БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Как да преборим хипохондрията?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 3,67 oт 5)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки

Анима Център, гр. Пловдив

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, психотерапия и психодиагностика “Анима Център” в гр. Пловдив.

[ Facebook ] @ANIMABULGARIA

________________________

Напълно нормално е понякога да се тревожим за здравето си. Някои хора обаче се тревожат прекомерно и упорито. Те продължават да се притесняват, че имат сериозно заболяване, въпреки че са се консултирали със специалист, който ги е уверил в обратното – че няма заболяване, за което да се притесняват! Този проблем се нарича хипохондрия.

Хипохондрията е тревожно разстройство, болестно хронично състояние, което се среща по-често сред възрастните хора или при тези, които са подложени на стрес. Изразява се с различна тежест. Хипохондрик е човек, който има прекомерна загриженост за здравето си. Ако смятате, че дори незначителните симптоми са признаци на тежко заболяване, въпреки медицински прегледи, които показват, че всичко е наред, тогава има вероятност да имате хипохондрия!

Хипохондрик е човек, който живее със страх, че има сериозно, но недиагностицирано заболяване, въпреки че диагностичните тестове показват обратното. Хипохондриците изпитват изключителна тревожност от телесни симптоми, които повечето хора приемат за нормални. Например, те са убедени, че нещо толкова просто като кихането е знак, че имат ужасно заболяване. От хипохондрични симптоми страдат около пет процента от извънболничната медицинска помощ годишно. Повече от 200 000 души се диагностицират с тревожност относно здравето си всяка година.

Психосоматичното разстройство или така наречената хипохондрия, се характеризира с необоснована загриженост и дори страх за собственото здраве и убеждение, че физическите белези и симптоми сочат сериозно заболяване. Опасенията на пациента, обикновено са неоснователни или неадекватно пресилени.Терминът хипохондрия е съставен от гръцките наименования: hypo – под и chondros – гръдна кост, с което се обозначава нервно заболяване, в резултат на което човек е мрачен, постоянно мислещ за здравето си, за своите болести и произтичащите от това лични нещастия.

Хипохондрията е разстройство на психичното здраве. Обикновено започва в ранна възраст и може да се появи, след като лицето или някой, когото познава, е преминал през заболяване или след като е загубил някого поради сериозно състояние. Около две трети от хипохондриците имат съпътстващи психиатрични разстройства. Обикновено това е паническо разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство или тежка депресия. Хипохондрични симптоми са:

· хората с хипохондрични симптоми, често се проверяват за признаци на заболяване;

· изпитват страх , че нещо от хрема до бълбукане в червата е знак за сериозно заболяване;

· правят чести посещения при специалисти;

· често избягват посещение при лекар поради страх, че ще бъдат диагностицирани със сериозно заболяване;

· говорят прекомерно за здравето си;

· прекарват много време онлайн, изследвайки своите симптоми;

· често може да се фокусират върху определено заболяване (пример: рак) или определена част от тялото (пример: белите дробове, ако имат кашлица);

. може да се страхуват от някаква болест или да се съсредоточат върху популярна болест (пример: по време на грипния сезон, те може да са убедени, че подсмърчането означава, че страдат от грип);

· обикновено не са убедени, че отрицателните им медицински тестове са правилни, след което се притесняват, че имат нещо недиагностицирано или, че никой няма да може да го намери и да ги излекува;

· избягват хора или места, защото се страхуват, че може да се разболеят.

Повишената тревожност всъщност може да има свои собствени симптоми. Възможно е човекът да има стомашни болки, замаяност или болка в резултат на огромната тревожност. Всъщност тревожността от болести, може да завладее живота на хипохондрика до такава степен, че тревожността и животът в страх да бъдат толкова стресиращи, че организмът да се изтощи.

 

Често такива хора, тичат при лекаря си при първите признаци на незначителен симптом. Лекарят не приема сериозно това, но понякога, някои от тях може да се възползват от страховете на пациента и могат да проведат ненужни тестове, само за да го успокоят. Всъщност е изчислено, че повече от 20 милиарда долара се харчат годишно за ненужни процедури и прегледи.

Как да си помогнем?

Има няколко начина сами да си помогнем в такива ситуации:

  • Техники за управление на стреса и релаксация – упражненията в АНИМА – мобилно приложение за упражнения за ума;
  • Избягвайте онлайн търсенето за вашите симптоми;
  • Фокусиране върху външни дейности като хоби, което харесвате, или доброволческа работа, към която изпитвате страст;
  • Избягване на употреба на алкохол и наркотици или развлечения, които могат да увеличат тревожността;
  • Разграничете физическите признаци, които изпитвате, дали са симптом на нещо зловещо или всъщност са нормални телесни усещания;
  • Създаване на график за редовни срещи с вашия терапевт психолог, за да обсъдите вашите здравословни проблеми;
  • Всекидневна физическа активност.

Струва си да се отбележи, че много страдащи не желаят да признаят ролята, която тревожността играе в техните симптоми. Това ги прави по-малко склонни да търсят помощ от специалист по психично здраве. Често хипохондриците са толкова устойчиви на идеята, че са болни и изпитват безпокойство, че е необходима намеса от близки, за да им се помогне да разберат, че се нуждаят от помощ. Добрите отношения в семейството и разбирането от страна на близките могат да намалят задълбочаването на хипохондрията и да помогнат при лечението й.

За да живеете в комфорт със себе си, е добре да се консултирате със специалист. Справянето с проблема е възможно, стига да имате желание за това и да не живеете в комфорт с това състояние, черпейки внимание от околните.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари