БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Маг. фарм. Лилия Божкова: Силицият – минералът на красотата

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 3,50 oт 5)
Loading...

Магистър-фармацевт Лилия Божкова е медицински маркетинг специалист в немската фармацевтична компания Куайсер Фарма. През 2012 г. завършва Медицински Университет гр. Пловдив, а по-късно придобива специалност „Организация и икономика на дистрибуторската и аптечна практика“ към Медицински Университет гр. София. Чрез ежедневната си работа развива своите интереси в сферата на хранителните добавки и повишава квалификацията и познанията си по отношение на здравословния начин на живот и профилактика на заболяванията.

Есенно – зимният сезон е сериозно предизвикателство за нашата кожа, коса и нокти. Факторите, които въздействат върху тях, са нерационалното хранене, сухият въздух в помещенията, рязката промяна в климатичните условия, ежедневният стрес, замърсяванията и др. Всичко това води до повишени нужди от минерали, микроелементи, витамини. Ако не се предприемат мерки навреме, кожата постепенно губи своята еластичност, ноктите – здравина си, а косата изтънява и се изтощава. С настъпването на месец март и първите по – слънчеви дни вниманието ни все повече се насочва към дългоочакваната пролет. Заедно с промяната на облеклото в гардероба ни се иска да се погрижим и за начина, по който изглеждат нашата коса, кожа и нокти.

Ако се чудите на какъв продукт да се доверите, за да възстановите добрия външен вид на кожата, блясъка на косата и здравината на ноктите си, няма да сгрешите ако подберете комбинация от силиций и витамини.

Не бихте предположили, нали?! Оказва се, че силицият, който е вторият най-разпространен елемент в Земната кора и е един от незаменимите микроелементи в човешкото тяло, има сериозно отношение към красотата. Храни, богати на силиций са пълнозърнестите култури, зелено-листни зеленчуци, ядки, ябълки, риба и други. Въпреки, че е широко разпространен, не всички форми на силиция могат да бъдат усвоени от организма.

Благоприятни ефекти от приема на силиций

Силицият е важен за оптималния синтез на колаген и прави кожата здрава и еластична. Когато количеството колаген в кожата намалява, именно силицият стимулира производството му и подпомага по-бързото възстановяване на кожните клетки. Също така, силицият е изключително подходящ в борбата с проблемната кожа (склонна към образуване на пъпки и разширени пори) –  увеличеното производство на колаген прави повърхностния слой на кожата по-здрав. Това води и до по-малка податливост към въздействието на замърсители  – цигарен дим, мръсен въздух и т.н. В допълнение, силицият съдейства за запазване на хидратацията на кожата и намаляването на бръчките в по-късна възраст.1,2

Смята се, че повишените нива на силиций в косата спомагат за намаляването на косопада и за подобряването на външния й вид, здравина и блясък.

Силицият е преобладаващ елемент и в ноктите. Той поддържа здравината им и стимулира техния растеж.

Външният вид на косата, кожата и ноктите е отражение както на процесите, които протичат в организма, така и на външни фактори – стрес, недоспиване, небалансирана диета и може да бъде сигнал за недостиг на минерали и витамини.

Други важни съставки в подкрепа на косата, кожата и ноктите

Освен силикатните минерали, които са ценен източник на силиций за организма, кожата се нуждае и от колаген, който да поддръжа еластичноста и здравината ѝ. Витамин В2, биотин и цинк допринасят за нормалното ѝ състояние, а витамин С е важен антиоксидант и стимулира допълнително синтеза на колаген.

За нормалното състояние на косата от съществено значение освен биотинът има и селенът. Той допринася за ограничаването на косопада, а микроелементът мед спомага за нормалната пигментация на косата и поддръжането на цвета й.

Витамин В6 подпомага синтеза на аминокиселината цистеин, важна част от структурата на всеки косъм.

Пантотеновата киселина допринася за нормалното протичане на метаболизма и производство на енергия, а фолиевата киселина участва в процеса на деленето на клетките, което води до по-бързо възстановяване.

За добрия външен вид на кожата, косата и ноктите е важно да се полагат грижи, като се започне с адекватното снабдяване на организма с ценните за него вещества, защото красотата започва отвътре!

  1. Barel A, 2005;  2. de Araujo L. A. et al, 2016

Куайсер фарма е немска фармацевтична компания с над 120 годишна традиция при производството на лекарствени продукти без лекарско предписание, хранителни добавки с марката Doppelherz® и стоматологичните средства Protefix®.  При производствените процеси се спазват всички изисквания за високо качество и стандарти за добра производствена практика (GMP). Основните инвестиции на компанията са в разработването на иновативни фармацевтични форми като ДЕПО таблетки, двуфазни ДЕПО таблетки, микропелети и флакони, които задоволяват индивидуалните потребности на потребителите. Четири от продуктите на Куайсер фарма са носители на престижната награда „Хранителна добавка на годината“ от Българския фармацевтичен съюз, а марката Doppelherz печели приза „Любима марка на българския потребител“ вече 3 поредни година. 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари