БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как да засилим имунната си система?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Имунната ни система е сложна матрица от клетки и системи, която работи сплотено, за да ни предпази от болести. Дали често страдате от настинки или прихващате всеки вирус,  който се появи на хоризонта зависи от цялостното здравословно състояние на организма Ви.

Имунната система  насърчава  ефективното клетъчно обновяване. Основните играчи са белите кръвни клетки, борещи се с инфекции, лимфоцитите и лимфните съдове – те включват аденоиди, кръвоносни съдове, костен мозък, лимфни възли, тънки черва, тимус и сливици.

За да подкрепите имунната си система, има някои неща, които можете да направите, преди да потърсите помощ от антибиотиците (които могат да се справят само с бактериалните инфекции). Ето някои от най-добрите съвети за повишаване на имунитета Ви.

Диета, богата на антиоксиданти

Антиоксидантите играят ключова роля за възстановяването на увредената ДНК и засилването на способността на организма да се възстановява. Храната е най-добрият възможен източник на антиоксиданти, така че добавете някои от следните в списъка си за пазаруване: боровинки, тъмен шоколад, артишок, кафе, боб, зелен чай, ябълки, домати, зелени листни зеленчуци и мазна риба.

Чесън

Чесънът е древно лекарство срещу болести, за което е доказано, че има множество ползи за здравето и отдавна се смята за суперхрана. Активното съединение, намиращо се в чесъна – алицин, има антибактериални свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на заболявания и инфекции. Ползите са в неговите противовъзпалителни свойства, които помагат да се поддържа имунната система работеща добре. Изследване на Journal of Immunology Research установява, че алицинът има пряк ефект и върху повишаването на броя на белите кръвни клетки, които се борят със свободните радикали и вредните бактерии. Най-добрият начин да приемате чесън е да го включите в приготвянето на храната или да го приемате като хранителна добавка.

Добро чревно здраве

Над 70 на сто от имунните клетки на тялото са разположени в червата, което обяснява защо доброто здраве на червата е от ключово значение за здрава телесна функция. Храносмилателната система играе важна роля в метаболизма на токсините в организма като част от нашата естествена детоксикираща система. Увеличаването приема на фибри помага на бързото движение и изхвърляне на  токсини от червата. Фибрите влияят и върху подобряването на микробиомите, разположени в храносмилателните стени. Също така си струва да въведете в диетата си качествена пре- и пробиотична добавка.

Движение

Редица изследвания показват, че редовното бързо ходене увеличава циркулацията на белите кръвни клетки. Основната цел на тези имунни клетки е да премахнат всякакви болестотворни патогени. Също така различните видове упражнения повишават сърдечната честота и телесната температура (друг фактор, който допринася за убиването на бактериите).

Пълноценен сън

Ползите от добрия, спокоен, подмладяващ сън са безкрайни, включително влиянието му върху имунната система. Достатъчното количество сън и балансираната циркадна система (цикълът сън / бодърстване) ще подобрят производството на противовъзпалителни цитокини (вещества, секретирани от имунната система), подобрявайки способността на организма да се бори с инфекциите.

Намалете драстично алкохола

Когато се консумира в излишък, алкохолът намалява способността на организма да произвежда бели кръвни клетки, което означава, че е по-вероятно организмът Ви да се поддаде на различни видове вируси. В дългосрочен план алкохолът може сериозно да компрометира функцията на имунните клетки като направи тялото Ви по-податливо на болести.

Кои са най-добрите добавки за подсилване на имунитета?


Витамин D: Този витамин има множество роли в организма:

• насърчава здравината на костите и зъбите
• поддържа здравето на имунната система, здравето на мозъка и нервната система
• регулира нивата на инсулин и подпомага лечението на диабет
• подпомага функцията на белите дробове и сърдечно-съдовото здраве

Витамин С: Витамин С е един от основните помощници на имунната система. Всъщност липсата на витамин С дори може да ви направи по-податливи на разболяване. Храните, богати на витамин С, включват портокали, грейпфрути, мандарини, ягоди, чушки, спанак, къдраво зеле и броколи. Ежедневният прием на витамин С е от съществено значение за доброто здраве, тъй като тялото Ви не го произвежда и не го съхранява.

Цинк:  Цинкът участва в почти всеки аспект на имунния процес. Така че, когато нивата на цинк са ниски, броят на имунните клетки намалява. Тимусната жлеза произвежда клетки с по-нисък имунитет и функцията на белите кръвни клетки намалява. Проучванията показват, че ако увеличите приема на цинк в самото начало на настинка, имате по-голям шанс да намалите тежестта и продължителността на настинка. Това е така, защото цинкът може драстично да увеличи производството и функцията на тези важни имунни клетки, които помагат в борбата с настинките.

Селен: Селенът се използва за производството на ензими, наречени селенопротеини, които действат като антиоксиданти за защита на клетките и ДНК срещу увреждане от свободните радикали. Минералът помага в борбата с възпалението и действа като разредител на кръвта, за да предотврати натрупването на мастни плаки по стените на артерията и да намали риска от образуване на кръвни съсиреци. Селенът е необходим за правилното функциониране на имунната система. Той помага да се стимулира дейността на белите кръвни клетки (антитела), които предпазват от инфекции и вируси.

Имуностимуланти

Ехинацея: Ехинацеята  влиза в състава на много ефективни имуностимуланти, най-добре е да бъде приемана под формата на тинктура. Антивирусните и антимикробните свойства на ехинацеята могат да подпомагат работата на имунната система изключително много. Има мощни адаптогенни ефекти, които намаляват стреса и могат да укрепват имунната система индиректно.

Ресвератрол:
Ресвератролът е мощен антиоксидант, подпомагащ забавянето на признаците на стареене на клетките. Този имуностимулант  активира детоксгените, поддържа здравето на мозъка и сърцето, помага в борбата с инфекциите.

Коластра: Добавките на основата на коластра могат да насърчат имунитета, да помогнат в борбата с инфекциите и да подобрят здравето на червата. Подпомагат заздравяване на наранявания, възстановяване на уврежданията на нервната система, подобряват настроението и чувството за благополучие, забавят и възстановяват стареенето, също са много ефективно средство за справяне с бактерии и гъбички.

Джинджифил,мед и лимон: На джинджифила се приписват и антиракови свойства благодарение на богатото му съдържание на витамини А, B и К, магнезий, калий, калций, цинк, йод, фосфор и желязо.  Това са натурални антибиотици и антимикотици, които подсилват организма и го правят по-устойчив към различни заболявания. Джинджифилът подобрява и храносмилането. Смесването им с меда създава мощен антигрипов имуностимулатор, който е полезен за храносмилането, има антисептично и противовъзпалително действие. Накратко – чудо за здравето!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Раличка
Раличка
4 years ago

Моят личен опит показва, че при прием на имуностимуланти през есента организма се подготвя за зимният период, който е най – рисков от към вирусни и грипни заболявания. Имунитетът се повишава и това е най- важното за да се предпазим и да се справим с всяка една инфекция и вирусна зараза. Аз и моето семейство пием Инфлустоп Артроспира и Колострум от края на септември и през зимата сме здрави:) Доверила съм се на немската фирма за добавки Виталис фарма и ги препоръчвам, защото наистина работят