БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Хариета Елкова, дм: Комплексно подхранване на ставите – как да изберем подходящия продукт?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Д-р Хариета Елкова, дм, физиотерапевт в Медицински център „Хипократ-Н“, Пловдив

____

Здравейте, д-р Елкова! Темата ни днес е грижата за ставите – какво трябва да се има предвид и за какво да се внимава?

Здравейте! Здравето на ставите е сериозен въпрос, безспорно. Предвид, че напредването на възрастта води и до тяхното „остаряване“ все повече хора са засегнати от ефектите на тяхното „износване“. Макар това да е естествен процес, добре би било да се вземат мерки да забавим промените.

Какви съвети давате на хората в този аспект?

Разбира се, трябва да се намалят рисковите фактори, като особено уязвими са хората, които имат ставни проблеми. Не бива да забравяме, че на повисок риск са изложени хората с наднормено тегло, тъй като механичното натоварване при тях е по-голямо. Увеличава се броя на пациентите с по няколко заболявания, което дава своето отражение и е необходимо да се вземат мерки навреме.

За някои хора , обаче, спазването на тези препоръки не е особено лесно. Например тези, ангажирани професионално с тежък физически труд. Какво друго може човек да направи, за да съхрани опорно-двигателния си апарат?

Освен подходящ двигателен режим, съобразен със състоянието на конкретния човек от не по-малка важност е и снабдяването на ставния хрущял с необходимите хранителни вещества. Практиката ми показва, че хора, които вземат подобни мерки навреме, имат значително по-малко ставни проблеми в бъдеще. От голяма важност е приемът на колаген и то в хидролизирана форма. Молекулата на колагена е твърде голяма, за да бъде усвоена от червата, след като е приета през устата. Ето защо предварително раздробеният колаген (хидролизиран) се предпочита пред необработения.

Бихте ли посъветвали всеки да приема колаген? И монопрепаратите ли са най-доброто решение?

Много е трудно да препоръчаш, каквото и да било на абсолютно всеки. Но определено бих препоръчала на хората, които притежават един или повече рискови фактори, в т. ч. и по-възрастни хора, при които собствената продукция на колаген е доказано понижена. Що се отнася до различните комбинации, пазарът предлага разнообразие от варианти. Бих посъветвала хората да търсят висока доза хидролизиран колаген, по възможност, в течна форма. Като казвам „висока“, имам предвид хиляди милиграми. При прием на по-голямо количество, повече от колагеновите пептиди ще достигнат до нуждаещите се тъкани и ефектът ще е по-изразен. Продукти, които съдържат и други съставки, също биха били от полза, но трябва да се подхожда индивидуално.

Какво имате предвид?

След като уточним състоянието – дали говорим за остър или обострен хроничен проблем, освен назначаването на физиотерапевтични процедури, се преценява и необходимостта от други продукти. Може да се добавят и естествените съставки каквито са, например, екстрактите от куркума и джинджифил, известни с противовъзпалителното си действие. Те са се доказали в източната традиционна медицина с векове и са във фокуса на науката от няколко десетилетия, говоря за сериозната наука. Разбира се, споменатите продукти, в тежките случаи, са допълнение към останалите мерки, които предприемаме. Изработването на програма, която комбинира горните средства с физиотерапевтичните фактори, би довела до още подобри резултати.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари