БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Дефицитът на витамин В12 – един често подценяван проблем

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

В12 е част от водоразтворимите витамини от група В. Неговата роля за здравето е основополагаща, като особено важно е значението му за функциите на нервната система и мозъка, образуването на червени кръвни клетки, производството на енергия, сърдечната дейност.

Основната структура на витамин В12 се нарича кобаламин, тъй като съдържа металния йон кобалт и четири аминогрупи. Наименованието B12 се отнася до 4 форми на витамина – цианокобаламин, хидроксокобаламин, метилкобаламин и аденозилкобаламин, като най-използвани в профилактиката и терапията са цианокобаламин и метилкобаламин.

  • Цианокобаламин – не е природен витамер на B12, но се изолира от човешкия организъм често, понеже се образува от другите форми на витамина при свързване с цианидна група. В организма може да се превръща във всеки от останалите витамери на B12. Прилага се парентерално (извън храносмилателния път – мускулно, подкожно, интравенозно и т.н.) като средство за предотвратяване на анемия след операции на стомаха и червата, при изтощени пациенти с чернодробни или бъбречни заболявания, при онкоболни и др. Таблетира се като хранителна добавка поради по-ниската си цена.
  • Метилкобаламин – това е най-бионаличният B12, понеже всички други форми в организма се трансформират до него. Той се усвоява бързо, ефектите му се проявяват в кратки срокове и водноразтворимостта му е по-ниска, т.е. това е един от малкото водноразтворими витамини, които организмът може да акумулира – в черния дроб, бъбреците и други тъкани и органи.

Дефицит на витамин В12 и неговите прояви

Той е често срещан и засяга всички системи в тялото. Много успешно имитира други медицински състояния, поради което в редица случаи бива погрешно диагностициран и остава скрит.

Рискови фактори за дефицит: веганство и вегетарианство, напредване на възрастта, наличие на стомашно-чревни проблеми (язва, гастрит, киселини, болест на Крон, целиакия, прекарани операции на стомашно-чревния тракт и още много други). В огромната част от случаите причина за недостига е затрудненото усвояване, предизвикано от храносмилателни нарушения.

Проявите на дефицит биват хематологични, неврологични и кардиологични, като класическата хематологична проява е мегалобластната анемия.

Неврологични прояви: периферна невропатия (изтръпване и отслабена чувствителност на ходилата), мускулна слабост, отслабване на зрението, нарушения в равновесието, нарушен контрол върху пикочния мехур, хронична умора, депресия, отслабване на паметта и др.

Дефицитът може да предизвика и стомашно-чревни проблеми, да компрометира имунното здраве и да понижи костната плътност, което да доведе до остеопороза.

Витамин В12 на Natural Factors за надеждна профилактика и терапия на кобаламиновия дефицит

Natural Factors е Канадска компания, един от лидерите в производството на диетични добавки – витамини, минерали, билкови екстракти, пробиотици, ензими и други естествени средства за здраве. Брандът предлага висок клас продукти с витамин В12, които успешно се използват в профилактиката и терапията на кобаламиновия дефицит и произтичащите от него усложнения.

Витамин В12 (цианокобаламин) 1000 mcg, 90 таблетки – препоръчва се с цел превенция или като средство за коригиране на лек до умерен недостиг. Профилактичният му прием е от полза за хората, при които рискът от дефицит е повишен – вегани и вегетарианци, системно приемащи алкохол, пациенти с възпаление на стомашната лигавица, атрофичен гастрит, болест на Крон, малабсорбция и други стомашно-чревни проблеми. Някои лекарства също затрудняват абсорбцията на В12 – това са антиацидните средства срещу киселини, инхибиторите на протонната помпа срещу язви на стомаха и дванадесетопръстника, антибиотиците и др. При хората, които често приемат такива медикаменти е необходим допълнителен прием на В12.

Витамин В12 (метилкобаламин) 1000 µg, 90 сублингвални (подезични) таблетки – приложението му е подходящо при тежък, клинично проявен дефицит, с цел по-бързото и оптимално попълване депата на витамина в организма. Тази сублингвална форма на метилкобаламина е уникална с изключително бързия си ефект – постъпването в кръвотока й е съпоставимо по ефективност с парентералното приложение, като например интрамускулни инжекции, чието приложение често е свързано с болка, дискомфорт и възпалителни процеси на мястото на инжектиране.

Недоимъкът на В12 може да засегне тежко редица органи и системи в тялото, но се профилактира и лекува лесно – за тази цел, доверете се на първокласните натурални продукти с витамин В12 на Natural Factors!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари