БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как да се хидратираме по време на епидемия: широкият спектър на действие на водата

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Сега е идеалното време чистата вода да се пие като лекарство. Процедурата трябва да се повтаря няколко пъти на ден. Но какво означава да пием „много“ и най-главното – защо? Разказваме ви как водата помага за понижаването риска от респираторни инфекции.

Обезводняването – тригер за заболявания

Карантината промени всички навици и ритуали, които спазвахме. Оставайки затворени у дома, лесно може да не забележите, че сте започнали да пиете по-малко течности. Този дефицит в организма може да доведе до опасни последствия:

  • Сгъстяване на кръвта, което увеличава натоварването на сърдечно-съдовата система;
  • Сгъстяване на храчния секрет, което води до нарушаване функцията на бронхите и съответно на дишането;
  • Ръст на риска от бактериални усложнения.

Така организмът губи защитата си едновременно по няколко фронта. Това засяга здравите и вече заболелите от ОВИ хора. Затова сега е нужно да се промени модерното „пия много течности“ на „пия, за да предотвратя обезводняване“.

Незабележимите загуби

Вкъщи продължаваме да губим течности – все пак дишаме, потим се, забравяме да проветрим толкова често, колкото се препоръчва – а сухият въздух заради климатика не подобрява ситуацията. Ето защо притежателите на овлажнители за въздух са напреднали значително в превенцията на респираторни заболявания.

Овлажняването на въздуха се препоръчва не само от педиатри, но и от геронтолози. Възрастните хора са склонни да не виждат загубата на влага и значително по-често страдат от обезводняване. Осигуряването на надежден филтър за вода заедно с овлажнител за въздух за нашите родители е важна и ефективна мярка.

Колко е „да пия много“?

Научно доказани числа в тази насока не съществуват. Затова се опираме на числата, които СЗО препоръчва – трябва да се започне минимум с 1,5 литра на човек и добавяме между половин до два литра в съответствие с начина на живот и климата. И вече към това количество добавяме още заради епидемиологичната обстановка

„Твърде много фактори влияят на това, каква е нормата на един организъм. Представете си, че цял ден работите под палещото слънце или спортувате. Вие можете да употребявате от един-два литра до много големи количества вода. Нормата също се повлиява от храната, теглото, метаболизма, възрастта“Брус Гордън (Координатор по водите в СЗО)


Ако изпитвате сухост на езика или в лигавиците като цяло, не се потите и най-важното – не ходите по малка нужда повече от шест часа – вече е повод за тревога.

Да бъдете внимателни към себе си и близките, да им осигурите достатъчно чиста вода всеки ден – можете да направите тази профилактика още сега.

Та, ако още се чудите колко вода да пиете – препоръчваме да започнете от минималните 1,5 литра чиста филтрирана вода и доведете нормата до 2,5-3 литра, като вземете предвид приготвянето на напитки и супи. Ако пиете кафе или други диуретични напитки, които извеждат течностите от организма, трябва да добавите допълнителен обем чиста вода към дневната норма.

Дневната норма – наведнъж или равномерно разпределени количества през целия ден?

Пиенето на голямо количество течности наведнъж не е добра идея, тъй като това може да повлияе негативно върху електролитния баланс и нормалното функциониране на организма. Затова се препоръчва разделянето на нормата на равни количества, които се консумират през целия ден – 1 до 2 чаши течности/час в зависимост от активността, както написахме по-рано.

Каква трябва да бъде водата, за да се извлекат максималните ползи от нея?

Естествено, нужна е чиста вода от надежден и безопасен източник. Тя трябва да бъде с неутрален киселинен баланс с pH около 7 и по възможност – мека (ниско до умерено съдържание на солите, които правят водата твърда), за да щади овлажнителя от пагубния ефект на котлените отлагания. В нашия случай – филтрирана водопроводна вода, тъй като ходенето до магазина за бутилки вода по време на карантина не е добра идея, а и негативите от еднократната пластмаса могат да бъдат по-големи от самата дехидратация.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари