БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

10 съвета за здрава простата

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

„Какво мога да ям, за да намаля риска от проблеми с простатата?“ Това е един от най-честите въпроси, които лекарите чуват от мъже, загрижени за здравето си. Мнозина се надяват, че техният лекар ще предпише списък с храни, които гарантирано ще ги предпазят от болести. Въпреки че някои храни са свързани с намален риск, липсват доказателства, че те наистина работят, поне засега.

При съмнения за проблеми с простатата, можете да използвате тестът за лично ползване Prosta-Check, който предоставя информация за физиологичното състояние на простата чрез измерване на нивото на простатно-специфичния антиген (PSA).

Заложете на здравословно хранене

Вместо да се съсредоточат върху конкретни храни, диетолозите, лекарите и изследователите рекламират общ модел на здравословно хранене. Накратко, ето какво препоръчват експертите:

  1. Яжте плодове и зеленчуци всеки ден. Изберете тези с наситен, ярък цвят.
  2. Сменете белия хляб с пълнозърнест и яжте пълнозърнести тестени изделия и зърнени храни.
  3. Ограничете консумацията на червено месо, включително говеждо, свинско, агнешко и козе. Избягвайте преработено месо, като кренвирши и салами. Рибата, пилешкото, бобът и яйцата са по-здравословни източници на протеини.
  4. Предпочитайте здравословни мазнини като зехтин, ядки (бадеми, орехи, пекани) и авокадо. Ограничете наситените мазнини от млечни и други животински продукти. Избягвайте частично хидрогенирани мазнини (трансмазнини), които се намират в много заведения за бързо хранене и пакетирани храни.
  5. Избягвайте подсладени със захар напитки като газирани напитки и много плодови сокове. Яжте сладкиши само от време на време.
  6. Намалете солта. Изберете храни с ниско съдържание на натрий като четете и сравнявате етикетите на храните. Ограничете употребата на консервирани, преработени и замразени храни.
  7. Следете размера на порциите. Яжте бавно и спрете да ядете, когато сте сити.

Останете активни, за да поддържате здравето на простатата

В допълнение към здравословното хранене трябва да сте активни. Редовните упражнения намаляват риска от развитие на някои смъртоносни проблеми, включително сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак. И въпреки че сравнително малко проучвания измерват пряко въздействието на упражненията върху здравето на простатата, тези, които са направени, са заключили, че в по-голямата си част упражненията са полезни. Например:

  • Въз основа на въпросници, попълнени от повече от 30 000 мъже, изследователи откриват обратна връзка между физическата активност и симптомите на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ). Просто казано, мъжете, които са физически активни, са по-малко склонни да страдат от ДПХ. Дори физическата активност с ниска до умерена интензивност, като редовното ходене с умерено темпо, дава ползи.
  • Използвайки данни от проучването за проследяване на здравните специалисти, изследователите също проучват връзката между еректилната дисфункция (ЕД) и физическата активност. Те откриват, че мъже, които бягат час и половина или извършват три часа усилена работа на открито на седмица, са с 20% по-малко застрашени от ЕД, отколкото тези, които изобщо не спортуват. Интересното е, че независимо от нивото на упражнения, мъжете с наднормено тегло или затлъстяване са имали по-голям риск от ЕД, отколкото мъжете с идеален индекс на телесна маса.
  • Италиански изследователи разпределят на случаен принцип 231 мъже с уседнал начин на живот, които страдат от хроничен простатит, към една от две тренировъчни програми за 18 седмици: аеробни упражнения, включващи бързо ходене, или неаеробни упражнения, включващи повдигане на краката, коремни преси и разтягане. Всяка група тренира три пъти седмично. В края на проучването мъжете и в двете групи се чувстват по-добре, но тези в групата с аеробни упражнения изпитват значително по-малко дискомфорт, тревожност и депресия и са със значително подобрено качество на живот.

Източник: Harvard Health Publishing

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари