БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Графиня Ангелика Волфскийл: Режим на хранене и минерална терапия спасяват болните с инсулинова резистентност

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Графиня Ангелика Волфскийл е популярен натуропат, Шуслеров терапевт и психологичеки съветник от Германия, автор на книги по Шуслерова терапия, лектор на Немския биохимичен съюз. В практиката си включва класическа хомеопатия, Шуслерова терапия, терапия по рефлексните зони на краката, терапия на гръбначния стълб, ирисова диагностика, традиционна китайска медицина, аюрведа и др. 

Инсулиновата резистентност в днешно време се превръща в бич за много жени, като все по-често засяга и млади хора. Кои са основните причини и рискови фактори за нейната поява?

Наследствената обремененост тук е сериозен фактор, но също толкова важна роля имат и нездравословният начин на живот с неправилно хранене, с появата и задържането на наднормено тегло и със заседналия начин на живот. При инсулиновата резистентност клетките на тялото блокират и повече не реагират достатъчно на хормона инсулин. В резултат на това кръвната захар не намалява адекватно и съответно панкреасът продължава да произвежда инсулин. Това води до високи нива на инсулин в кръвта, т. нар. „хиперинсулинемия“.

Възможно ли е да имаме инсулинова резистентност с години, без дори да подозираме?

В повечето случаи инсулиновата резистентност остава незабелязана в началото. Към първите признаци се числят хронично високите нива на кръвна захар и инсулин. Ако се наблюдава постоянно покачване на килограми (респективно затруднено отслабване), това също дава насоки за възможно наличие на този проблем.

Повечето симптоми, които трябва да ни алармират, са неспецифични: общо неразположение и отпадналост, умора, суха кожа, нарушено зрение, нарушено зарастване на рани, мускулна слабост, нарушена концентрация, световъртеж, синдром на поликистозните яйчници, автоимунни заболявания и много други.

Какви са последствията, ако не се вземат адекватни мерки?

До поставянето на диагнозата „диабет“ засегнатите пациенти живеят около 8 години с неустановена захарна болест, според информация на немската здравна организация „Помощ при диабет“. А това крие много опасности. Към най-честите заболявания вследствие на диабета спадат сърдечно-съдовите проблеми, заболявания на очите и бъбреците и много други.

Какви натуропатични средства препоръчвате в терапията на вашите пациенти с инсулинова резистентност?

Целта на терапията е да се подобри метаболизмът на мазнините и въглехидратите и да се подкрепи усвояването на глюкозата от клетките. Задължително използвам оригиналните немски Шуслерови соли на DHU – №2, №5, №7, №8, №9 и №10, които се прилагат в 2 последователни програми. Ето какво е важно да се знае за действието на тези минерални соли:

  • Шуслерова сол №2 Калциум фосфорикум и №8 Натриум хлоратум подобряват усвояването на необходимите хранителни вещества от клетките.
  • Шуслерова сол №7 Магнезиум фосфорикум има положително влияние върху прекия достъп на глюкозата в клетките.
  • Шуслерови соли №5 Калиум фосфорикум, №9 Натриум фосфорикум и №10 Натриум сулфурикум синхронизират и подпомагат всички метаболитни процеси, свързани с обмяната на мазнините и въглехидратите. 

Препоръчвам сол №7 да се приема всяка вечер по 5 таблетки, разтворени в чаша топла вода. Останалите соли се приемат през деня, разделени в 2 програми, които се редуват през 2 седмици. Първата програма е регенеративна и се състои от соли №2 и №8, другата е метаболитна – соли №5, №9 и №10. Приемат се по 3-5 таблетки от всяка сол дневно. Добре е приложението на солите да е минимум 3 месеца, както и да се повтаря поне веднъж годишно.

В допълнение може да се нанася Шуслеров мехлем №10 с леко втриване в горната част на корема и 2 пъти седмично с него да се прави компрес на черния дроб (в идеалния случай през уикенда около 14 ч.).

Към терапията винаги включвам и Гастритол – това е фитолекарство, съдържащо горчивите вещества на лечебни билки. Те разгръщат действието си още в устата – в момента, в който се усети горчивият вкус, започва слюноотделянето, едновременно с това се повишава секреторната активност на стомаха, жлъчката и панкреаса. А допълнителният позитивен страничен ефект на приложението им e, че имат ефекта на естествено „обуздаване“ на апетита, по този начин не ядем повече от необходимото. А силният неудържим глад за сладко намалява и дори изчезва. Гастритол освен това спомага за разграждането на висцералната мазнина, профилактира метаболитния синдром, намалява холестерола. Регулирането на кръвната захар се получава по-лесно и естествено, стомашно-чревните оплаквания намаляват.

А възможно ли е чрез определен вид диета да преодолеем инсулиновата резистентност?

Да, в някои случаи има възможност да се възстанови здравето. Целта е клетките на пациента отново да станат чувствителни – да могат да разпознават и приемат инсулина. Това е целта на Шуслеровата програма, но тя ще може да е много по-ефективна, ако се съчетае с известна промяна на хранителните навици. При наличие на наднормено тегло трябва да се постигне и редукция на килограмите.

В идеалния случай това може да се постигне с т. нар. „Средиземноморска диета“ – режим на хранене с много плодове и зеленчуци, ядки, пълнозърнести продукти, здравословни мазнини и висококачествен протеин. По този начин ние автоматично приемаме баластни вещества и сложни въглехидрати, които оказват положително влияние върху нивата ни на кръвна захар. Освен това този тип хранене ни държи сити по-дълго време, така че постоянните похапвания между основните хранения заради прегладняване отпадат.

Много е важно, също така, да спазваме точно установени часове за прием на храна, което цели да стабилизира кръвната захар. За малки междинни закуски са подходящи здравословни алтернативи като шепа ядки, една краставица или домати (предимно храни с нисък гликемичен индекс). 

Ако трябва да обобщя, стремете се към: намаляване на теглото въз основа на балансирано хранене (Средиземноморска диета), отказ от храни с висок гликемичен индекс, фокус върху бедните на захар плодове, зеленчуци, комплексни въглехидрати и храни, богати на баластни вещества.

Можете да използвате също така т. нар. „интервално гладуване“ – когато човек не приема храна минимум 16 последователни часа (приблизително времето, от което тялото се нуждае, за да активира обновяването на клетките). Постига се намаляване на енергийния прием и подпомага преодоляването на инсулиновата резистентност.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари