БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как да се грижим за лежащо болен човек у дома?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Грижата за трудно подвижен или прикован на легло човек е много сложна и тежка задача. А често, когато ни се случи да се сблъскаме с този проблем, много от нас нямат никаква подготовка.

Хигиената и изборът на подходящи абсорбиращи продукти са сред най-сериозните предизвикателства. Без значение от вида на заболяването им, на трудно подвижните хора се налага да носят абсорбиращи продукти – превръзки, памперс-гащи, памперси. Това често създава допълнителен дискомфорт, като сред най-честите проблеми са зачервяване, сърбеж, възпаление. Подобно увреждане на кожата не само означава болезнено натоварване и загуба на качеството на живот на засегнатите, но също така може драстично да увеличи размера на необходимите грижи.

Рискови фактори за кожата

Подуване на роговия слой

Когато кожата е изложена за дълго време на влага, тя набъбва, става по-мека, а структурата й започва да отслабва. Същевременно влажната среда намалява киселинността на кожата и по този начин нарушава нейната бариерна функция. Това създава предпоставка за изсушаване и трайно увреждане на кожата, позволява проникването на микроорганизми и патогенни бактерии.

Въздействие на амоняка

Бактериите съдържащи се в урината и техните ензими (уреази) могат да образуват силно алкален амоняк от урея. Това обикновено води до увеличаване на естествената стойност на рН на кожата, която нормално е в интервала 4,5 – 5,5. По този начин се унищожава защитния киселинен слой на кожата и се създават предпоставки за увреждането й.

Остатъчна активност на храносмилателните ензими

Остатъците от храносмилателни ензими, съдържащи се в изпражненията – отговорни за разграждането на протеини, въглехидрати и мазнини в червата – атакуват компонентите на кожата директно, особено в случай на диария.

Травма от почистване на кожата

При измиване на кожа, чиято бариерна функция е отслабена (в следствие на допир с урина и/или фекалии), се отмиват и част от липидите, които влизат в състава на повърхностния слой. Кожата се обезмаслява и нейната бариерна функция отслабва още повече – особено при използване на алкални сапуни.

Какво да направим, за да запазим кожата здрава?

Основната грижа изисква да се положат много усилия кожата на страдащия да се запази суха и чиста. Затова е необходимо да се използват правилните продукти – качествени абсорбиращи пелени, специализирана козметика за почистване и предпазване на кожата. За целта:

  1. Абсорбиращите продукти (урологични подложки, памперс-гащи, памперс-пелени) трябва да се сменят навреме и редовно. Изберете пелени, при които повърхностният слой остава сух, а течността се отвежда навътре към сърцевината на продукта. Така кожата може да остане суха възможно най-дълго. При избора на пелени е важно да уточните правилния размер. Прекалено големи памперси могат да доведат до изпускане и намокряне на дрехите, спалното бельо и матрака. По-малкият размер причинява дискомфорт на страдащия и води до допълнително триене. Това от своя страна увеличава риска от увреждане на кожата и впоследствие до тежки трудно зарастващи рани.
  2. Трябва да се прави почистване на интимната зона при всяка смяна на абсорбиращия продукт.
  3. Силно препоръчително е да се използва специализирана козметика за хигиена на кожата като пяна за сухо почистване (без изплакване с вода). Важно е да се знае, че ако е налице зачервяване на кожата или начална фаза на възпаление, измиването с вода и сапун води до допълнително разрушаване на защитния слой на кожата.

Сред почистващите продукти може да откриете и шапка с шампоан за измиване на косата и скалпа, без да е нужно изплакване с вода. Това от една страна облекчава страданията на болния, а от друга намалява времето за полагане на грижи, свързани с хигиената.

  • След почистване, кожата трябва да бъде третирана с подходящ защитен крем. Така се формира допълнителен филм, който да я защитава от вредните субстанции в урината и/или фекалиите. Обърнете внимание на факта, че тези кремове обикновено са със съдържание на цинков оксид. Затова не нанасяйте прекалено голямо количество от крема (не повече от размера на лешник). Повече крем може да доведе до запушване на порите на кожата.

Психологическата и емоционална подкрепа на семейството е важен фактор, който може значително да допринесе за подобряване на общото състояние на болния. Когато е неподвижен, човек се чувства ограничен във всички нормални ежедневни дейности. Това от своя страна води до депресия и стрес. Болните често са склонни да бъдат агресивни и мрачни. Следователно, когато се грижим за лежащо болен у дома, наред с чисто физическите грижи се налага да проявяваме разбиране, да бъдем толерантни и да бъдем готови да подадем ръка за помощ.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари