БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Третиране на рани, охлузвания и изгаряния

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (5 вота, средно: 3,00 oт 5)
Loading...

Отворена рана е всяко вътрешно или външно нараняване, което оставя вътрешната тъкан изложена на външната среда. Някои открити рани могат да се лекуват у дома с лекарства и природни средства. Незабавна обаче трябва да се потърси медицинска помощ за тежки рани, които включват значително кървене или счупени кости.

Раните попадат в две широки категории: отворени или затворени.

При затворена рана се появява увреждане на тъканите и кървене под повърхността на кожата. Примери за затворени рани например са синини.

Отворена рана включва увреждане  на кожата, което оставя вътрешната тъкан открита към външната среда. Отворените рани могат да бъдат резултат от падания, тъпа травма и операция.

Видове рани

Охлузни рани

Охлузни рани възникват, когато кожата се трие/ охлузи по грапава повърхност. Въпреки че ожулванията произвеждат много малко кръв, важно е да се санира раната, за да се предотврати инфекцията.

Разкъсни рани

Разкъсването е дълбоко отваряне или разкъсване на кожата. Обикновено разкъсванията се получават при злополуки или инциденти, свързани с ножове, машини или други остри инструменти. Този тип рана може да причини значително кървене.

Авулсия

Авулсията включва насилствено разкъсване на кожата и прилежащата тъкан.
Аулсиите могат да бъдат резултат от жестоки инциденти, като експлозии, ухапвания от животни или инциденти с моторни превозни средства.

Пунционни рани

Пункционната рана е малка дупка в меката тъкан. Например иглите могат да причинят пункционни рани, които засягат само външните слоеве тъкан. Обаче ножът или огнестрелните рани могат да повредят дълбоки мускули и вътрешни органи, което може да доведе до значително кървене.

Прорезни рани

Разрезът е чист, прав разрез. Много хирургични процедури използват разрези. Различни злополуки, включващи ножове, остриета, счупено стъкло и други остри предмети, могат да причинят разрези. Разрезите обикновено причиняват силно, бързо кървене. Дълбоките разрези могат да увредят мускулите или нервите и в повечето случаи изискват шевове.

Рани от изгаряния

Включват изгаряния от първа, втора и трета степен.

Грижа за раните

Незначителните открити рани може да не изискват медицинско лечение. Тези видове рани могат да бъдат лекувани и у дома. Тежките открити рани обаче, които включват значително кървене, изискват незабавна медицинска помощ.

Грижата за отворени рани трябва да включва следните стъпки:

• Спрете кървенето: Използвайте чиста кърпа или превръзка, нежно натиснете върху раната, за да насърчите спирането на кръвотечението.
• Почистете раната: Използвайте чиста вода и физиологичен разтвор, за да почистите раната, след това попийте с чиста кърпа.
• Лекувайте раната с антибиотици: След почистване на раната нанесете тънък слой антибиотичен мехлем, за да предотвратите инфекция.
• Превържете раната: Затварянето на чистите рани помага за по-бързото заздравяване. Водоустойчивите превръзки и марля действат добре при леки рани. Дълбоките отворени рани могат да изискват шевове.
• Рутинно сменяйте превръзката: Препоръчително е да премахвате старите превръзки и да проверявате за признаци на инфекция на всеки 24 часа. Дезинфекцирайте и подсушете раната, преди да приложите отново чиста превръзка.

Лекарства за открити рани

Може да приемате лекарства за болка без рецепта, за да намалите възпалението и болезнените симптоми по време на лечебния процес. Избягвайте обаче аспирин, тъй като той може да причини кървене и да забави процеса на зарастване на рани. При малки порязвания и ожулвания може да се използват локални антибиотици. Вашият лекар може да предпише перорални антибиотици, ако смята, че е наличен висок риск от развитие на инфекция.

Домашни средства за третиране на рани

Може да използвате следните домашни средства за лечение на леки отворени рани, като порязвания и ожулвания.

Паста от куркума

В състава на куркумата влиза куркумин, който притежава мощни противовъзпалителни и антимикробни свойства, които могат да подобрят зарастването на рани. Може да си направите паста от куркума като смесите куркумата с топла вода. Внимателно нанесете пастата върху раната и покрийте с превръзка или марля.

Алое вера

Алое вера принадлежи към семейството на кактусите. Листата на растението алое вера съдържат гелообразно вещество, богато на минерали и витамини, които насърчават заздравяването на рани. Алое вера съдържа съединението глюкоманан, което насърчава клетъчната регенерация и производството на колаген. Колагенът е основен протеин, който подпомага заздравяването на рани. Също така, алое вера може да помогне за намаляване на възпалението, предотвратяване на язви и подобряване на целостта на кожата.

Кокосово масло

Кокосовото масло може да насърчи заздравяването на рани поради високата си концентрация на монолаурин, мастна киселина, известна с антимикробните си ефекти. Използването на висококачествено кокосово масло може да помогне за намаляване на риска от инфекция.

Чесън

Чесънът съдържа съединение, наречено алицин, което има антимикробни и противовъзпалителни свойства.

Грижа за рани след изгаряне

Степен на изгаряне

Травмите при изгаряне са причинени от пожари или пламъци, горещи течности или пара, контакт с горещ предмет, химикали или електричество. Когато оценяват нараняване от изгаряне, лекарите разглеждат два фактора: колко дълбоко е изгарянето и размера му, който се измерва с процента обща телесна повърхност (% TBSA). Дълбочината на изгаряне зависи от това колко горещ е бил агентът, който го е причинил, колко дълго е горял участъкът в контакт с агента и колко плътна е кожата в областта. Има три нива на нараняване от изгаряне:

• Изгарянията от първа степен засягат горния слой на кожата, наречен епидермис. Тези изгаряния причиняват леки повреди на кожата. Кожата може да е зачервена или подута. Пример за това е леко слънчево изгаряне. Изгарянията от първа степен обикновено могат да се лекуват у дома.

• Изгарянията от втора степен (наричани също изгаряния с частична дебелина) преминават през втория слой на кожата, наречен дерма. Тези изгаряния причиняват болка, зачервяване и мехури и често са болезнени. Мястото на изгаряне може да се подуе или да кърви. Такива изгаряния обикновено се излекуват в рамките на 1 до 3 седмици. След зарастване кожата може да се обезцвети. Тези изгаряния по принцип не оставят повдигнати белези. Лечението на изгаряния от втора степен варира. Може да включва мехлеми или специални превръзки.

• Изгаряния от трета степен (наричани също изгаряния с пълна дебелина) увреждат двата слоя на кожата и могат също да повредят подлежащите кости, мускули и сухожилия. Наранената кожа може да стане бяла, черна и / или сива. Понякога няма болка, защото нервните окончания под кожата са унищожени. Изгарянията от трета степен имат висок риск от инфекция. Обикновено се лекуват с кожни присаждания. Такава операция, извършена с обща анестезия, отстранява увредената кожа и я замества със здрава кожа от неувреден участък на тялото. Изгарянията с пълна дебелина, които не са третирани с присадена кожа, могат да отнемат месеци или дори години, за да се излекуват. Изгарянията от трета степен в повечето случаи оставят надигнати белези.

Антибиотични продукти

Антибиотичните мазила или кремове често се използват за предотвратяване или лечение на инфекции при пациенти с изгаряния от втора степен. Използването на тези мехлеми може да изисква използването на превръзки. Превръзките трябва да се сменят ежедневно. Това може да бъде болезнен процес. Раната трябва да се измива внимателно с мек сапун и да се изплаква добре с вода. Използвайте мека кърпа за измиване или парче марля, за да премахнете внимателно старите лекарства. Малко количество кървене е често срещано при смяна на превръзката.

Има много съвременни продукти за грижа за рани, получени от изгаряния. Тези продукти не изискват ежедневна смяна на превръзката. Тези видове превръзки включват импрегнирани марли, пяна и други.

Присаждане на кожа

В повечето случаи изгаряния от трета степен се третират с присаждане на кожа. Тази операция премахва мъртвата кожа и я замества със здрава кожа от друга част на тялото. Присадената кожа често се третира с антибиотичен мехлем и превръзка с незалепващ препарат.

Хидратация

Хидратацията е много важен процес след нараняване от изгаряне. След като раната вече е затворена е важно да я поддържате добре овлажнена. Това намалява шансовете за развитие на мехури или разкъсвания на кожата. Освен това намалява сърбежа и може да улесни движението.

Домашни средства за лечение на леки изгаряния

• Охладете мястото на изгарянето. Задръжте изгореното място под хладка (не студена) течаща вода или приложете хладен, мокър компрес, докато болката отслаби. Не използвайте лед. Поставянето на лед директно върху изгарянето може да причини по-нататъшно увреждане на тъканта.

• Не пукайте образувалите се мехури. Напълнените с течност мехури предпазват от инфекция. Ако все пак мехурът се спука, почистете зоната с вода. Нанесете антибиотичен мехлем.

• Превържете изгореното място. Покрийте със стерилна марля/превръзка. Увийте го свободно, за да избегнете натиск върху изгорена кожа. Превръзката задържа въздуха извън зоната и намалява болката.

• Вземете обезболяващо средство. Лекарствата без рецепта, съдържащи ибупрофен или парацетамол могат да помогнат за облекчаване на болката.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари