БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Трифон Трифонов: Билки за добро храносмилане

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Маг. фарм. Трифон Трифонов е завършил фармация в Медицински Университет – Пловдив. Преминал е сертифицирани курсове по фитотерапия и хомеопатия.

маг. фарм. Трифон Трифонов

Аптека 36.6 Победа

_____________________

Стомахът е много чувствителен орган, който бързо може да излезе от равновесие, дори и от най-дребните дразнители. Това най-често са неправилното хранене, алкохола, цигарите и стреса. Както знаем, празниците са време, което да прекараме със семейството и приятелите, време да се отпуснем и ако желаем – да похапнем нещо по-различно и приятно, било то и не много здравословно или пък в по-голямо количество. Това обаче може да доведе до проблеми със стомаха, като най-честите оплаквания са болка, тежест, подуване и киселини. В статията този месец Ви предлагаме да се запознаете с няколко билки, които биха били полезни за доброто храносмилане.

Риган

Риганът (Origanum vulgare) е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни. Главната му активна съставка – етеричното масло, засилва секрецията на храносмилателните жлези и действа стимулиращо на перисталтиката и тонусът на червата. Освен това е наблюдаван добър лечебен ефект при колики и възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт. Билката се прилага при гастрит, чревна атония и запек. Премахва и спазми в коремната област.

Мента

Лютивата мента (Mentha piperita) е многогодишно растение. Използват се изсушените ѝ листа, които имат силна специфична миризма. Те съдържат ментово масло, танини и горчиви вещества, които облекчават симптомите на гадене и стомашни болки. Благоприятства функциите на черния дроб и панкреаса, както и нормалното функциониране на храносмилателната система. Също така, ментата има и противовъзпалително действие, което сподпомага елиминирането на Helicobacter pylori от организма.

Лайка

Лайката (Matricaria chamomilla) е едногодишно тревисто растение. Употребяват се нейните цветове. В тях се съдържат етерични масла, полизахариди, танини, витамини от група B, витамин C, хамазулен и др. Етеричните масла повлияват благоприятно храносмилателната система и имат силно антисептично действие. Хамазуленът действа спазмолитично и облекчава болките в стомаха и червата. Освен изброените, лайката има и добър ефект при киселини, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Босилек

Босилекът (Ocimum basilicum), освен като подрпавка е и билка, с която можем да постигнем определен терапевтичен ефект. Според изследвания, босилекът подобрява апетита, има спазмолитично действие и помага при метеоризъм (газове). Освен това се прилага и при хронични гастрити, колити и ентерити.

И четирите билки се предлагат в изсушена форма в АПТЕКИ 36.6. От особено значение е винаги преди да започнете употреба на билки да се посъветвате с вашия лекуващ лекар. Желателно е да бъдат подбрани точните билки и да се спазват препоръките за количеството и честотата на приема. Във всички АПТЕКИ 36.6 се предлагат пакетирани билки, а в две от тях – 36.6 Тунела и 36.6 Победа, се приготвят и билкови смеси.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари