БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Богомил Кацаров: Най-честите заболявания на устната лигавица

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (6 вота, средно: 4,67 oт 5)
Loading...

Д-р Богомил Кацаров завършва Дентална Медицина във ФДМ към ВМИ Пловдив. През 2011 година разкрива собствен кабинет с насоченост директно възстановяване, естетично възстановяване, конструкции с фибровлакна. От 2018 година е клиничен демонстратор за мекотъканна лазерна хирургия с червен диоден лазер. През 2019 година участва в създаването и тестването на гел за венци и травми на устната лигавица.

Гингивитът и Афтите са едни от най-честите проблеми за пациентите във всички възрастови групи.

Гингивит

Гингивитът представлява обратимо възпаление на венците, предизвикано от натрупване на бактериална плака. Засяга всички възрастови групи. Най-честата причина за възникване е влошената устна хигиена. Характеризира се със зачервяване на венците, подуване и понякога кървене. Кървенето най-често се провокира след миене на зъбите. Може и да има спонтанно кървене, което най-често се появява лятото, най-вече в областта на мъдреците. Гингивитът е един от най-често срещаните проблеми в детството до изграждане на навик за правилна устна хигиена.

Гингивитът се причинява от развитие на бактерии в задържаната по зъбите плака, натрупана по време на хранене. Ако бактериите не бъдат отстранени, киселините, които те образуват, дразнят венците и водят до поява на възплание. В началните стадии, той е обратим. Възпалението все още не е засегнало костта и зъбодържащият апарат (периодонциум). Ако той не бъде лекуван, може да премине в пародонтит и да доведе до преждевременна загуба на зъбите.

Афти

Афтите са второто по честота заболяване на устната лигавица. Образуват се мехурчета, които оставят плитки, болезнени, жълто-бели язвички. Причините може да са: гъбички, вируси, наследственост, поради кърмене или алергична реакция към медикаменти. Афтите в устата пречат на дъвченето и говора, могат да причинят силно слюноотделяне.

Какво точно причинява устните афти, не е известно. Понякога те се дължат на вирусна инфекция, особено след разраняване в устната кухина, например или хранене с твърда храна.

Какво още е възможно да предизвиква появата на афти:

  • Много кисели или люти храни, както и ястия с много подправки;
  • Разраняване на устата заради много твърда четка за зъби;
  • Отслабена имунна система, т.е. след боледуване;
  • Нарушена хигиена и замърсяване на устната кухина;
  • Повишена чувствителност към някаква храна като шоколад, ананас, ягоди или ядки;
  • Липса на витамини и минерали, особено на желязо, витамин B12 и фолиева киселина (т.е. витамин B9);
  • Алергии;
  • Стрес;
  • Хормонални промени по време на пубертет или менопауза.

Афтите могат да бъдат малки и големи. Големите понякога оставят белези. Обикновено те започват като зачервени петна или издутини, които имат бял или жълтеникав център. С времето се разраняват. Цветът им често става сив, когато започват да зарастват. Устните афти понякога болят и създават неприятно усещане при хранене. Относително рядко афтите могат да предизвикат повишена температура, чувство за отпадналост или подуване на лимфните възли.

В зависимост от причинителя, афтите оздравяват от 7-10 дни до няколко седмици. При всички случаи, ако афтата не оздравее до 2 седмици, посетете стоматолог.

При появата на гингивит или афти на първо място трябва да подобрим хигиената. За облекчаване на симптомите и стимулиране на оздравителния процес, можем да се обърнем към натурални продукти, съдържащи:

  • Смрадлика – Cotinus coggygria. Смрадликата е много мощен антиоксидант, действа антисептично, противовъзпалително и кръвоспиращо. Успешно се прилага при афти, стоматити, възпаление на венците, гнойни възпаления.
  • Хамамелис – Hamamelis virginiana. Тя е позната в немскоезичното пространство като Zaubernuss, т.е в буквален превод „вълшебна ядка” или „вълшебно орехче”. На английски пък се нарича Witch Hazel , т.е „вещерски лешник”. В стоматологията, листенцата на билката са използвани за спиране кървенето на венците и кръвоспиране след вадене на зъб. Подпомага по-бързото възстановяване на ранички на лигавицата и устните.
  • Арония и Лимон – стабилизират съдовите стени и ограничават кървенето.

Има готови гелове, съчетаващи ефективността на натуралните съставки, в лесно приложима форма. Ако сме изпуснали момента и натуралното е вече неефективно, успешно се прилага лечението на гингивит и афти с лазер в денталните кабинети.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари