БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Слънцезащита за бенки, татуировки и белези

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 2,67 oт 5)
Loading...

Слънцезащита за бенките на тялото

По принцип, наличието на множество бенки по тялото не се явява противопоказание за излагане на слънцето или за ползване на солариум. Потенциална опасност има само, ако се злоупотребява с ултравиолетовите лъчи. Слънчевите бани са опасни и, ако някоя от бенките е рискова и има вероятност да се превърне в онкологичен проблем. За да разберем дали слънцето е опасно за нас или не, е достатъчно да направим преглед на бенките – сами или при дерматолог. Ако бенките са доброкачествено натрупване на пигментни клетки, можем спокойно да поемем към плажа или солариума.

Има няколко правила за безопасно получаване на загар, независимо дали имаме бенки:

  • Нанесете на кожата слънцезащитен крем с висок фактор на защита;
  • Не се излагайте на слънце или в солариум, ако имате рани по кожата;
  • Бъдете внимателни, ако имате слънчево изгаряне и кожата ви се бели;
  • Когато бенките изглеждат нормално, спазвайте същите стандартни ограничения;
  • Излагайте се на слънцето с интервали от по няколко дни;
  • Ходете на плаж веднъж, а не два пъти в един и същи ден.

Слънцезащита за белези

Обикновеният тонален крем няма да е достатъчен за да се погрижите за белезите по лицето си. Освен да коригира, тоналният крем има да изпълнява още много задачи – да замаскира малките дефекти, да изравни тена на лицето, да хидратира и максимално да заличи наличието на белези. Така той защитава най-чувствителните участъци от неблагоприятното въздействие на околната среда, включително и от UV- лъчите.

Белегът на лицето може да се скрие за няколко минути. За целта нанесете крема на китката си, за да го загреете. После поставете малко количество от него върху белега с потупващи движения. След това разпределете крема с широка четка по цялата повърхност на белега. Накрая използвайте четката за да загладите ръбовете на белега и да изравните цвета с този на здравия участък на кожата.

Постоперативни белези

Ултравиолетовото излъчване винаги се отразява зле върху постоперативните белези. Слънчевите лъчи са причина са извънреден синтез на колаген в повредената тъкан, а това влошава външния вид на белега. В следствие на хиперпигментацията, белегът става по-тъмен и по-забележим. Затова е толкова важно да се използва козметика с SPF защита. В коригиращите кремове се използват същите защитни филтри, които присъстват и в слънцезащитните средства. Въпросните продукти осигуряват достатъчно ниво на защита на кожата в ежедневието, в случай, че не работите директно под слънчевите лъчи. Освен това, гримът лесно може да се освежи в течение на деня. Ако провеждате по-голямата част от времето си на слънце, гримът трябва да се нанася само върху слънцезащитен препарат. И пак, защитата трябва да се обновява на всеки 2-3 часа.

На козметичния пазар се продават различни продукти за защита на чувствителните участъци. Един от тях е слънцезащитният стик, който по принцип се използва за скулите, за зоната под очите, за носа, устните и раменете. Но също така е ефективен за бенки, татуировки, белези и пигментни петна. Съчетанието на лека текстура с твърда форма правят стика много удобен и приятен за ползване. Съставът му е обогатен с масла – овлажнява и възстановява кожата. Има и слънцезащитен стик с размер на червило, което го прави удобен за носене в дамската чанта и така е постоянно на разположение. Стиковете са с SPF 50.

Слънцезащита за татуировки

Продават се специални стикове за защита на татуировки, които са със защитен фактор повече от 50. Покриването на татуировката със слънцезащитен продукт е важно по две причини. Татуировката се разглежда като рана или като белег от рана и е уязвима на ултравиолетовото лъчене. Дори и да не е прясна, татуировката трябва да бъде запазена като цветове, понеже рисунката лесно избледнява от слънцето.

Специално разработените стикове са специален комплекс за запазване на влагата, за омекотяване и възстановяване на кожата и може да се използват и за предпазване на перманентен грим. Използват се не само при слънчеви бани, но и при процедури в солариум. Факторът за защита е 60.

Слънцезащита за пигментни петна по кожата

Според дерматолозите, 63% от пигментните петна по кожата се предизвикват от слънцето и едва 13% са свързани със стареенето. Как да се избегне появата на нови петна, да се премахнат или замаскират старите? Решението на всичко това понякога е свързано само с едни крем.

Какъв е механизмът за поява на петната?

При постоянно излагане на слънце се нарушават процесите за изработка и разпределяне на меланин по повърхността на кожата. Пигментите започват да се натрупват в безпорядък и да образуват петна. От това са засегнати най-откритите участъци на кожата – лицето, деколтето и ръцете. Петната са безвредни, но не са естетични. Те са доказателство, че кожата се нуждае от допълнителна защита.
Около 90% от жените в зряла възраст се сдобиват и с възрастови петна. В този случай процесът на пигментация е свързан и износването на естествения механизъм на кожата и хормоналните промени.

Има кремове, които регулират пигментацията на зрялата кожа. Това е трудно, защото тъмните петна са много устойчиви. През зимата изсветляват, а после отново се появяват под въздействието на слънчевите лъчи. Дори и най-внимателното стоене на слънце, може да влоши състоянието им. Затова защитата от слънцето е един от начините за грамотна грижа срещу появата им.

С идването на пролетта заменете обикновения си крем със специален слънцезащитен срещу стареене на кожата. Той гарантира тройна защита на клетъчно ниво. Бъдете още по-внимателни по време на ваканция и си осигурете допълнителна защита. После помогнете на кожата си да се възстанови и регенерира със специални серуми.

Как слънцезащитните средства действат на организма

Че са важни за кожата е ясно, но имат ли и странични действия? Наскоро излезе статия, че някои от филтрите за защита от слънцето се откриват в кърмата, в урината и в кръвта. Всъщност, през последните 20 години темата периодично се повдига. Това, че филтрите проникват в организма все още не означава, че са вредни. По време на изследванията, които се цитират, филтрите се нанасят в голямо количество по цялото тяло. Малко хора използват тези продукти точно по този начин. Обикновено се защитават лицето и ръцете. Не е измерено и колко време се задържат филтрите в кръвта и дали това изобщо влияе на здравето. Във всеки случай, това е сигнал изследванията да продължат в тази посока, както и за това дали филтрите влияят на ендокринната система и дали действат като хормони. Хормоноподобният ефект на някои органични филтри наистина вече е засечен, но не са направени изследвания върху хора, а само на клетъчни култури и животни. Това не е достатъчно за да се направят каквито и да е сериозни изводи. Методите на изследване са прекалено чувствителни и регистрират дори микроскопични количества, а това още не говори за вреда, защото тя принципно се определя от големи количества.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари