БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Трифон Трифонов: Билки за облекчаване на симптомите на сенна хрема

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

маг. фарм. Трифон Трифонов

АПТЕКА 36.6 ПОБЕДА

Маг. фарм. Трифон Трифонов е завършил фармация в Медицински Университет – Пловдив. Преминал е сертифицирани курсове по фитотерапия и хомеопатия. Управил на АПТЕКА 36.6 ПОБЕДА.

___

Алергията е реакция на организма към определени вещества от околната среда, наречени алергени. Те могат да бъдат акари в домашния прах, полени от различни дървесни и тревисти растения, алергени от животински произход, някои храни, лекарства и др. Най-често проявяващата се алергична реакция в месеците между март и септември е сенната хрема, известна още и като алергичен ринит. Тя причинява симптоми, подобни на настинка като хрема, сърбеж в очите, кихане, запушен нос и тежест в синусите. В статията този месец ще ви представим някои билки, които могат да облекчат някои от тези симптоми.

Гинко билоба

Гинко билобата е растение, което е използвано в традиционната китайска медицина в продължение на хилядолетие. Листата му съдържат повече от сто биологично активни вещества. По-познати от тях са гинкголиди, билобалид, кверцетин, органични киселини, етерични масла. Въпреки, че билката е най-известна с подобряването на умствената работоспособност и концентрацията, тя е и един от най-мощните природни блокатори на производството на хистамин. Гинко билобата възпрепятства освобождаването му при хора, оплакващи се от алергия, засягаща горните дихателни пътища (сенна хрема). Освен това в листата се съдържа и ензим със силни антиоксидантни свойства – супероксид дисмутаза, което допълнително стимулира дейността на имунната система.

Коприва

Копривата е многогодишно тревисто растение. За приготвяне на запарки се използват нейните семена, корени или листа. Листата на копривата съдържат витамин К, дъбилни и белтъчни вещества, витамин C, витамин B2, пантотенова киселина, фитостерин, хистамин и др. Поради голямото разнообразие на съдържащите се в копривата вещества, тя има и много полезни действия. Общоукрепващо, кръвоспиращо, диуретично са само някои от тях. Освен това тя има и антиалергично действие. Листата на копривата съдържат биологично активни съединения, които могат да блокират хистаминовите рецептори по начина, по който го правят антихистаминовите (противоалергичните) лекарства, но без риск от нежелани странични ефекти. Всъщност копривата съдържа хистамин и може да помогне на организма да придобие толерантност спрямо него.

Мента

Ментата е многогодишно тревисто растение. Използват се листата на растението, в които се съдържа етерично масло, каротин, танини, горчиви вещества, изовалерианова киселина и др. Етеричното масло се състои главно от ментол (около 65%). Той е причината за ароматните и освежаващи свойства на билката. Освен това придава на ментата охлаждащо действие, което я прави подходяща за използване в борбата със сенната хрема и запушения нос.

И трите билки се предлагат в АПТЕКИ 36.6 в изсушена форма. Във всички АПТЕКИ 36.6 може да откриете пакетирани билки, а в две от тях – 36.6 Тунела и 36.6 Победа се приготвят билкови смеси на момента. От особено значение е винаги преди да започнете употреба на билки да се посъветвате с вашия лекуващ лекар. Желателно е да бъдат подбрани точните билки и да се спазват препоръките за количество и честотата на приема.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари