БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Донорска яйцеклетка – единствената надежда за дете за хиляди семейства

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Да бъдат родители изглежда най-естественото нещо за всяко семейство. Това е най-съкровената мечта на повечето двойки и диагнозата „безплодие“ за тях звучи като присъда.

Над 40 000 са жените в България, за които единственият шанс да открият щастието в думата „мама“, е донорска яйцеклетка. Единствената надежда за тях е жени, които вече са усетили магията на това да дарят живот, да поискат да оставят още следи след себе си, следи на съпричастност и любов към живота. Жени, чиято обич прелива толкова силно, че не може да се събере под един покрив и ще даде шанс и на други да усетят домовете си шумни, пълни и пъстри.

Над 90 са семействата, които чакат за донорска яйцеклетка в най-голямата инвитро клиника в Южна България – тази на УСБАЛАГ „Селена“. Преминаването през процеса, съпътстващ даряването на яйцеклетка, е едно изключително преживяване, което помага на донора да разбере повече за тялото, за здравето и за психиката си. Жените преминават през обширен скрининг, включващ генетични, медицински и фертилни тестове. Разходите за тези тестове се поемат от клиниката, в която се извършват. Те не само ще гарантират, че донорът покрива медицинските изисквания за даряване на яйцеклетка, но и ще му дадат важна информация за физическото и гинекологичното му здраве.

Да бъдеш донор на яйцеклетки е голям ангажимент, но резултатът е огромна удовлетвореност. В „УСБАЛАГ „Селена“ разбират колко важно решение взимат жените, желаещи да дарят яйцеклетки, и предлагат добро финансово обезщетение съгласно разпоредба №28 на МЗ от 20 юни 2007 г. Това е обезщетение за евентуално направени разходи за транспорт, отсъствие от работа, причинен дискомфорт или пропуснати ползи. Даряването на яйцеклетки е напълно доброволен и анонимен акт. Дарителите нямат никаква информация за реципиентите, получили техните яйцеклетки, а рецепиентите не получават информация за дарителя.

Процедурата по подготовка за извличане на яйцеклетка включва няколко етапа. Първо се прави оценяване на яйчниковия резерв чрез ултразвуково изследване от специалист акушер-гинеколог. Прави се и кръвен тест за оценка на двата основни хормона, даващи информация за яйчниковия резерв – FSH и AMH. Ако лекарят прецени, жената може да бъде насочена към други специалисти за допълнителна информация. Ако всичко е наред, се започва стимулация на яйчниците.

Стимулацията се извършва с нискодозирани хормонални препарати, които помагат за производството на повече от една яйцеклетка, колкото се образува при нормален цикъл. Обикновено лекарството започва да се взема от първия ден на менструалния цикъл като безболезнена инжекция в корема. Стимулацията продължава в рамките на 10 – 12 дни. През този период развитието на яйцеклетките се следи постоянно чрез ултразвук и кръвни изследвания като се изчаква узряването на фоликулите.

Процедурата по извличане на яйцеклетките се извършва 36 часа след последния прием на хормонални препарати. Извършва се с помощта на игла, която се въвежда чрез ултразвукова сонда. Аспирира се течността във фоликулите, в която се съдържат яйцеклетките. Процедурата трае не повече от 10 – 15 минути и се извършва под обща упойка. След това донорката остава под наблюдение за 2 – 3 часа. При даряването на яйцеклетка, жената се разделя с толкова яйцеклетки, колкото би изгубила в рамките на 2 – 3 свои нормални цикъла.

Яйцеклетка може да дари всяка жена до 35 години, която вече има едно здраво дете. Правят се предварително изследвания, за да се установи, че кандидат донорът не носи никакви инфекции, проверява се как ще реагира на хормоналната стимулация, правят се ехография, преглед, цитонамазка, хормонални изследвания. Следва явяване пред независима комисия за установяване на общото физическо и психическо състояние. Последната стъпка е подписване на информирано съгласие пред нотариус, което може да бъде оттеглено до момента на изваждане на яйцеклетките.

УСБАЛАГ „Селена“ канят и желаещите да дарят сперматозоиди. Изискванията са мъжете да бъдат на възраст между 18 и 40 години и да са клинично здрави без хронични и наследствени заболявания. Ще им бъдат направени изследвания, включващи спермален анализ, серологични изследвания за Васерман, HIV, хепатит В и С, хламидия и кръвна група, както и генетични изследвания. Всички разходи по изследванията се поемат от клиниката.

Повече информация относно възможностите за даряване на яйцеклетка в УСБАЛАГ „Селена“ можете да получите на телефон 0882 068 415. Информация относно донорство на сперматозоиди предлагат на номер 0885 059 508.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари