БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Защо е нужна психологична оценка преди естетична операция?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки

Анима Център, гр. Пловдив

Петя Стойчева-Кривицки е специалист клиничен психолог и магистър по консултативна психология с практика в гр. Пловдив. Автор и създател на “Анима” мобилно приложение за психологична помощ.

www.petyastoycheva.com
_____________________________

Пластичната хирургия е едновременно физическо и емоционално преживяване. Със сигурност, лекарят на който сте се доверили, иска да имате възможно най-добрия резултат и да сте щастливи в края на интервенцията, а също и да се справите по-лесно с възстановяването си. Идеалният начин да бъдете подготвени за козметична хирургична операция е да сте в най-добра физическа и емоционална форма преди нея.

Преди естетичната операция е необходимо да имате добри физически показатели, а психологичната оценка ще помогне на вашия лекар да се увери, че сте в емоционална готовност за предстоящата операция. Психичните заболявания са често срещани в обществото и е важно да се прецени дали те са оптимално управлявани преди операцията. Ако имате анамнеза за депресия или тревожност, вашите симптоми трябва да са добре контролирани и да сте стабилни до толкова, че да се справите с възстановяването, което е дискомфортно преживяване.

Операцията е емоционално пътуване, което се преживява трудно, като скръбта. Ще преживеете емоционална разходка като с влакче в увеселителен парк, включваща нервна възбуда преди операцията, облекчение веднага след операцията, след това чувство на тревожност или потенциална вина, след това ще настъпи реалния възстановителен период, който включва дискомфорт и неудобство.

Психологичната оценка може да даде информация дали сте психологически годни за операция, т.е., дали имате някакъв емоционален резервен капацитет да преодолеете това уязвимо време след интервенцията.

Как се прави психологичната оценка?

Предоперативната психологическа оценка изследва кои са причините, за да се предприемете операцията и нещо, което е много важно – какви са вашите очаквания след операцията. Очаквате ли други аспекти от живота ви да се подобрят след тази операция, различно от специфичните физически характеристики – например, вашата работа или социален живот?

Тези очаквания понякога могат да са нереалистични. За да се избегне тази фрустрация и разочарование, е добре да се поставят реалистични очаквания. Добре е да се обсъдят с психолога. Често след поредица от срещи и работа с терапевт човек повишава своята самооценка, спира да се интересува от натрапени в обществото идеали за визия и има случаи, в които операцията е излишна. Други въпроси, които можете да получите в кабинета на психолога, когато искате психологично заключение за планирана операция, е дали сте били доволни от предишни козметични операции или процедури? Колко мислите за определена част от тялото си? Обсебени ли сте от подобряването на тази част от тялото си и това безпокойство засяга ли ви функционално, например във вашите лични отношения или общуване? Какво е текущото ви ниво на неудовлетвореност от тялото?

Психологичната оценка има за цел да насочи терапевта дали пациента не страда от телесно дисморфофобно разстройство. Това е психиатрично състояние, характеризиращо се с постоянно безпокойство за дефект във външния вид. Това състояние е лечимо, най-добре се повлиява от когнитивно-поведенческа терапия. Телесното дисморфично разстройство е свързано с редица обсесивно-компулсивни действия, имащи за цел поправяне и прикриване на дефект или търсене на уверение, че той не е толкова видим. Най-важното е, че пациентите с това състояние не получават помощ от планираната операция и рядко са щастливи след като се възстановят. Скринингът на пациентите за това състояние се превръща в задължително професионално изискване за специалистите по пластична и реконструктивна хирургия в Австралия.

Оценяват се други състояния на психичното здраве, включително текущото ви ниво на тревожност. Вашето безпокойство добре ли е контролирано или не? Вземате ли обмислени или импулсивни решения? Кой ще ви подкрепя след операцията?

Психологическата оценка се прави със скринингов тест. Тази оценка не решава дали ще се проведе или не планираната операция, но ако във вашата оценка бъдат идентифицирани “ червени флагчета”, те ще бъдат обсъдени лично с вашия лекар. Може да е подходящо да направите няколко сесии с психолог.

В случай, че вече имате лекуващ психолог, оценката на психологическия скрининг отново ще бъде във Ваша полза, защото ще бъдете оценен от независим психолог, което ще е полезно, за да оцените емоционалната си годност за операцията.

Като цяло, психологическата оценка е полезен инструмент, който вашият лекар използва, за да Ви даде възможно най-добрия шанс да бъдете щастливи и доволни след планова операция.


Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари