БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как да се грижим за кожата на лицето: вечерен ритуал

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 4,00 oт 5)
Loading...

Вечерните процедури за красота са най-важни и най-ефективни, понеже през нощта организмът е съсредоточен да се възстанови. През нощта регенерация на кожата е най-съществена и средствата, предназначени за грижа за кожата имат много по-голям ефект, отколкото дневните кремове. Сънят наистина лекува и затова една от големите грешки на жените е да пренебрегват вечерния ритуал на разкрасяване поради умора, разсейване или забравяне. Между другото, много по-лесно е да намерите време за себе си вечер, отколкото сутрин.

Вечерни инструкции за грижа за кожата на лицето

В никакъв случай не заспивайте с остатъците от дневния грим. Това е правилото, което трябва да се превърне в основен хигиенен навик.

  • Старателно измиваме ръцете си, непосредствено преди да се заемем със свалянето на дневния грим. Нанасяме на лицето козметично мляко, но не го втриваме, а леко намазваме кожата и оставяме продукта да действа 15 минути. След това внимателно изтриваме лицето с памук.
  • През тези 15 минути подготвяме различни препарати за миене на лицето и подхранващите продукти. Можем да разтворим четвърт чаена лъжица сода в литър преварена вода. Можем дори да си направим разтвор от равни количества вода и мляко и да го използваме за почистване и подхранване на кожата на лицето. Важното е да използваме мека вода. Температурата на преварената или бутилирана вода трябва да е стайна. Може да използваме и мицеларна вода, която дълбоко ще почисти порите.
  • След измиване не подсушаваме лицето, а го потупваме с длани. С възглавничките на пръстите минаваме от брадичката до челото и от челото до слепоочията. След 1-2 минути нанасяме нощния крем (отново с масажни движения). Това е най-простата вечерна процедура. Преди нощния крем, можем допълнително да почистим кожата с подходящ скраб. Тази процедура не се прави по-често от 1 или 2 пъти седмично.

През есента и зимата е препоръчително кожата да се почиства с растително масло. След това кожата ще стане кадифено мека. Един от вариантите за такава зимна грижа за кожата е следният:

Рецепти за почистване през зимата

Затопляме 3-4 лъжици зехтин в широка и невисока съдинка, поставена на водна баня. Половината от зехтина използваме за почистване на лицето и шията с памучен тампон. След това обилно потапяме в зехтина друг тампон и прекарваме няколко пъти по лицето и шията, като наблягаме на бръчките, веждите и устните. След 2-3 минути отстраняваме остатъците от зехтина с памуче, натопено в черен чай, тоалетна вода или лосион.

Почистване през цялата година

Целогодишно можем да чистим лицето си с кисело мляко. Жените с мазна кожа може да не измиват млякото от лицето си и да спят с него, а с нощен крем да намажат само под очите и шията. Киселото мляко действа добре само върху кожа без раздразнения и възпалителни процеси.

Има няколко прости рецепти на почистващи смеси, които може да се използват в течение на един месец. После се прави почивка за две-три седмици и процедурата се възобновява. Можете да ползвате пшеничени или овесени трици, като дозата за едно измиване е около 2 супени лъжици, които се размиват с малко топла преварена вода.

Можем да нахраним клетките на кожата с професионално подготвени подхранващи маски. Много жени асоциират правилното подхранване на кожата на лицето с необходимостта да направят ревизия на хладилника и да си разбъркат някакъв микс от растителни компоненти. Това не е лошо, но само, ако знаем кой плод или зеленчук как действа върху кожата. Всеки човек реагира различно на това въздействие. Именно затова домашното приготвяне на маски има своите табута. Така за по-мазна кожа са подходящи зърнени трици или хума. Маската за сухата кожа не трябва да включва съставка, която да изсуши кожата допълнително. По-добре използвайте маски от козметичните магазини или аптеки и не забравяйте за качествения нощен крем, работещ с пълна сила, докато ние спим.

Как изглежда вечерният ритуал, ако се използва само козметика от магазина?

Ако до определена възраст вечерната грижа за кожата се изразява в най-добрия случай от 3 етапа – почистване, тонизиране и подхранване и това е достатъчно, то с времето целият този процес става много по-комплексен и много по-интересен. Ако не сте свикнали с нанасянето на поне 5-6 продукта върху кожата си вечер, процедурите ще ви изглеждат сложно и досадно. Повярвайте, това не отнема много време, а и кожата на лицето ще засияе здрава и еластична.

  1. Сваляне на грима
    Ако в младежките си години можем да махнем грима само с вода и сапун, то след известно време това не само, че няма да е достатъчно, но и повече ще навреди, отколкото да помогне на кожата. Използвайте мицеларна вода, с която гримът ще се отстрани без остатъци и без да се налага да натискате и да триете кожата, особено около очите.
  2. Почистване на кожата
    Правилото е вечер да се ползва по-силно средство за почистване на кожата, от сутрин. Дали средството е подходящо ще разберете, ако не чувствате никакво стягане на кожата, след използването му.
  3. Тонизиране на кожата
    Освен, че ще направи кожата свежа и тонизирана, вечерното използване на тоник ще доизчисти лицето и ще го подготви за подхранващите процедури.
  4. Серум
    В идеалния вариант, трябва да редувате няколко серума за различни цели. Задължителни са тези с хиалуронова киселина и с витамин С за предпазване на кожата от пигментация. Останалите серуми се купуват в зависимост от текущите потребности на кожата.
  5. Нощен крем
    Най-важната част от вечерния ритуал на всяка една жена. След определена възраст кремовете са 2 – за лицето и околоочен.

Допълнителни вечерни грижи

  • Ако ежедневно се миете с препарат, отстраняващ мъртвите клетки, използвайте скраб или пилинг само веднъж седмично. Това е препоръчително и за жените, които са почитателки на химическите пилинги.
  • Маски за лице и за кожата около очите. Редувайте хидратиращи, подхранващи и маски за почистване или за детокс на кожата.
  • Допълнително подхранване или овлажняване един път седмично. Прави се с масло за лице, което се нанася за през нощта и намалява дълбочината на мимическите бръчки. Маслото за лице подхожда за всеки тип кожа и е подходящо дори и за жени с много мазна кожа.

Вечерното измиване, почистване и подхранване на кожата се правят час – час и половина преди сън. Половин час, след като сте поставили крема ( независимо дали вечер или сутрин) непопилата в кожата част се обира със салфетка.

И понеже сте се погрижили кожата ви да е в състояние да диша добре, осигурете ѝ кислород! Ако прозорците в жилището ви са със стъклопакети, то вентилацията на въздуха в помещенията е лоша, въздухът е застоял и се събира влага. Затова преди сън спалнята трябва добре да се проветри, за да може почистената кожа да диша свеж въздух.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари