БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Акушерка Ина Сарова: Нощно кърмене – когато денят и нощта се сливат

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Ина Сарова е акушерка. Завършила е Медицински Университет – Пловдив през 2000 г. Бакалавър по Здравни грижи от 2002 г. и магистър по Здравен мениджмънт от същия университет. От 2009 г. работи в областта на репродуктивната медицина и наблюдението на нормална и рискова бременност в екипа на д-р Васил Даскалов. Ръководи Училище за родители и Кабинет по кърмене и хранене.Можете да запишете час за консултация на тел. 0893 530 580.

На адрес http://www.invitro-plovdiv.com ще намерите полезна здравна информация.

____________________________

„Никога след това няма да бъдете толкова безусловно обичана и така необходима за някого.“ (Г. Нюлендер)

Въпросите за нощното кърмене вълнуват много от майките. Една жена, станала майка току-що, трябва да изтърпи безсънието нощ след нощ. В същото време не може да почива много и през деня, защото трябва да се грижи за своето бебче или пък за по-голямото си дете и дома си. Отделно сънят при майката е много лек – една въздишка на бебето и вече сме на крак! Затова не се учудвам и не осъждам въпросите на новите майки, кога могат да преустановят нощното кърмене. Разбирам ви! Ще споделя някои факти и разсъждения относно кърменето през нощта.

Повечето кърмачета имат нужда да се хранят през нощта, поне през първите три до шест месеца. Кърмата е толкова добре усвоима, че стомахчето я разгражда напълно за няколко часа. Съветите на добрите специалисти са за изключително кърмене през първите 6-8 седмици, дори и през нощта. Все пак направете разлика:

  • През нощта не му говорете, стаята да е полуосветена.
  • Не сменяйте памперса (ако не е наложително).
  • Нахранете детето точно преди да си легнете (така печелим 2-2,5 часа сън).
  • Сложете бебешкото легълце до вас, за да не се налага да ставате.
  • Ако е минало малко време между кърменията, опитайте да успокоите бебето без храна, с прегръдка и спокойно полюшване, лек масаж по коремчето и нежен глас.
  • Можете да му дадете малко преварена вода, но да е с лъжичка.

Наслаждавайте се на времето с вашето дете, в нощната тишина моментите с него са още по-хубави!

Нека да има и нощна пауза, но не повече от 5-6 часа. Това е добре и за майката, защото в противен случай гърдите се препълват и лактацията ще намалее. Препълнените гърди са сигнал за мозъка да спре производството на кърма. Това може да доведе и до появата на мастит. Освен това всички хормони имат своите денонощни цикли и пролактинът не прави изключение. Той се произвежда в особено големи количества при нощно кърмене.

От друга страна, някои бебета получават спад на кръвната захар, ако ги оставим без хранене през дългата нощ. Имайте в предвид, че сънят и бодърстването при бебчетата се променя много през различните седмици. Не се поддавайте на разкази за бебета, които спят непробудно по цели нощи – това не е добре! Бебетата имат нужда да са до родителите си не само за храна, но и за сигурност, прегръдка и утеха. От проведени проучвания се установява, че рискът от синдрома на внезапната детска смърт е по-голям при деца, които не се събуждат за нощно хранене.

„Може би за кърмачето е по- здравословно да не достига най-дълбоките фази на съня за дълго време и да издържат дълго време без храна.“ (Г. Нюлендер)

Възможността да се направи „режим“ при толкова малко дете съществува, но големият въпрос е дали има нужда от него?

  • Какво се случва с гърдите на майката през това време?
  • Как се променя съставът на кърмата и отношението на бебчето към храната?
  • Как ще се отрази на психиката на майката да успокоява всяка нощ пищящо бебе на ръце?
  • Не е ли по-добре да му предложим гърдата и след това да поспим заедно?

Това са въпроси с еднозначен отговор и го знаем и родителите, и медицинските специалисти.

Съвсем друг е въпросът, че трябва да се наспите, ако сте изтощени. Знам как ще прозвучи, но се опитвайте да поспивате повече през деня, заедно с детето. Когато бебчо усети, че има добър контакт с мама и храненето „няма да избяга“, нощите стават по-спокойни с времето. Можете да поспивате и малко сутрин, докато тати смени памперса на бебето. Но като цяло, момичета, каквато и помощ да получавате, майчинството е изморително занимание.

Затова не се отчайвайте, а поработете по време на бременността – повече достоверна информация относно кърменето и отглеждането на бебчето, компетентен и грижовен медицински специалист, готов да ви обърне внимание по всяко време, подкрепящ партньор в спокойна среда.

Ще се справите! А ние сме до вас!

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари