БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

доц. д-р Лилия Зисова: Грижа за кожата по време на бременност

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Доц. д-р Лилия Зисова, дм е член на академичния колектив на Катедрата по Дерматология и Венерология към Медицински Университет Пловдив. Членува в Европейската академия по дерматология и венерология (EADV) и в Българско Дерматологично Дружество (БДД). Работи с пациенти в Медицински Център “Дермавижън” в гр. Пловдив.

___

Деветте месеца по време на бременност са специални за всяка една жена. В нейното тяло протичат множество промени, една част от които се отразяват и на кожата. Ето пет съвета за грижа на кожата по време на бременност, за да се запази тя здрава и красива:

 

  1. ИЗПОЛЗВАЙТЕ КОЗМЕТИЧЕН ПРОДУКТ ПРОТИВ СТРИИ

Над 50% от жените развиват стрии по време на бременността заради недостатъчна кожна еластичност. Кожата се разкъсва в следствие на опъване на местата, които подлежат на промяна. Най-често това са гърдите, корема, бедрата и дупето. Цветът на стриите първоначално е розов и в последствие избледнява. Те не са болезнени и не представляват здравен риск за организма. Въпреки това се възприемат като козметичен дефект и много жени се притесняват от тях.
За да се минимизира появата на стрии по време на бременност, се препоръчва употребата на козметичен продукт против стрии в рисковите области. Можете да започнете да нанасяте всекидневно такъв от момента, в който разберете, че сте бременна. Ако в даден момент усетите кожен сърбеж по коремa, веднага хидратирайте и омазнете мястото. Обърнете специално внимание избраният козметичен продукт да е без парабени и консерванти. Препоръчват се по-богати текстури с по-висока мастна фаза като олио, колд крем или емолиент. Прилагат се по два пъти на ден. В миналото, когато на пазара не е имало разнообразие от козметични продукти, са се ползвали зехтин или свинска маз за целта.

Ако все пак се появят стрии въпреки нанасянето на козметичен продукт, е важно да знаете, че могат да бъдат намалени или отстранени с приложението на IPL лазерна терапия или радиочестотни процедури (RF) докато са все още „пресни“, тоест розови. Необходими са 3-4 процедури през интервал от 3-4 седмици, за да се постигне намаляване на размера и дълбочината на стриите. Ако пропуснете момента и стриите станат бели, тогава единствено биха могли да помогнат процедури с СО2 лазер.

 

  1. НАНАСЯЙТЕ ФОТОЗАЩИТЕН

    ПРОДУКТ НА ЛИЦЕТО ВСЕКИДНЕВНО

В организма на бременната жена настъпват множество хормонални промени. Една част от тях водят до появата на хиперпигментации. Най-често става дума за мелазма (маска на бременността) – големи кафяви петна по лицето без ясни ограничения. Като локалицазия кафевите петна могат да бъдат под формата на средна линия на корема, гениталиите и гърдите. Хиперпигментациите също като стриите не представляват здравен риск за организма, но се възприемат като естетичен проблем.

 

С цел минимизиране на появата на кафяви петна, се препоръчва ежедневната употреба на слънцезащитен продукт с висока UVA защита независимо от сезона. Желателно е избраният фотозащитен продукт да предпазва и от вредното влияние на видимата светлина, най-вече от синия спектър. Тези видове лъчи имат активно действие върху меланоцитите в кожата и стимулират образуването на хиперпигментации.

Имайте предвид, че е противопоказно по време на бременност да се използват избелващи продукти. При поява на кафяви петна въпреки положените грижи, изчакайте три-четири месеца след раждането и тогава предприемете мерки за тяхното изсветляване чрез избелващи кремове, химичен пилинг, CO2 лазерен пилинг или IPL фотоподмладяване.

 

  1. ОТСТРАНЕТЕ СПУКАНИТЕ КАПИЛЯРИ

Капилярите представляват най-малките кръвоносни съдове в човешкото тяло – те пренасят кислород и хранителни вещества до всички тъкани. При някои хора техните стени са по-чупливи и при натоварване (бременност, хормонални промени и др.) се „пукат“, вследствие на което се образуват тънки розово-червени-лилави линии по кожата. Разширените капиляри са не само козметичен проблем, но и здравословен. Счита се, че около една трета от хората с разширени мрежовидни капиляри по краката, в един по-късен етап започват да страдат и от разширени вени.

След раждането можете да се подложите на терапия с Nd:YAG лазер. Тя гарантира отстраняването на наличните разширени кръвоносни съдове с дебелина до 2мм, но не предотвратява появата на нови.

  1. КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ДЕРМАТОЛОГ ПРИ ПРОМЯНА НА КОЖНИЯ ТИП, КОСА, НОКТИ, ПОТНА СЕКРЕЦИЯ И/ИЛИ МАСТНА СЕКРЕЦИЯ

Ако по време на бременността забележите промяна в типа на кожата на лицето, консултирайте се с дерматолог. Многобройните хормонални промени могат да доведат до залющване, прекомерно омазняване или акне. Тъй като бременността налага избягване на конвенционалните методи за третиране на тези състояния (прилагане на ексфолианти, продукти с алфа-хидрокси киселини и др.), се изисква индивидуален подход към всеки пациент.

Имайте предвид, че в медицината има описани не малко кожни състояния (обриви, папули, плаки, възелчета), които се проявяват по време на бременността, но след раждането утихват и евентуално отново се появяват при последваща бременност. Някои от тях са съпроводени със силен сърбеж и сериозен дискомфорт, което налага терапия по време на бременността.

 

  1. НАПРАВЕТЕ КОНСУЛТАЦИЯ С ДЕРМАТОЛОГ, АКО СТРАДАТЕ ОТ ДЕРМАТОЗИ, ПРЕДШЕСТВУВАЩИ БРЕМЕННОСТТА

Ако страдате от атопичен дерматит, псориазис или кандидозен вулговагинит, задължително направете консултация с дерматолог при бременност. В следствие на множеството хормонални промени тези дерматози могат да се влошат или подобрят, а лечението им отново изисква индивидуален подход.

Наличието на някои дерматологични заболявания пък са показания за Цезарово сечение при раждане – например, генитален херпес симплекс.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари