БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Мариела Даскалова: Ноемврийско предизвикателство за мъже – как да подобря своята фертилност?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Мариела Даскалова

Център по репродуктивно здраве “Д-р Васил Даскалов”

Д-р Мариела Даскалова е лекар с 25 годишна преподавателска практика към Катедра „Анатомия, хистология и ембриология“ на Медицински Университет-Пловдив и има същата специалност. Съ-учредител и медицински консултант на Сдружение „Зачатие“ – пациентска организация в защита на хората с репродуктивни проблеми. Консултант по мъжки фертилитет към Университетска Болница „Селена“ и лекар в Център по репродуктивно здраве “Д-р Васил Даскалов” в гр. Пловдив.

_______________________________________

Всяка година световната здравна общност посвещава месец ноември на мъжете и тяхното здраве. Затова през мъжкия месец ноември ви предлагам да подобрите своята фертилност чрез промяна в начина на живот за 30 дни. Темата е предназначена за мъже в репродуктивна възраст, които изпитват затруднения в постигането на мечтата да станат родители. Но също така може да е полезна и за всеки мъж, който е загрижен за своето здраве. За всеки ден от месеца ви предлагам едно предизвикателство, насочено към промяна в начина на живот и подобряване на фертилността. Разбира се, здравословните навици ще са ви полезни не само през ноември.

  1. Профилактика. Да започнем месеца с профилактика. Тя е особено непопулярна сред младите мъже и силно подценявана част на медицината в България. Поставете едно добро началото на месеца, като посетите вашия личен лекар за ежегодната профилактика.

2. Консултация. Ако сте отлагали дълго посещението при репродуктивен специалист, четвъртък е точният ден да си запишете час.

3. Спермограма. Направете анализ на своята сперма – от любопитство, за да знаете, ако има проблем или пък да се похвалите пред приятелите си, че всичко е наред с вашите сперматозоиди. Но преди това прочетете изискванията и намерете лечебно заведение, което има разрешително за тази дейност.

4. Проучване. Специалистите по мъжки фертилитет са малко. Направете проучване и намерете лекар, на когото да доверите своите репродуктивни проблеми.

5. Наднормено тегло. Наднорменото тегло е един от социалнозначимите здравни проблеми на съвременния човек. Изчислете вашия индекс на телесно тегло, има безплатни калкулатори и помислете какво можете да направите в борбата с килограмите. Консултация с диетолог е едно добро начало.

6. Алкохол. Допустимото количество алкохол в периодите на опити за забременяване е добре да се ограничи до 1-2 питиета седмично.

Дозите са следните – 10-12 грама чист алкохол се съдържат в 280-330 мл бира, 150-180 мл шампанско, 30-40 мл високоалкохолна напитка, 60-80 мл ликьор и 100-120 мл вино. До две чаши нискоалкохолна напитка и до 50 мл високоалкохолна се смятат безопасни за сперматогенезата. Но не пийте бира, дори безалкохолна.

7. Споделяне. Често хората, които имат репродуктивни затруднения, крият това заради стигмата на безплодието. Обичайните подмятания „Хайде, време ви е за дете“, дори когато не влагат умисъл, са болезнени за хората без деца. Днес изберете един близък за вас човек – родител, приятел, колега, и му разкажете през какво преминавате, защо това е важно за вас и как може да ви помогне, без да ви наранява.

8. Цигари. Днес е важен ден. Това е денят, в който ще спрете да пушите. Няма да ви чета лекции. Няма да ви казвам, че е лесно. Но днес е добър ден да започнете борбата с тази наркомания. А ако не пушите, то днес си обещайте, че никога няма да посегнете към цигарите и няма страдате от този вреден навик. Пасивното пушене също може да намали шансовете за бременност на партньорката ви.

9. Поднормено тегло. Да, това също е проблем, макар и доста по-рядък от наднорменото тегло. Мъжете с поднормено тегло имат по-голям риск от увреждане на сперматогенезата.

10. Знания. Информацията е сила. Днешното предизвикателство е да прочетете статия, да научите нещо ново за фертилността. Въоръжете се със знания.

11. Секс. Честотата на сексуалните контакти през ден е важна в дните, в които може да се постигне бременност – в деня на овулация на партньорката ви и до 5 дни преди нея.

