БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Физическата активност – задължително условие за здраве

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, психотерапия и психодиагностика “Анима Център” в гр. Пловдив.

За никого не е тайна, че редовните физически упражнения намаляват цялостното напрежение, редуцират хормоните на стреса в организма, помагат за стабилизиране на настроението. Дори пет минути физическа активност на ден, като упражнения, тичане или аеробни упражнения могат да повлияят срещу тревожността.

 

Защо е важно да се движим?

Ако дишаме дълбоко и се движим много, значи че постоянно правим нещо полезно за кръвообращението. Ако стоим прави или седим с изправена стойка, даваме на диафрагмата достатъчно пространство за дълбоко дишане. Ако седим на обикновени столове, обаче, и почти не се движим, тогава няма взаимодействие на мускулите. Освен това възприетата прегърбена стойка ограничава диафрагмата и дишането. Резултатът е, че кръвообращението се възпрепятства, намалява количеството кислород, достигащо до мозъка, прозяваме се, уморени сме и неизбежно губим концентрацията си.

Бързото ходене е естествено решение за реакцията при паник атака, която преживяваме, когато сме под стресови ситуации. Ритъмът и повторяемостта на движенията могат да бъдат много отпускащи и релаксиращи. Когато човек се съсредоточи върху дишането си или звука от стъпките, така постепенно забравя за притесненията. Бързото ходене или бягането връща в зоната на комфорт и помага за постигане на психически баланс.

 

Физическите упражнения намаляват симптомите на депресия

Проучванията показват, че редовни кардио упражнения като тичането, могат да намалят депресията. Някои от формите й са причинени от дефицит на серотонин и допамин. Спринтът помага на тялото да се създадат повече от тези химикали, които ни карат да се чувстваме добре и спомагат за подобряване на настроението.

Физическите упражнения, също водят до освобождаване на ендорфин – естествен антидепресант на организма, който може да доведе до чувство на еуфория или по-високи резултати. Страдащите от депресия хора след редовни физически упражнения, като бягане, бързо ходене, аеробика, съобщават за подобряване на настроението, повишава се самооценката, изчезват умората и несигурността. Също бягането дава възможност да се съсредоточите върху нещо, което отвлича вниманието от депресивните и лоши мисли, намалява тревожността.

 

След тренировка хората със симптоми на тревожност показат намаление на напрежението в мускулите, по-малка изнервеност и хиперактивност. В мобилното приложение АНИМА, можете да намерите вече и аудио файлове за физическа активност – на разходка с АНИМА. Можете да свалите приложението на телефона си и да разгледате новите категории. Приятно слушане!

 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари