БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Кл. психолог Елена Машонова: Усещане за Уязвимост: Причини, Проявления, Терапия

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Елена Машонова

Елена Машонова е клиничен психолог в гр. Пловдив, завършила бакалавърска степен психология в University of Dundee в Шотландия и магистърска степен клинична психология в Erasmus University Rotterdam в Нидерландия. Работи в Клиника по психиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ като подходът ѝ интегрира емпирично изследвани методики с акцент върху когнитивно-поведенческа терапия, схема терапия и арт терапия.

Можете да се свържете с кл. психолог Елена Машонова на e-mail: egmashonova@gmail.com

________________________________________

Усещането за уязвимост се характеризира с вярването, че всеки момент предстои катастрофа, с която личността не може да се справи. В сърцевината на усещането за уязвимост стои възгледа, че ресурсите (финансови, физически, психологични) са прекалено малки или липсващи.

Усещането за уязвимост се заражда както в ранното детство покрай нарушена автономност, така и се закрепя в поведението чрез събития, които дестабилизират личността допълнително. Типични родители, покрай които се закрепя усещане за уязвимост, могат да се инвестират прекалено много с цел да помогнат. Свръхпредпазващите родители е възможно с добронамереното си поведение да попречат на зараждането на самочувствие у детето си, че то е способно само да се справи със ситуацията. Очакванията на личността, която като дете е била свръхобгрижвано, се разпростират върху себе си и обстоятелствата. Обикновено тези очаквания са, че личността няма способността да се отдели, оцелее, функционира самостоятелно или да се представи на желаното ниво.

Проявления на усещане за уязвимост при възрастни:

  • Страх от заболявания (най-често от сърдечен удар, високо кръвно, рак, инфекции). Такива хора често могат да се дезинфекцират, следят кръвното си, наблюдават тялото си за промени и тн.
  • Очакване, че емоциите няма да бъдат овладяни. При такива личности често се наблюдава “страх от полудяване”.
  • Страх от външни катастрофи, например пропадане на асансьор, нападение от недоброжелатели, самолетни или други катастрофи, земетресения. Често в такива случаи се избягват обстоятелства, при които се очаква катастрофа извън контрола на личността.
  • Възглед за ограничени ресурси, при който финансите се очаква да се сринат, а възможността да се превъзмогне финансовата криза изглежда невъзможна

Възможно е човек да се подчинява, да избягва или да свръхкомпенсира усещането си за уязвимост. Когато личността се подчинява на усещането си за уязвимост, той приема, че то е вярно и правдоподобно. При начин за справяне чрез подчинение, личността директно усеща емоционалните последици от очаквания катаклизъм. Примери за подчинение на усещане за уязвимост са:

  • Обсесивно четене относно катастрофи по новините
  • Очакване всеки момент да се случи катастрофа

Когато личността избягва усещането за уязвимост, се наблюдава избягване на ситуации, които биха напомнили за тревожността. Примери за подчинение на усещане за уязвимост:

  • Избягване на дълго пътуване, влизане в асансьор
  • Избягване на социални интеракции или близки контакти

Когато личността свръхкомпенсира усещането си за уязвимост, се използват крайни методи за отричане, че уязвимостта е възможна. При активиране на усещането за уязвимост се наблюдава силна борба чрез:

  • Задвижване на защитни механизми, чрез които другите изглеждат по-уязвими от личността
  • Работохолизъм с цел финансова подготовка за екстремни ситуации

Възгледа за ограничени средства се проявява често в пост-комунистически или бедни държави, при които недостигът е бил част от детството на личността. При такива случаи се наблюдава невъзможност да се изхвърлят ненужни вещи или да се събират повече от нужните средства за “черни дни”.

Психологът е специалистът, чиято роля е да прецени дали усещането за уязвимост е водещо и възпрепятстващо живота на личността. Терапията за усещане за уязвимост е дълъг процес, който включва осъзнаване, вътрешен здравословен диалог и изграждане на нови начини за справяне.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари