БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Пом. фарм. Юлия Атанасова: Спортни травми – причини за възникването им и съвети за правилно справяне с тях

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Юлия Атанасова

Медицински представител

След своето завършване през 1993 год., в Медицински колеж, тогава ПМИ Пловдив специалност помощник фармацевт, Юлия Атанасова е работила в аптека от открит тип. След завършване на две поредни магистратури по административен и здравен мениджмънт и социални дейности, през 2000 год. поема попрището на медицински представител. Има натрупан стаж в оригинални и генерични фармацевтични компании като медицински представител и мениджър ключови клиенти. Понастоящем работи като медицински представител в HEEL България.

_______________________________

Какви са причните за поява на спортни травми?

Спортът е един от най-важните аспекти в грижата за здравето. Доказан факт е, че той подобрява и психическото ни състояние. Също така обаче активното физическо натоварване крие и доста опасности, ако не сме добре подготвени и информирани.

Проучвания показват, че нараняванията при хора, които спортуват от време на време някакъв вид спорт, значително са се увеличили. Разбира се, има и травми, които няма как да бъдат избегнати, тъй като са случайни, но има и такива, които са в резултат от лоша подготовка. В желанието си да останем активни и да поддържаме добра форма, често спортуваме без да сме наясно с физическите си възможности, което несъмнено води до, на пръв поглед, безобидни, но с натрупване много сериозни травми.

Има ли различия в спортните травми?

Според начина си на възникване травмите се делят на остри и хронични. Острите наранявания се характеризират с внезапната си поява, обикновено след злополука по време на движение. Хроничните възникват след продължително спортуване на даден спорт във времето и много често биват отключени от елементарно неглижиране на подготвителната част преди тренировка.

Травмите като цяло се характеризират с остра болка на мястото, зачервяване, оток, хематом и ограничено движение.

Има ли начин да избегнем такива травми?

Най-общо има няколко правила, които трябва да спазваме при спорт, за да избегнем травматичност. На първо място, трябва добре да загреем преди тренировка – това ще подобри дишането и притока на кръв към мускулите и ще намали шока за организма. Друго важно правило е избягване на рязкото прекъсване на тренировката. Това значи, че след интензивна тренировка трябва да дадем на тялото си интервал от време с намалена активност. Добрата хидратация и адекватната диета също са от изключително значение за избягване на травматичност по време на тренировка. Макро- и микронутриентите оказват ключов ефект при превенцията на травми при спортисти.

А какво трябва да направим, ако получим травма по време на тренировка?

Разбира се, първо трябва да прецените степента на травмата, при по-тежки травми трябва да се потърси лекарска помощ. При по-леките травми в повечето случаи можем да направим няколко неща. Засегнатата зона трябва да бъде в покой, поставянето на студен компрес (лед) също може да помогне за намаляване на болката при травмата.

Разбира се има и медикаменти, които могат да се прилагат, ако болката и дискомфортът са силни. Може да прибегне до конвенционални продукти като аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства или до алтернативни продукти в различни лекарствени форми.

Бърз и безопасен начин за контролиране на болката и намаляване на възпалението, причинено от травма, е Traumeel S маз.

Какво представлява Traumeel S маз?

Traumeel S маз е хомеопатичен лекарствен продукт, съдържащ 14 натурални природни съставки, благодарение на които той проявява силно противовъзпалителен, антихеморагичен, обезболяващ и аналгетичен ефект.

Как действа Traumeel S маз?

За разлика от конвенционалните продукти, които намаляват възпалението като блокират естествените механизми на организма, Taumeel S маз, благодарение на натуралния си състав, стимулира клетъчните механизми на тъканите да се справят с възпалението, отока и зачервяването. Именно поради факта, че не блокира пътища на възстановяването, а стимулира оздравителните механизми на организма, Taumeel S маз няма познатите нежелани ефекти, които се свързват с конвенционалната терапия.

Колко често можем да прилагаме Traumeel S маз и може ли да се прилага при деца?

Добре е в първите часове след травмата Traumeel S маз да се нанася по-често (веднъж на всеки час) върху засегнатата зона, след което може да се премине към обичайната дозировка – два до три пъти дневно. Traumeel S маз е подходящ за приложение при деца. В крайна сметка те са по-активни физически от възрастните, често получават травми и е добре да имаме Taumeel S маз в домашната аптечка.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари