БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Мариела Даскалова: Бебето се бави – какво да направя?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг 5 (25 вота, средно: 4,72 oт 5)
Loading...

Д-р Мариела Даскалова е лекар с 25 годишна преподавателска практика към Катедра „Анатомия, хистология и ембриология“ на Медицински Университет-Пловдив и има същата специалност. Съ-учредител и медицински консултант на Сдружение „Зачатие“ – пациентска организация в защита на хората с репродуктивни проблеми. Консултант по мъжки фертилитет към Университетска Болница „Селена“ и лекар в Център по репродуктивно здраве “Д-р Васил Даскалов” в гр. Пловдив.

Тази статия е кратко указание за мъже. Тя е за вас, ако:

 • сте мъж в репродуктивна възраст;
 • имате партньорка, с която искате да имате дете;
 • бременност не се получава въпреки редовните ви сексуални контакти;
 • вече имате едно дете, но второто се бави;
 • искате да разберете защо;
 • не знаете какво да направите и към кого да се обърнете за помощ.

Дори и да нямате планове за деца, но искате да разберете дали всичко е наред с репродуктивното ви здраве, информацията в статията ще ви е от полза.

Ще ви запозная с основните правила, които ще ви помогнат да се справите с проблема бързо и адекватно, с най-малко нерви и разходи, като не предприемате излишни стъпки и избягвате скритите опасности.

Кога трябва да потърсите помощ?

Ако сте под 50 години, а партньорката ви е под 35, след 1 година редовни сексуални контакти без предпазни средства е време да отидете на лекар. Ако възрастта ви е над 50 г. или на партньорката ви е над 35 г., тогава времето за реакция е след 6 месеца. Това състояние се нарича инфертилитет. Всяка шеста двойка в репродуктивна възраст се среща с този проблем. Причините са равномерно разпределени между мъжа и жената, като в една пета от двойките има проблеми и при двамата партньори.

Също така, независимо от възрастта и продължителността на опитите за дете, трябва да потърсите специализирана лекарска помощ, ако имате някакви оплаквания или сте имал в миналото операции и заболявания на половата система. По-добре да се обърнете за помощ и да се уверите, че всичко е наред, отколкото да загубите време в изчакване.

Какво трябва да направите?

Първият етап от диагностиката при мъжа включва среща с лекар за снемане на анамнеза (оценка на репродуктивната история) и извършването на лабораторно изследване, което се нарича спермограма. Желателно е да се направят поне две спермограми.

Как да избера специалист?

Първо, това трябва да е лекар. Само лекар има право да ви консултира, назначава изследвания и лекува. Затова внимавайте с кого разговаряйте и винаги се интересувайте каква е неговата квалификация. Имайте предвид, че в репродуктивните центрове работят хора с различно образование. Честа грешка е вместо с лекар, пациентите да разговарят с биолог или акушерка. Квалификацията на тези специалисти е висока, но различна и тяхното участие в репродуктивния процес е на друг етап.

На второ място, желателно е лекарят да има висока квалификация и практически опит в работата с мъже с репродуктивни проблеми.

Не на последно място, трябва да изберете лекар, при когото ще се чувствате спокойни и ще имате доверие, за да ви води по стъпките на алгоритъма за изясняване на ситуацията. Ако нямате усещането, че лекарят е ваш съюзник, че можете да му доверите най-съкровените си тайни, то по-добре потърсете друг.

Какво да очаквате от срещата с лекаря?

При този първоначален разговор лекарят ще ви зададе въпроси, с цел да установи:

 • продължителността на инфертилитета
 • деца от предишни партньори
 • заболявания в детството
 • проблеми с пубертета – рано или късно настъпил пубертет
 • сексуална активност
 • общо здравословно състояние и болести (диабет, хипертония, метаболитни разстройства, психично здраве, онкологични болести)
 • сегашни или предишни заболявания на половата система
 • прием на лекарства
 • травми и операции в областта на половите органи, корема и таза
 • травми на гръбначния мозък
 • алергии
 • вредни навици (тютюнопушене, прием на алкохол, наркотици, анаболни стероиди)
 • болести, предавани по сексуален път
 • риск от страна на професията
 • излагане на гонадотоксини
 • активно спортуване
 • близки роднини с репродуктивни проблеми
 • оплаквания от страна на пикочо-половата система
 • репродуктивна история (предишни изследвания и провеждано лечение)

Тази важна първа стъпка в изясняването на проблемите с безплодието не бива да се пропуска, а това често се случва у нас. Причините за това са липсата на регламент от страна на държавата относно стъпките и процедурите по изясняване на репродуктивните проблеми на мъжа, недостатъчният брой специалисти и концентрирането им само в няколко града.

Какво е спермограма?

Това е лабораторно изследване на еякулата, което оценява основни параметри от сперматогенезата. За правилното извършване на този анализ трябва да се спазват някои условия. Затова, когато изберете къде да направите спермограмата, поискайте разяснения относно изискванията за извършване на спермален анализ. Спазвайки тези условия, резултатите ще бъдат максимално прецизни.

Какъв документ ще получа от спермограмата?

Резултатите от спермалния анализ се изразяват в числови стойности с посочени референтни граници за всеки отделен показател и заключение според параметрите на сперматогенезата. Спермалните показатели са средностатистически. Те имат значение както самостоятелно, така и в съотношение един към друг. Спермограмата обаче е само едно от многото изследвания, които оценяват репродуктивното здраве. Възможно е мъже с отлични показатели да имат затруднения с постигането на бременност и обратно, мъже с показатели на сперматогенезата под допустимите норми да нямат репродуктивни проблеми. Затова резултатите от спермалния анализ следва да не се разглеждат като диагноза, а само като заключение от изследване.

Къде да направя спермограма?

Изберете внимателно мястото за това важно изследване, защото неправилно направена спермограма може да има силно и дълготрайни негативни последици върху вас. Едни погрешно добри резултати ще забавят диагнозата и лечението, и обратно – погрешно лошите резултати могат да причинят излишно безпокойство. Имайте предвид, че огромната част от клиничните лаборатории нямат право да извършват спермален анализ, въпреки че масово се практикува това заради липсата на контрол.

Кой ще ми разясни заключението от спермограмата?

Както резултатите от всяко лабораторно изследване, така и резултатите от спермограмата трябва да се коментират от лекар. За съжаление, това често не се случва и коментарът се дава от други хора, напр. лаборанти или биолози. Разбира се, това е неправилно. Важно за вас е всяка интерпретация да се извършва от лекар и заедно с данните от анамнезата и други изследвания, вкл. и при партньорката.

Какво ще последва, ако изследванията ми не са идеални?

Според показателите от спермограмата и анамнезата лекарят ще прецени дали имате нужда от допълнителни консултации, прегледи и изследвания. Стандратнтите насоки обикновено включват консултация и преглед при уролог, скрининг за инфекции и хормонален статус. В някои случаи се налага изследванията да се разширят с търсене на генетични причини или по-специфични тестове за установяване на здравния проблем. Понякога е възможно и само на базата на спермалния анализ и споделеното л лекаря да получите указания за поведение, съвети за начин на живот, хранене и физическа активност или лечение.

Не се притеснявайте да задавате въпроси – този раздел от медицината е сложен и никой не очаква от вас да сте експерт в тази област. Обсъдете с лекаря всичко, което ви вълнува – специалистът има нужните познания и е обучен да отговаря на въпросите ви ясно, подробно и на разбираем език.

Нали знаете, че съдбата обича смелите. Не отлагайте посещението при лекар, нито лечението. Забавянето не е във ваша полза. Намерете лекаря, на когото вярвате, следвайте неговите препоръки и успехът ще дойде.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари