БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Бърза помощ след празничното преяждане

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

При наличието на всякакви вкусотии, които ни изкушават по време на празници, е почти невъзможно да им устоим и да се придържаме към здравословна диета. В стремежа си да опитаме от всичко, понякога дори по няколко пъти, често стигаме до преяждане. Освен че е добра предпоставка да прибавим някой и друг сантиметър около талията, този вреден навик влияе стресово на храносмилането, което пък води до редица стомашно-чревни проблеми като подуване и болки в стомаха, газове, киселини…

Как да подпомогнем храносмилането?

В Германия, например, за тази цел са широко популярни горчивките. Наречени са така заради комбинирането на лечебни билки, съдържащи особено полезните горчиви вещества. Нашето тяло и неговата работа не могат без тях. Те са изключително важни за храносмилането и нормалната обмяна на веществата, за топлинния баланс на тялото, за кожата, за укрепването на имунната система.

Горчивките започват своето действие още в устата. В момента, в който се усети горчивия вкус, започва слюноотделянето, едновременно с това се стимулира и производството на сок от стомаха, жлъчния мехур и задстомашната жлеза. Горчивите алкалоиди и субстанции в растенията са онези сигнали, които активират отделянето на храносмилателни ензими от всички клетки както от стомаха, така и от панкреаса. Когато ензимите са в достатъчно количество, изчезват чувство за пълнота, подуването, газовете, болките и спазмите в стомаха.

За съжаление, през последните години храната, която консумираме, включително зеленчуците, е толкова модифицирана, че горчивите субстанции са значително по-малко от преди. Ето защо е все по-наложително да търсим подкрепа за храносмилането именно в тези билкови лечебни продукти.

Една от най-популярните горчивки в Германия е Гастритол. От няколко години той присъства и в България и помага на хиляди хора при различни стомашно-чревни оплаквания като храносмилателни проблеми, болка, подуване и тежест в стомаха, метеоризъм, киселини, стомашно-чревни спазми, нарушена чревна перисталтика. Гастритол е доказано ефективен и при синдром на раздразненото черво, от който според скорошно проучване, проведено в България, страда всеки пети българин.

Лекарството включва уникална комбинация от шест билки, във всяка една от които се съдържат горчиви вещества. Това са цвят от лайка, корен от сладник, корен от пищялка, пресечка (позната още като бенедиктински трън), горчив пелин (който е особено горчив) и пачи очиболец. Тези билки растат и в България, което е изключително важно от гледна точка на ефективността му.

Всички те са познати от Древността с ефекта си при стомашно-чревни оплаквания. Помагат за лечение на гастрити, стомашни язви и колити. Подобряват храносмилателните процеси и ускоряват метаболизма.

Гастритол може да се приема и по-продължително време. Освен вече изброените ефекти, при метаболитни проблеми и лечение за отслабване горчивите субстанции в лекарството подкрепят обмяната на веществата и намаляват неудържимия глад за сладко. Имат и важна роля в лечението на червата при различни храносмилателни смущения и/или различни храносмилателни непоносимости (хистаминова, глутенова, фруктозна и др.), при диабет, чести гъбични инфекции и др.

Препоръчително е Гастритол да се пие 3 месеца в дозировка от 30 капки 3 пъти дневно, разтворени в топла вода. След това направете почивка от 1-2 месеца и можете пак да подновите приема му.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари