БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

БЯЛА МАГИЯ: ЕНЗИМНО ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Когато става въпрос за по-бяла усмивка, много от нас посягат към пастите за зъби, въпреки че те могат да бъдат силно абразивни и дългосрочната им употреба може да доведе до нараняване на емайла. От друга страна, клиничното избелване при стоматолога е доста популярен метод с гарантиран бърз и забележителен ефект. Често след една такава процедура обаче се случва да се появи и чувствителност, а в първите няколко дни рискът от преоцветяване на зъбите е много висок, особено при потребители, склонни към употребата на оцветяващи храни и напитки.

Ако има безопасен начин да постигнете по-бяла и сияйна усмивка, без да се подлагате на клинично избелване при зъболекаря, какво бихте избрали?

Глюкозна оксидаза звучи малко плашещо. Но всъщност това е естествен ензим, който нежно избелва зъбите ви – без избелващи агенти – и се грижи едновременно за зъбния емайл и венците. Магия.

Вече има продукти за орална хигиена с ензими, които могат да предложат забележително избелване на зъбите, а в същото време се грижат за емайла. Пример за такава паста за зъби е Curaprox Be You.

Ензимната реакция: когато ензимите и захарите се срещнат с кислород

Ензимната реакция започва веднага щом пастата за зъби срещне въздуха. Две съставки – ензимът глюкозна оксидаза , който може да се намери в меда, и декстрозата , обикновена захар, произведена от царевица – реагират помежду си и с кислорода във въздуха. Въпреки че технически е захар, декстрозата присъства само за да започне реакцията и да служи като храна за ензимите, без да оставя вредни остатъци.

Резултатът от ензимната реакция е създаването на две активни съставки: водороден пероксид и глюконова киселина. Водородният пероксид е съставката, която стоматолозите използват при клиничното избелване на зъбите във високо концентрирани гелове.

Формулата на нежното избелване: водороден пероксид + хидроксиапатит

Водородният пероксид отлага една от двете си кислородни частици в зъбния емайл, което води до физическа реакция: когато светлината се отразява от емайла, той изглежда по-бял. Останалите частици от водороден пероксид се разтварят естествено, тъй като не могат да оцелеят в устата сами.

Всъщност ензимните компоненти вече естествено присъстват в устата и слюнката. Пастите за зъби на базата на ензими просто допълнително подпомагат процеса на тяхното създаване, което води до много нежен избелващ ефект. Като такъв, ензимният избелващ ефект е безопасен дори при ежедневна употреба.

Хидроксиапатитът изглажда и изсветлява емайла и също запълва пукнатини, които разкриват дентина под емайла. По този начин хидроксиапатитът предотвратява попадането на оцветени хранителни частици в микроскопичните емайлови фисури и намалява чувствителността на откритите зъбни шийки.

Борба с бактериите: глюконова киселина

Глюконовата киселина е вторият продукт на ензимната реакция и има защитни качества. Това е естествена плодова киселина, която инхибира растежа на микроорганизмите.

За кого е подходящо ензимното избелване?

Ензимното избелване е идеално решение за тези, които биха искали зъбите им да са по-бели, но не искат да изберат нито професионално избелване, нито агресивни домашни комплекти за избелване.

Нещо повече, продуктите, базирани на ензими, са способни да запазят цвета на зъбите на пациента след професионално избелване, като удължават ефекта му по безопасен, нежен и устойчив начин.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари