БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Топ 7 причини за косопад

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 3,25 oт 5)
Loading...

Ако за един ден паднат сто косъма от главата на човек, това е напълно нормално. Истината е, че рядко забелязваме това падане, както и израстването на нови косми на техните места. Но, ако израстването на нови косми по някаква причина се забави или косопадът става интензивен, по главата се образуват плешивини. Опадането на косата може да е частично или напълно. Процесът е характерен предимно за мъжете, като започва от челото и темето. Така че, ако започнете да виждате на възглавницата си сутрин опадала коса, това е причина да се замислите над причината и да започнете да се борите със ситуацията.

Как да проверим имаме ли косопад?

Има един прост тест, с който се определя имате ли косопад или не. Разгледайте внимателно някой от падналите косми. Ако в единия му край липсва коренът (малка торбичка), това означава, че проблем няма. Ако има корен, направете следното: не мийте косата 3 дни, а след това прокарайте ръка през косата си. Ако след всяко прокарване на дланта ви остават 5 и повече косъма, означава, че косопадът е налице. Често косата пада поради постоянния стрес у дома или на работа. Ако стресът е извънреден, а не постоянен, то косата бързо ще оздравее. Ако е в хронична форма, кръвообращението се нарушава и косата започва да пада интензивно. Не е задължително веднага да минавате на антидепресанти. Опитайте с билкови чайове и вани с добавена лайка или мента. На вида на косата влияят и такива външни фактори като екологията в района. Мръсният въздух, повишената радиация, заедно с неправилното хранене, са други причинители на косопад. Дори промяната в температурите може да се отрази на косата, като става дума предимно за жените и децата. Спасението тук е подходящата шапка – за студ или за слънце.

Причините за падане на косата са най-различни, но основните са следните:

1. Нисък имунитет

Лошият имунитет в причина за косопад при жените. Случва се тогава, когато организмът е пренатоварен или дълго работи на бързи обороти. Много жени забелязват косопад след раждане или във времето на кърмене. Освен това, честите простуди или по-сериозни заболявания от инфекциозен характер също причиняват косопад – както при жените, така и при мъжете. Посъветвайте се с лекар какви препарати трябва да вземете, за да възстановите имунитета си. Не се изтощавайте с диети. Заемете се със спорт, който ще укрепи организма и ще ви избави от простуди. За да се закалите и да получите достатъчно витамин D, ходете на море всяко лято.

2. Недостиг на желязо

При жените може да се получи дефицит на желязо дори от ежемесечната кръвозагуба по време на менструация. Може да стане и от изпробване на различни диети. Постоянното гладуване, анемията, сънливостта и общата слабост са признаци на дефицит на желязо в организма. За възстановяване на косата, трябва да се балансира нивото на желязото. Това става лесно – с таблетки и с подходяща храна.

3. Реакция на определени лекарства

„Едно лекуваме, друго разболяваме” – гласи народната поговорка. Много лекарства имат такова въздействие върху скалпа. Най-сериозното от тях е химиотерапията. Но и не толкова кардинални мерки причиняват косопад при мъжете и жените. Към това водят дори таблетките срещу хипертония, някои противозачатъчни, стероиди, антидепресанти, диуретици и дори аспирин. Тук няма какво да направим, освен да изчакаме курсът на лечение да бъде завършен. Тогава косата сама ще се възстанови.

4. Хормонални нарушения

Хормоналният дисбаланс вреди на косата. Натрупването на мъжки хормон – тестостерон предизвиква смущения в растежа на косата и косопад. Това се случва в периода, когато половият живот започва, във времето след бременността и в периода на менопауза. Друга причина са нарушенията в ендокринната система или захарният диабет. Посетете ендокринолог, проверете щитовидната си жлеза, направете си кръвен тест – биохимия и за нивото на хормоните. Обикновено се назначава лечение за 2-3 седмици, което не само ще окаже благотворно въздействие на косата, но и на ендокринната система.

5. Инфекциозни заболявания на кожата на главата

Себореята и дерматитът – причинени от инфекции или от алергия, се отразяват зле на косата. Дерматитът трябва да се диагностицира и да се лекува. За съжаление, не можем да се излекуваме сами с маски и билки.

6. Недостатъчно кръвоснабдяване

Причина за това е някакво общо заболяване на съдовете или честа употреба на кофеинови напитки. Под влиянието на кофеина, съдовете рязко се свиват и това се отразява зле на кожата на главата. По същия начин действа и алкохолът. Ограничете кафето до 1-2 чашки на ден. Спортувайте! Разхождайте се колкото може по-дълго.

7. Липса на витамини и микроелементи

Това се засилва особено през пролетта, когато организмът е изтощен от есента и зимата. Алкохолът и цигарите отделно изгарят част от витамините и организмът няма сили сам да се бори с интоксикацията. Препоръчва се приемането на витаминен комплекс и обогатяването на храната с повече плодове и зеленчуци. Един от признаците на здрав организъм е лъскавата буйна коса.

Как да си помогнем

Винаги е по-добре да се избегне един проблем, отколкото после да се лекува. Това се отнася и за косопада. Има неща, за които жените могат да внимават, след като знаят колко са вредни за косите им. Един от тях е прическата, особено, ако тя е във вид на африкански плитки или е прекалено тупирана. Честото боядисване също е вредно, въпреки сравнително щадящите формули на последните поколения бои. От друга страна – редовният масаж на скалпа на главата ще осигури по-добро кръвоснабдяване на кожата и корените на косата. Масажът може да се прави и с някое специално средство срещу оплешивяване. В аптеките и във фризьорските салони се продават разнообразни ампули и лосиони с такова действие. Въздържайте се от използването на пластмасови и метални гребени и четки за коса и ги заменете с дървени. Никога не разресвайте и не връзвайте на опашка мокра коса, така тя много по-лесно се уврежда.
Какво още ще помогне срещу косопад?

Шампоан

Дори и когато купувате шампоан против косопад, разучете внимателно състава му. Повечето компоненти звучат сложно и неразбираемо (защото работят на молекулярно ниво), но освен тях, в шампоана трябва да има още растителни екстракти, витамини, етерични масла и други съставки с лечебен ефект. Ако искате да отмиете маслена маска за коса, използвайте шампоана два или три пъти. В другите случаи е достатъчно само едно измиване с шампоан. И не забравяйте да масажирате скалпа.

Балсам, маска

Следващата стъпка в грижата за падащата коса е използването на специален балсам или маска. Фризьорите препоръчват тези средства да се нанасят по дължината на косата, а корените да не се пипат, но тук случаят е друг. Това са специални средства и те са необходими точно на корените за стимулиране на растежа и гъстотата на косата. Балсамът или маската действат 3-5 минути и след това се измиват с вода. Най-добре е миенето да става с контрастен душ – в началото с топла, а след това – със студена вода.

Продукти, които не се отмиват

Накрая, за да закрепите резултата от шампоана и балсама, нанесете на кожата на главата, а после и по цялата дължина на косата, тоник, лосион или серум, които укрепват косатата, възстановяват я и стимулират растежа ѝ. Тези продукти обикновено имат пипетка или дозатор.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари