БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Всичко, което трябва да знаете за менструалните чашки

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Какво е менструална чашка?

Менструалната чашка е вид женски хигиенен продукт за многократна употреба. Това е малка, гъвкава чашка във формата на фуния, направена от гума или силикон, която поставяте във вагината си, за да събира менструалната кръв.

Чашките могат да поемат повече кръв в сравнение с други методи, което кара много жени да ги използват като екологична алтернатива на тампоните. В зависимост от тежестта на цикъла Ви, можете да носите чашката до 12 часа.

Какви са предимствата при използване на менструални чашки?

• Те са бюджетни. Плащате еднократна цена за менструална чашка за многократна употреба, за разлика от тампони или превръзки, които трябва непрекъснато да се купуват.
• Менструалните чашки са по-безопасни. Тъй като менструалните чашки събират вместо да абсорбират кръв, не сте изложени на риск от получаване на синдром на токсичен шок (TSS), рядка бактериална инфекция, свързана с употребата на тампон.
• Менструалните чашки задържат повече количество кръв отколкото тампоните могат да абсорбират.
• Те са екологични. Менструалните чашки за многократна употреба имат дълъг живот, което означава, че не допринасяте с повече отпадъци за околната среда.

Какви са недостатъците при използване на менструални чашки?

Менструалните чашки може да са достъпна и екологична опция, но все пак трябва да имате предвид няколко неща:

• Изваждането на чашката може да бъде трудоемко. Чашката може да е застанала в такава позиция, която затруднява изваждането ѝ. Може да изпитате неудобство и при поставянето ѝ.
• Може да се окаже трудно да се намери подходящата форма. Менструалните чашки не са едноразмерни, така че може да ви е трудно да намерите такава с подходяща форма за Вас. Това означава, че може да се наложи да изпробвате няколко вида, преди да намерите идеалната за вас.
• Може да сте алергични към материала. Повечето менструални чашки са направени от материали без латекс, което го прави чудесен вариант за хора с алергии към латекс. Но при  някои хора има вероятност силиконът или гуменият материал да предизвикат алергична реакция.
• Може да причини вагинално дразнене. Менструалната чашка може да раздразни вагината ви, ако не е почистена добре. Може също да причини дискомфорт, ако поставите чашката в неправилна позиция.
• Може да има повишен риск от инфекция. Измийте много добре менструалната чашка преди употреба. Изплакнете и оставете да изсъхне.

Колко струват менструалните чашки?

Менструалните чаши са по-икономични от тампоните и превръзките. Средната цена е между 20 и 50 лева и няма да се налага да купувате нова поне 6 месеца.

Избор на менструална чашка

Налични са различни марки менструални чашки. Чашките обикновено се предлагат с торбичка за съхранение от плат. Повечето се предлагат в два размера. Малкият размер е размер 1. Той е насочен към тийнейджъри и жени под 30 години. Жените, които никога не са раждали, също могат да предпочитат по-малкият размер чашка.
Малко по-голяма версия, размер 2, е за жени над 30 години. Този размер се препоръчва и за жени, които са раждали, и жени, които имат умерен до тежък менструален цикъл.

Как да използвате менструална чашка

Когато използвате менструална чашка за първи път, трябва да имате предвид че може да ви бъде неудобно и трудно. Преди да поставите чашката е препоръчително да я намокрите. Мокра менструална чашка е много по-лесна за поставяне.

Поставяне на менструалната чашка

Ако сте свикнали с поставянето на тампон, ще ви бъде сравнително лесно да поставите менструална чашка.

1. Измийте добре ръцете си.
2. Намокрете чашката
3. Плътно сгънете менструалната чаша наполовина като я държите в едната си ръка, с щироката част обърната нагоре.
4. Поставете чашката  във вагината си, както бихте направили с тампон без апликатор. Тя трябва да се намира на няколко сантиметра под шийката на матката.
5. След като чашката е поставена, завъртете я. Тя ще се разтвори и ще създаде херметичен уплътнител, който спира кръвотечението.
Не трябва да усещате менструалната си чашка, ако сте я поставили правилно. Освен това трябва да можете да се движите, да скачате, да седите, да стоите и да правите други ежедневни дейности, без чашката да изпада. Можете да носите менструална чашка от 6 до 12 часа, в зависимост от силата на вашия цикъл.

Как да извадите менструалната чашка

За да извадите менструална чаша, следвайте тези стъпки:

1. Измийте добре ръцете си.
2. Поставете показалеца и палеца във вагината си. Издърпайте леко стъблото на чашката, докато стигнете до основата.
3. Затегнете основата, за да освободите уплътнението и дръпнете надолу, за да извадите чашата.
4. След като я извадите, изпразнете чашата в мивката или тоалетната.

Поддръжка на чашката

Менструалните чашки са предназначени за многократна употреба и трябва да се измият и избършат, преди да бъдат поставени отново във вагината Ви. Чашката Ви трябва да се изпразва най-малко два пъти на ден или повече в зависимост от силата на цикъла Ви.
Менструалните чашки за многократна употреба са издръжливи и могат да издържат от 6 месеца до няколко години при правилна грижа.

Рискови фактори, които трябва да имате предвид

Менструалните чашки не са за всеки. Не забравяйте да обсъдите възможностите си с Вашия лекар, особено ако сте имали пролапс на матката, което е състояние, при което матката ви се приплъзва във влагалището, тъй като поддържащите лигаменти и мускули са отслабени или разтегнати. Това състояние е най-често при жени в менопауза, които са родили вагинално.

Преди използване на менструална чашка, трябва да се консултирате с вашия лекар, ако:
• сте алергични към гума или латекс
• използвате спирала
• страдали сте от синдром на токсичния шок /TSS/
• наскоро сте правили гинекологична операция, родили сте или сте имали спонтанен аборт
• имате вагинална инфекция

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари