БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА
Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (5 вота, средно: 3,40 oт 5)
Loading...

Стрес

Не може да се отговори еднозначно на въпроса какво точно е стрес. Всичко е достатъчно тривиално – колкото повече e натоварването, толкова по-високо е нивото на стреса. И това е само за част от хората, за други – натоварването е ново предизвикателство. Във всеки случай, стресът бива два вида – положителен и отрицателен.

Симптоми

Стресът бива още остър и хроничен. Няма начин да не забележите острата проява на стрес. Той е най-сериозният нервен изблик, който може да изглежда като истеричен припадък, продължителни ридания, кръвотечение от носа или най-силното главоболие. В съвременния свят все по-актуална е хроничната форма на стрес, която измъчва организма с продължително физическо и психическо напрежение. Симптомите на стреса можем да разделим така:

  1. Физиологични симптоми: високо или ниско кръвно налягане, втрисане, потене, треперене, мускулен хипертонус, болки от неопределен характер – най-вече в гърба, главата и стомаха, замайване, нарушено храносмилане, промени в теглото, алергични обриви, безсъние, загуба на апетита, сексуални смущения.
  2. Емоционални симптоми: изнервяне, чести пристъпи на гняв, безпокойство, тревожност, недоволство от собствените постижения, чувство на самота, чувство на вина, прехвърляне на отговорността за себе си върху околните.
  3. Поведенчески симптоми: увеличена конфликтност, допускане на грешки в работата, усещане за недостиг на време, задълбочаване на вредните навици, работохолизъм.
  4. Интелектуални симптоми: трудна концентрация, влошена памет, натрапчиви мисли, трудности при взимане на решение.
    Хроничният стрес наистина заплашва здравето и живота на човека и значително влошава качеството му на живот. Не бива да игнорираме симптомите му и да чакаме да изчезнат сами.

Замислете се сериозно, ако ви се случват следните неща:

  • Умората не ви напуска, дори и след отпуска, като тя е и физическа, и психическа.
  • Не изпитвате радост от общуването с близките хора. Всеки ден това чувство се засилва.
  • Не харесвате себе си. Неуверен сте и имате усещане за безизходица.
  • Появяват се проблеми със здравето.
  • Ядосвате се на себе си и на всички останали.

Острият стрес е моментален отговор на организма на конкретна ситуация (например заплаха). Такъв стрес възниква когато човек разбира за смъртта на близък човек или става свидетел на смърт. Може да се получи и по време на шофиране или явяване на изпит. Симптомите са: гадене, емоционален шок, главоболие, силно сърцебиене, болки в гърдите, рязка агресия. Добър начин за успокояване е техниката с дишане (дълбоко вдишване през носа и бавно издишване през устата).

Бърз тест

Отговорете на въпросите и сметнете резултата така: за отговор „почти никога” – 1 точка, за „рядко” – 2 точки, за „често” – 3 точки, за „почти винаги” – 4 точки.

  1. Лесно ли се ядосвате за дреболии?
  2. Изнервяте ли се, когато чакате някого?
  3. Можете ли да обидите някого несправедливо, само защото ви се е изпречил на пътя когато сте ядосан?
  4. Често ли почервенявате?
  5. Критиката по ваш адрес вади ли ви от равновесие?
  6. Ако някой ви блъсне в трамвая, ще го блъснете ли и вие (или ще го обидите)?
  7. Запълвате ли свободното си време с някаква дейност?
  8. Закъснявате ли за работа?
  9. Когато говорите с някого, прекъсвате ли го, допълвате ли го?
  10. Имате ли проблем с апетита?
  11. Изпитвате ли безпричинна тревожност?
  12. Чувствате ли се зле сутрин?
  13. Уморявате ли се лесно?
  14. Уморени ли сте дори след дълъг сън?
  15. Боли ли ви сърцето?
  16. Имате ли болки в гърба и във врата?
  17. Тактувате ли с пръсти по масата, въртите ли копче от дрехата си и др.?
  18. Смятате ли, че трябва да ви хвалят повече?
  19. Чувствате ли се недооценен?
  20. Спазвате ли диета за отслабване?

Ако сте събрали до 30 точки, вие леко се справяте с проблемите си и приемате трудностите. Устойчиви сте на стрес.

От 31 до 45 точки: имате напрегнат живот, но получавате удовлетворение от него. За сега стресът не ви заплашва, но опитайте да почивате повече.

От 46 до 60 точки: намирате се в постоянно напрежение. Научете се да се отнасяте по-леко към неуспехите. Радвайте се на живота.

Повече от 60 точки: стресът заплашва здравето ви. Променете живота си и се заемете с любими занимания.

Кои болести са свързани със стреса

  • Хипертония и сърдечни болести: при стрес съдовете правят спазми, движението на кръвта се ускорява, пулсът се учестява и това е най-простата схема за вдигане на кръвното налягане. Има опасност от инсулт или инфаркт.
  • Бронхиална астма: при внезапен стрес, първа страда дихателната система. Човек започва да се задъхва. Това е особено опасно при наличие на бронхиална астма, която се изостря при всяко вълнение.
  • Гастрит, язва и други проблеми с храносмилателната система: по време на стрес, голяма част от кръвта постъпва в мускулите и в главния мозък, а дефицитът на кръв в стомаха се изразява в болки, гадене, диария. Това води до синдром на раздразнените черва и до язва.
  • Кожни болести: това е вторична проява на проблема с храносмилането. Хранителните вещества не се усвояват добре, имунитетът пада и се появяват обриви и раздразнение по кожата. Може да се появи хроничен псориазис, екзема или акне.
  • Податливост на инфекции: при стрес пада нивото на белите кръвни телца в организма, които отговарят за имунитета. Така заразяването с всякакви вируси и инфекции става много лесно.
  • Главоболие: причините за главоболие може да са много, но мозъкът не обича негативни емоции и ще реагира с болки или световъртеж.

Как да си помогнем


Банално е, но здравословният начин на живот формира устойчивост на стрес. Огледайте как прекарвате деня си – достатъчно време ли почивате, колко часа спите, правите ли разходки на чист въздух и занимавате ли се със спорт. Всичко това е благоприятно за психиката. Обратно, вредните навици като алкохол и цигари, действат зле на централната нервна система.

  1. Фитнес: редовното физическо натоварване изработва хормона на щастието – серотонин. Затова след някакво извънредно напрежение, трябва да свалим стреса в спортната зала. Така ползата е двойна – и за тялото, и за психиката.
  2. Контрол на емоциите: помислете си какво ви изважда от равновесие. Определете сами своя тактика за реакция на негативните емоции. Дръжте се под контрол, а ако не можете да се справите сами, говорете с психолог.
  3. Заемете се с творчество: всяко хоби, особено, ако е свързано с ръкоделие, успокоява нервната система. Полезно е да се бродира, да се нижат мъниста, да се плете или шие.
  4. Отпуснете се: по-точно – научете се да почивате. За някого това може да е четене на книга, за друг – миене на чинии или изкачване на връх. Важното е да получите удоволствие или поне да се откъсне от лошите мисли.
  5. Избавете се от негативните преживявания: Забравете за лошото и се постарайте да извлечете добър урок. В никакъв случай не превъртайте в главата си ситуацията отново и отново. Отрицателната енергия разрушава здравето.

Анти-стрес топка

Може да ви звучи несериозно, но анти-стрес топката наистина върши чудеса. Подходяща е за хората, които още не знаят как да освобождават стреса си. Топката намалява напрежението, защото когато я стискаме и отпускаме, мускулите на ръката се стягат и отпускат и това наистина успокоява. Топката стимулира и проводимостта на нервите – някои от нервните окончания на ръката са директно свързани с мозъка. По този начин, топката може дори да стимулира производството на ендорфини.

Може ли стресът да е полезен

Да, ако ни помага да избягаме от мечка или да си вземем изпита. Стресът мобилизира цялото ни тяло за „битка” или за да избягаме. Проблемът е, ако се превърне в хроничен. Тогава, поради повишеното отделяне на кортизол, норадреналин и адреналин, се възбуждат редица възпалителни процеси в тялото. Дори костите ни могат да станат по-чупливи от постоянен стрес. Нивото на въздействие на стреса върху нас зависи не от самата ситуация, а от нашата интерпретация. Дори и да се потим и да имаме сърцебиене във важна за нас ситуация, това няма да ни плаши, докато не започнем да разглеждаме реакцията на организма си като нещо лошо и застрашаващо.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Rumi
Rumi
3 years ago

В началото симптомите са по-леки, не им обрищаш внимание..очакваш и се надяваш, че е нещо временно и ще отмине, докато не се задълбочат и тогава става по- трудно да се справиш. Поне така беше при мен. Отне ми доста време, докато намерих баланс. Опитвам се да живея по-здравословно и да има повече движение в ежедневието ми. Но няма да отричам =, че ползвам и различни витамини В,С,Е и т.н. и минерали. За намаляване на стреса и напрежението ползвам една немска добавка, която много ми помогна Good better best.

Atanaska
Atanaska
3 years ago

Mojeli dami kajesh kakva e dobavkata