12. Фертилен прозорец. Забързаното ежедневие и множеството задачи, натрупаната умора и стрес са все фактори, които пречат на нормалните сексуални контакти. Намерете начин да не изпускате фертилния прозорец на партньорката, като пренаредите задачите си.

13. Лубриканти. Огромната част от лубрикантите имат спермициден ефект. Потърсете такива, които са тествани за забременяващи двойки.

14. Световен ден на диабета. Ако имате фамилна обремененост към диабет, а дори и да нямате, можете да направите изследване на кръвна захар и гликиран хемоглобин, а ако те са в норма – ОГТТ с трикратен IRI.

15. Възраст. Световна тенденция е отлагането на родителството. Времето е по-милостиво към мъжете, отколкото към жените. Но ако имате навършени 40 години, помислете за приоритетите си.

16. Фамилна обремененост. Разпитайте има ли и други наследствени заболявания в рода – анемия, високо кръвно налягане, онкологични болести. Ако има, направете някои профилактични изследвания. В съвременната медицина има възможност да не чакаме някое заболяване да се развие и тогава да лекуваме, а да откриваме предразположенията към него, дори когато нямаме оплаквания.

17. Хипертония. Можете да започнете да измервате кръвното си налягане системно – нещо, което е лесно, евтино и много подценявано.

18. Гонадотоксини. Ограничете употребата на пластмасови продукти.

19. Международен мъжки ден. Използвайте деня за срещи с приятели, прекарайте един спокоен ден в напрегнатото ежедневие. Стресът се отразява зле и на сперматозоидите, затова днес им осигурете спокойствие. И можете да си пуснете мустаци.

20. Топлина. Топлината е враг на сперматозоидите. Опитайте да ограничите затоплянето на тестисите, като избягвате стягащо долно бельо, както и прекомерното стоене в топли вани, сауни или джакузи. Което не означава, че трябва да ограничите къпането под душа с топла вода.

21. Криоконсервация. Ако ви предстоят процедури, при които има риск да се увреди сперматогенезата, напр. операция на тестисите, химиотерапия и/или лъчетерапия по повод онкологично заболяване, подсигурете своята фертилност, като замразите сперматозоиди.

22. Наследственост. Проучете дали в рода ви няма генетични болести и предразположения. Попитайте вашият лекар какви са съвременните възможности за генетични изследвания. Обърнете внимание и на едно относително рядко заболяване – в България има голям брой носители на наследствената анемия бета таласемия. Изследването е лесно и е особено важно, ако партньорката ви е носител на таласемия.

23. Водата. Организмът ни има нужда от много вода. Стандартният съвет е да пиете по 8 чаши от 200 мл вода дневно. Можете да изчислите и вашите индивидуални нужди – поне 30 мл вода на килограм тегло.

24. Физическа активност. Седенето е новото пушене. Ако сте от мъжете, които работят в принудителна седнала поза, пътуват до работа с колата, не спортуват редовно, започнете бавно и с ходене. Постепенно приучете тялото си да се движи, защото това е негово естествено състояние.

25. Наркотици. Спрете наркотиците. Трудно, но не и невъзможно предизвикателство.

26. Медикаменти. Някои лекарства и хранителни добавки, дори и без рецепта, могат да навредят на плодовитостта ви. Не приемайте на своя глава лекарства, само защото са помогнали на приятел. Посъветвайте се с вашия репродуктивен специалист.

27. Професионален риск. Ако вашата професия е свързана с излагане на риск (напр. радиация, пестициди, тежки метали), помислете дали можете да промените това, като избегнете рисковите фактори или намалите тяхната експозиция.

28. Алтернативна терапия. Няма научни доказателства за ползите от алтернативни методи за подобряване на фертилността. Пазете се от измамници и стойте на страната на науката.

29. Сексуално предавани болести. Направете скрининг за инфекции, които се предават по полов път – ХИВ, хепатит В и С, сифилис, хламидия, микоплазми, трихомонас и гонококи.

30. Психично здраве. Помислете дали имате нужда от психологическа помощ. У нас тя е непопулярна, а един добър психолог може да ви помогне да извървите по-лесно пътя на безплодието.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари