БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как да си помогнем при слънчево изгаряне

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (12 вота, средно: 2,42 oт 5)
Loading...

Слънчево изгаряне

Не случайно толкова се радваме на слънцето през пролетта и лятото. Слънцето изработва така необходимия ни витамин D, който усилва имунитета и оказва благотворно влияние на кръвообращението, укрепва мускулите и костите, помага за усвояването на калций и фосфор и повишава обшия тонус на организма. При излагане на слънчеви лъчи, в дермата се локализират вещества (безцветни предшественици на меланина), окисляването на които се свързва с потъмняването на кожата. Такъв загар можете да получите, ако сте на плаж в безопасните часове от деня (сутрин до 11.00 и вечер след 16.00). UV –лъчите от тип А не са много опасни за човека, въпреки че продължителното им въздействие също нарушава структурата на колагеновите влакна на дермата, намалява еластичността ѝ, в следвие на което се образуват бръчки.

Как действа честото излаганe на слънце?

Хроническото въздействие намалява имунитета, повишава риска от рак на кожата, образува лунички и други доброкачествени аномалии на кожата, фотостареене, пигментация. И тук не става дума за класическо слънчево изгаряне, което е свързано с почервеняване на кожата, обриви, треска, гадене. Леката степен на слънчево изгаряне предизвиква дискомфорт, но не се нуждае от продължително лечение. След 4-7 дни, човек се чувства добре и единственото неразположение е беленето на изгорялата кожа. Този процес се свързва и със сърбеж, особено нощем и след приемането на душ.

При по-тежка форма на изгаряне, всички тези симптоми са много по-силни, като има и температура, гадене и повръщане. Дългото пребиваване на слънце без защитни средства може да предизвика дори слънчев удар или смърт.

При началната степен на изгаряне – след 2 до 6 часа кожата започва да почервенява и се появява раздразнение. Пик на проява на симптомите се наблюдава след 12-24 часа. Появяват се и мехури, които са различни по размери.

Първа помощ при слънчево изгаряне

При леко изгаряне са достатъчни само хладни компреси от равни количества вода и мляко или намазване на почервенелите участъци с кисело мляко. Може да помогне хладка ( в никакъв случай студена) вана. Кожата по никакъв начин не се трие. Не се употребяват соли, масла и ароматизатори за вана. Мократа кожа внимателно се попива с мека кърпа. Използват се леки неароматизирани овлажняващи кремове.

Слънчево изгаряне – лечение

Въпреки температурата, не се използват лекарства като аспирин или ибупрофен. Те няма да помогнат, а ще влошат състоянието на пострадалия. Не се използват и лосиони, които съдържат някакви анестетици, въпреки болката по кожата. Тези лосиони могат да предизвикат допълнителна алергична реакция. Докато изгарянето не премине, не се показвайте на слънце и като минимум ще се предпазите от тежка пигментация.

Лекарства за слънчево изгаряне

За най-ефективни се смятат кремовете със съдържание на сребърен сулфат. Когато го нанасяте на лицето, спазвайте указанието от опаковката. Ако сте получили леки, незастрашаващи живота ви изгаряния, лекарят може да препоръча употребата на много течности и нестероидни противовъзпалителни препарати.

Тежко слънчево изгаряне – лечение

При тежка степен на слънчево изгаряне се развива симптоматика на шоково състояние – учестен пулс, пребледняване, световъртеж, гадене, слабост, задъхване или припадък. Пострадалият трябва да се премести на сянка и да се извика лекар. Тежкото изгаряне е риск за определен тип хора – за тези, които са с много светла кожа, за деца на възраст до 5 години и за възрастни след 55-60 години. Слънцето е много вредно за тези, които скоро са изгаряли или имат заболяване на съединителната тъкан. Слънцето е противопоказно за онкоболните, особено за тези, които са преминали химиотерапия и лъчетерапия и хората с генетична предразположеност към меланоми. Излагането на силни слънчеви лъчи е противопоказно за бременни и пациенти, които в момента приемат антибиотици.

Слънчево изгаряне на лицето

Това е най-често разпространеният симптом за увреждане на кожата с агресивни ултравиолетови лъчи. Не е трудно да се досетим за причината – лицето винаги е открито. За щастие, слънчевото изгаряне на кожата на лицето се ограничава в почервеняване на епидермиса предимно на носа, бузите и челото. При интензивно въздействие на слънчевите лъчи, може да се получат и отоци. Независимо, че това изгаряне не се нуждае от лекар, то може сериозно да повреди структурата на кожата и да предизвика фотостареене. Както тялото, така и лицето, можем да защитим с помощта на средства с SPF фактор.

След слънчево изгаряне

Важно е да знаем какво категорично не трябва да правим, след като сме изгорели на слънцето. Не трябва да се мажем с масло, олио, сметана и други мазни неща, които ще образуват филм върху кожата и ще се получи т.нар. „парников ефект”. Под този филм кожата ще се загрее отново и изгарянето ще продължи да работи по-дълбоко. Не бива да се носят плътни и тесни дрехи, които допълнително да травмират кожата, която така или иначе е чувствителна към всеки допир. Не трябва да се пие алкохол, а много вода – дневната доза е 35мл на всеки килограм от тялото. Това се налага за да се хидратира изгорялата кожа.

Белене на кожата след слънчево изгаряне

Беленето на кожата трябва да се забави. Ако забележите, че процесът започва, охладете кожата си с хладък душ и после внимавайте с хавлията. Ако вече сте наясно, че изгарянето няма да се мине без белене, спешно хидратирайте кожата, включително и с овлажняващ лосион. Беленето на кожата винаги е съпроводено от неприятен сърбеж. В никакъв случай не се чешете, не правете пилинг и не махайте белещата се кожа, като я дърпате. Така рискувате да получите и белези. Със сърбежа можете да се справите с хладка вана с отвара от смрадлика. Ако изгарянето е тежко, с мехури, пълни с течност, те ще започнат да се пукат и мъртвата кожа да пада на парцали. Това състояние лесно може да предизвика инфекция и се налага използването на антибактериален крем.

Крем за слънчево изгаряне

Този крем трябва да е комплексен – да овлажнява, да обезболява , да успокоява и да е антисептичен. Звучи като лекарство, но много от козметичните компании предлагат такива продукти в сериите си за слънцезащита. Дори да струват скъпо, препаратите са много ефективни за лечение на слънчево изгаряне при деца и възрастни. Обикновено кремовете се нанасят 3-5 пъти дневно, като старият слой не се измива при следващо намазване. Резултатни са и кремовете с антихистаминово действие. При тежки, обширни поразени участъци с гнойни рани, лечението трябва да се назначи от лекар – с антибактериални препарати.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари