БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Борис Раденков: СИЛАТА НА МЕКАТА ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Борис Раденков

Стоматолог, гр. София.

Д-р Борис Раденков е инструктор по индивидуално тренирана орална профилактика и сертифициран GBT треньор. Обучен и работещ по швейцарски стандарти в оралната профилактика.

_______________

„Нека превърнем миенето на зъбите в измиване на зъбите“


Коя е основната причина за проблеми в устната кухина?   

Най-често срещаните заболявания в устната кухина са кариеса и заболяванията на венците (гингивит и пародонтит). Макар те да са мултифакторни заболявания, има нещо общо между тях – основна причина за възникването им е бактериалният биофилм или т.нар. зъбна плака. Хубавата новина е, че ние можем доста успешно да се борим с този биофилм, стига да разполагаме с точните средства и да ги използваме правилно.

Говорите за четки и пасти за зъби?

Да, точно така. Но тук бих добавил и интерденталните четки и конците. Основно значение обаче има четката за зъби.


Каква трябва да бъде тя? Мека или твърда? Изглежда има доста спорове по този въпрос?

Аз бих казал, че по-скоро това е тема, която търпи развитие в годините. Има три основни критерия, на които трябва да отговаря една четка за зъби:
– да е ефективна,
– да е удобна за употреба,
– да е щадяща към зъбите и венците.

На пазара има огромно разнообразие от продукти, но дали те отговарят на всичките критерии едновременно?
В практикта си всеки ден срещам пациенти, които се оплакват от чувстителност на зъбите, а при немалка част от тях има и дефекти в емайла, причинени от неправилно четкане. Логично е, че по-твърдата четка по-лесно би увредила емайла, ако не се ползва правилно. От друга страна някои ще кажат „Да, но меката четка не чисти ли по-малко?”. Това би било вярно само, ако сравним две абсолютно еднакви четки, които да се различават единствено по твърдостта. За мен перфектната четка за зъби е тази, която съчетава комфорта на меката и нейната нежност към емайла и венците, в комбинация с по-голяма ефективност.Съществува ли четка, която да отговаря на тези критерии?

Съществува, да! Четката, която аз използвам от над 10 години (разбира се сменям я периодично със същата J) и която препоръчвам на почти всички мои пациенти е четката Curaprox Ultra Soft 5460. Вероятно ще ме попитате защо точно нея и с какво тя е по-различна от другите четки за зъби. Това е швейцарска четка за зъби, която има много голям брой влакна. В голямата гъстота на влакната се крие супер силата на меката четка и това я прави изключително ефективна. В същото време самите влакна са много тънки и нежни, което ги прави много приятни за венците и абсолютно безопасни за емайла.
В практиката си редовно оцветявам биофилма на пациентите преди да напрвим почистване. Зоната, която най-често се пропуска и в която има най-голямо натрупване на плака е преходът от зъба към венеца. Смятам, че причините за това са две. Едната е неправилна техника за четкане, а другата е използването на твърда четка, която създава дискомфорт при допир с венеца и ние подсъзнателно просто пропускаме тази зона. Хубaвото е, че това са неща, които можем да променим и подобрим.


Споменахте интердентални четки и конци. И двете ли трябва да се използват?

В страничните участъци интерденталните четки са доста по-ефективни, а и по-лесни за ползване. Затова препоръчвам на пациентите си да използват такива четки навсякъде, където е възможно. Конец препоръчвам само на места, където има струпване на зъби.

Какъв съвет бихте дали за най-малките?

Първите седем години са свързани с формирането на човека за цял живот. Навикът за правилно миене на зъби не е изключение. Това, което можем да направим като родители е да осигурим максимален комфорт на децата си. За мен тук меката и нежна четка е задължителна. Друго важно нещо е да упражняваме контрол върху качеството на миене, а ако се налага и да помагаме. Таблетките за оцветяване на плака са забавен и полезен помощник в този процес.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари