БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Физическата активност е в рецептата за психично здраве

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки

Анима Център, гр. Пловдив

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, психотерапия и психодиагностика “Анима Център” в гр. Пловдив.

www.animabulgaria.com

[ Facebook ] @ANIMABULGARIA

___________________

Всички сме чували, че спортът облекчава стреса, подобрява паметта, помага за по-качествен сън и повишава ежедневното настроение. Но как влияе той на психиката ни?

Физическа активност не означава непременно фитнес пет пъти в седмицата, а спорт не означава само уморително бягане или вдигане на тежести. Тренировките могат да подобрят както вашето физическо здраве, така и вашето психично здраве. Тренировката можем да си направим докато ходим повече пеш или раздвижим с упражнения вкъщи. Да, разбира се, повечето хора практикуват спорт с цел отслабване и добър външен вид, но ползите за психичното здраве не бива да бъдат подценявани.

Хората, които спортуват редовно, са склонни да го правят, защото това им дава огромно чувство за благополучие, чувстват се по-енергични през целия ден, спят по-добре през нощта, имат по-остра памет и се чувстват по-спокойни и позитивни към себе си. Редовните тренировки имат положително въздействие върху хора, които преживяват депресия, тревожност, хиперкинетично разстройство или нарушение на вниманието. Физическата активност освобождава вещества като ендорфини и серотонин, които подобряват настроението. Освен това дава възможност за повече общуване в заобикалящия ни свят. Това може да помогне за намаляване на чувства като самота и изолация.

Тялото и умът са толкова тясно свързани, че когато тялото се чувства добре, същото важи и за ума ни. Упражненията са мощно средство за лечение на тревожността и други разстройства на настроението и имат доказани ползи за психиката. Освен освобождаването на ендорфини в мозъка, физическата активност помага за отпускане на мускулите и облекчаване на напрежението в тялото.

За всички ни е важно да изглеждаме и да се чувстваме добре и да имаме привлекателен външен вид. Добрата новина е, че това е достижима цел, която има едно изискване – постоянност. Ендорфините, които по структура са подобни на наркотика морфин, се считат за естествени болкоуспокояващи, защото активират опиоидните рецептори в мозъка, които спомагат дискомфорта да бъде сведен до минимум и да се облекчи психиката ни. Те също могат да помогнат за създаването на чувства като еуфория и щастие. Освен това, те могат да намалят и чувството на болка.

Физическата активност намалява чувството на тревожност

Важно е да отбележим, че тренировките са естествено и ефективно лечение на чувството на тревожност. Те облекчават напрежението и стреса, повишават физическата и умствената енергия и подобряват благосъстоянието – общо взето всичко, което ви кара да се движите, може да помогне.

Ако сте редовни в тренировките, това може да намали стреса и симптомите на психични състояния като депресия и тревожност, да помогне за възстановяване от проблеми с психичното здраве. Освен това може да подобри съня, което е изключително важно за здравето ни.

Препоръчително е възрастните да правят поне тридесет минути дневно умерена до интензивна физическа активност през повечето или всички дни от седмицата. Практикуването на упражнения е полезно и за по-добра фиксация на вниманието. По време на упражненията се намалява стреса и се подобрява психичното здраве.

Помислете за начините, по които можете да направите упражненията част от вашето ежедневие, защото не се изключва и това, понякога да е трудно да се мотивирате. Намерете съмишленици, които да ви помогнат и да ви мотивират, да ви държат на пътя за постигане на целта. Домашният любимец също може да бъде добър другар, на който можете да разчитате.

За да повишим мотивацията и енергията си за упражнения, може да се комбинират рутинните упражнения със здравословна диета.

Според много проучвания, количеството ендорфини наистина се повишава по време на спортуване и хората се чувстват по-щастливи. Това е и една от причините джогингът да стане толкова популярен като практика. Така че освен да допринася към калорийния ни разход за деня, бягането действа и прекрасно на психиката ни.

Друга полза за психичното здраве е повишаването на нивата на енергия.

Доказано е, че колкото повече тренира човек, толкова по-голяма издръжливост получава. Доказано е, че физическата активност подобрява кръвообращението и притока на кислород в мозъка, което е от основно значение за добрата фиксация на вниманието. Друга полза от спорта е и поддържането на хормоналния баланс в организма. Физическата дейност може силно да повлияе на хормоналното ни здраве. Тренирането подпомага и сексуалния живот.

Известна полза от спорта за мозъка на мъжете и жените е подобряването на креативността.

Психолози са опитвали да докажат това твърдение и са стигнали до заключението, че разходките на бягаща пътека или дори само кратко излизане в залесените паркове засилват свободно носещите се и случайни мисли, генериращи идеи, които са основния компонент на творческата мисъл.

Тренировките помагат също и за забавянето на когнитивния спад. Дори 30-45 минути бързо ходене, три пъти седмично, могат да са от полза за засилване на волята и като цяло да подобрят психичното ни здраве. Все пак, е по-добре да се започне с редовните физически упражнения възможно най-рано. Това е така, защото защитните ефекти вследствие на спорта са най-силни преди да настъпят когнитивните признаци на старостта.

Физическата активност е препоръчителна при депресивни симптоми

Упражненията могат да излекуват лека до умерена депресия толкова ефективно, колкото и антидепресантите, но без същите странични ефекти, разбира се. Проучване, направено от Харвардското Училище за Обществено Здраве, установява, че бягането по 15 минути на ден, или ходенето в продължение на един час, намалява риска от тежка депресия с 26%. А в допълнение към облекчаването на симптомите на депресия, изследванията също показват, че поддържането на график за упражнения може да попречи завръщането на депресивното състояние. Няколко са причините, поради които упражненията са високоефективен начин да се справите с депресията. Най-важното е, че те насърчават всички видове промени в мозъка, включително тъканна регенерация, намалено възпаление и нови модели на мозъчна активност, които стимулират чувството за спокойствие и благополучие. Освен това, както вече споменахме, редовните тренировки също така освобождават ендорфини в мозъка ви, които енергизират духа ви и ви карат да се чувствате добре. Физическите упражнения могат да служат и като разсейване като ви позволяват да намерите малко спокойно време, извън цикъла на негативните мисли, които често подхранват депресията.

Редовните упражнения са един от най-лесните и ефективни начини за намаляване на симптомите на хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието, още известно като хиперактивност. Те могат да доведат и до подобряване на концентрацията, мотивацията, паметта и настроението. Физическата активност незабавно повишава нивата на допамин, норепинефрин и серотонин в мозъка – всички те влияят върху фокуса и вниманието.

Бездействието е много опасно! Намерете нещо, което ви харесва и не отлагайте да се раздвижите, за да бъдете и физически и психически здрави!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари