БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Повече движение за здрави вени. Спорт по време на пандемия – мисия възможна

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Възможна ли е физическата активност по време на пандемията от корона вирус и социална дистанция? С новото нормално тепърва трябва да свикнем. А това означава да потърсим нови възможности, за да водим здравословен живот. Световната здравна организация вече даде препоръки хората да останата физически активни, дори в период на самоизолация. Застоялият начин на живот и липсата на движение може да окаже неблагоприятно въздействие върху нашето здраве, категорични са експертите.

 

Знаете ли обаче, че точно както мускулите, вените и артериите също се нуждаят от укрепване. Ако усетите подуване или болезненост в краката, причината не винаги се крие в мускулите, а може да е свързана с проблеми с венозната система. Вените и артериите имат изключително важна задача. Те са част от транспортната система, която движи кръвта из тялото. Артериите пренасят наситена с кислород кръв от сърцето към останалите части на тялото. Вените връщат кръвта с бедно кислородно съдържание обратно към сърцето.

 

Поддържането на вените здрави е от съществено значение за предотвратяване на различни проблеми с кръвообращението. Здравето на вените може да се повлияе от редица състояния, като например заседнал начин на живот, затлъстяване, генетична предразположеност, различни заболявания или бременност. В повишен риск за развитие на венозна болест сме и сега, когато заради изолацията покрай пандемията от корона вирус прекарваме с часове пред компютъра и нямаме време и възможност за спорт.

 

Може би обаче се чудите как точно движенията укрепват вените. Упражненията всъщност подобряват мускулния тонус на краката, което помага за изпомпването на кръв обратно към сърцето ви. Поддържането на силна и укрепнала мускулатура на краката, особено в областта на прасците, позволява лесното циркулиране на кръвта срещу силата на гравитацията. Когато мускулите на прасците са по-слаби, това може да доведе до по-малко изпомпване на кръв обратно към сърцето. За запазване на здравето на вените могат да помогнат редовните физически упражнения.

 

За да укрепите вените и артериите, експертите са категорични, че е необходима двигателна активност. Натрупването на килограми е проблем за много хора, които особено покрай пандемията останаха у дома няколкото месеца и почти не се движеха. Наднорменото тегло обаче може да натовари кръвоносните съдове в долната част на тялото. Ежедневните упражнения като ходене, плуване или йога стимулират движението на на кръвта и предпазват вените. Леките тренировки са също полезни и спомагат за доставянето на кислород до сърцето и другите части на тялото. Ако работатата ви изисква дълги часове, прекарани на бюро, може да опитате да се раздвижвате, като на всеки 30 минути ставате и се изправяте. Така ще засилите циркулацията. Ходенето на пети, изправянето на палци, пристъпването от палци на пети са също полезни упражнения за движението на кръвта във вените, освен това не отнемат време и може да ги правите у дома или в офиса. Здравните експерти препоръчват и разходки. Сега, когато посещенията на парковете са позволени, можете да се възползвате и да излизате навън. Разбира се, като спазвате всички мерки за безопасност.

Важно е да откриете своя вариант за повече движения и той да ви носи радост и хармония! В планината или в парка, каране на колело, йога или пилатес – изборът да останете здрави е изцяло ваш!

 

Въпреки двигателната активност и грижата за поддържане на оптимално тегло, с настъпването на лятото и повишаването на температурите е възможно да усещате тежест, дискомфорт, чувство за оток в крайниците. В този случай е добре да потърсите консултация със специалист съдов хирург или ангиолог. Възможно е това да са първите симптоми на заболяване на венозната система. Важно е да вземете своевременни мерки и да предприемете лечение. Съществуват различни видове медикаменти от групата на т.н флеботоници, които засилват венозния тонус на стената на кръвоносните съдове и така облекчават симптомите.

 

Повече за здравето на краката и вените можете на научите тук

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари