията (метод за оглед на маточната шийка с колпоскоп – вид микроскоп) е надграждаща процедура към диагностиката след откриване на отклонение в цитонамазката. По-редно е колпоскопията да бъде прилагана като допълващ метод, който улавя първите изменения в клетките на видимата част на маточната шийка. След като се приложат разтвори оцветяващи тъканта, се улеснява огледа, „сигнализирайки“ има ли съмнителни участъци, от които евентуално трябва да бъде взето парченце тъкан – биопсия и които, за съжаление, могат и да бъдат пропуснати в цитонамазката. При цитонамазката се оглеждат ексфолирани клетки, след като са фиксирани, а при колпоскопията – клетките в тъканта на живо. Колпоскопията, както и цитонамазката, са безболезнени процедури.

Стандартният гинекологичен преглед продължава с бимануална палпация – процедура, при която Вашият гинеколог ще постави едната ръка на корема, а показалеца на другата във влагалището, за да се увери в нормалните анатомични отношения на органите и липсата на туморни формации.

Следва добре познатата ехография, която в случая се извършва с вагинална сонда, предоставяйки по-добър и детайлен образ на органите в малкия таз. Оглеждат се положението, размерите, формата на матката, наличие или липса на полипи, миомни възли и др. Оглежда се лигавицата на матката , мери се дебелината и т.н., както и яйчниците – нормална ехографска структура и размери, липса или наличие на формации.

Смисълът на профилактичния гинекологичен преглед е скринингът за рак на маточната шийка (РМШ) и евентуално ранното му откриване, патологични формации на маточното тяло и яйчниците.

Като най-чест виновник за възникване на РМШ е сочен HPV и по-конкретно високорисковите му типове. Вирусът най-често се предава по полов път, с 75-80% пожизнен риск от заразяване, което означава че почти всяка жена се среща с него и риска се увеличава с броя сексуални партньори. Важно е да се знае, че заразяването не е равно на развитие на рак на шийката на матката, но Вашият гинеколог може да включи изследването за HPV като част от прегледа.

Кога и колко често се провежда профилактичният гинекологичен преглед? Редно е първият преглед да бъде до 2 години след започване на полов живот, да бъде регулярен – ежегодно, ако няма други препоръки от предходен преглед или отклонения от нормата и да продължи и след настъпване на менопаузата. След 65-годишна възраст прегледите могат да бъдат с по-голям интервал и при нормални резултати от цитонамазката през последните 5 години, тя може да не бъде провеждана.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари