БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Забавете стареенето и живейте пълноценно

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, псохотерапия и психодиагностика “Анима Център” в гр. Пловдив.

Остаряването и смъртта са неизменни житейски обстоятелства, но начинът ни на живот зависи от нас изцяло – изборът дали да живеем пълноценно и по-добре до дълголетни старини е наш. В процеса на остаряването ДНК на нашите клетки постепенно се уврежда и така клетките необратимо остаряват и спират да функционират.

 

ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА ТЕЛОМЕРИТЕ?

 

Теломерите са крайните участъци на хромозомите, състоящи се от ДНК нишки. Те са обвити в протеин, носят генетичния материал и са отговорни за клетъчното делене. Учените твърдят, че с остаряването теломерите се смаляват и по този начин се изчерпват ресурсите на организма за възстановяване на тъканите на различните органи. Всеки път, когато клетката се дели, за да се създаде нова клетка, теломерите се скъсяват докато достигнат дължина, при която клетката не може повече да се дели и тогава тя застарява или умира.

 

Вълнуващ факт е, че процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне. Нобелова награда за това откритие получава д-р Елизабет Блекбърн, която твърди, че теломерите просто изпълняват командите ни и поглъщат всяка инструкция, която им даваме. Начинът ни на живот може да ускори процеса на стареене или да го забави!

 

И няма нищо чудно в това, че хора на една и съща възраст изглеждат по-млади или по-възрастни. Скъсяването на теломерите, а от там и остаряването, не се случва еднакво бързо при всички хора и зависи от генетика, заобикаляща среда и начин на живот. Имаме нова причина да сме спокойни и да се грижим за себе си, защото краят на живота и здравето ни зависят от избора ни! С конкретни действия бихме могли да поддържаме стабилно състояние на теломерите си.

 

 

КАКВА Е НАШАТА РЕАЛНА БИОЛОГИЧНА ВЪЗРАСТ?

 

Съществува начин да разберем колко възрастни са органите ни и как можем да осигурим здравословна среда за себе си и да подобрим здравето си и генетичния материал за поколенията след нас. Генетичен тест за изследване на теломерите прави дисекция на здравето ни на клетъчно ниво, за да покаже как клетките ни остаряват. Кръвният тест Telomere Analysis Technology® (TAT) е една от най-точните и съвременни технологии за тестване на теломери, благодарение на която можем да разберем каква е реалната биологична възраст на тялото ни. Добрата новина е, че този тест се предлага вече и в България.

 

Безспорна е и ползата на дигиталната терапия като упражненията, които предлага мобилното приложение за спокойствие АНИМА. Това са своеобразни тренировки за ума, с които се тренира дишане, позитивна визуализация, мотивация и релаксация. Приложението е достъпно в App Store, скоро и в Google Play.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари